( VIDEO) Fotografija za zgodovino – Svetovalka predsednice Musarjeve Miriam Možgan na Twitterju o “prvih ženskah na najvišjih položajih v državi” – TOPNEWS.si

( VIDEO) Fotografija za zgodovino – Svetovalka predsednice Musarjeve Miriam Možgan na Twitterju o “prvih ženskah na najvišjih položajih v državi”

( VIDEO) Fotografija za zgodovino – Svetovalka predsednice Musarjeve Miriam Možgan na Twitterju o “prvih ženskah na najvišjih položajih v državi”

Novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar so po prisegi čestitali tudi v političnih krogih. Danilo Türk, Miro Cerar in Milan Brglez, ki so v preteklosti zasedali najvišje funkcije v državi, so ob tem ocenili, da je Slovenija pred številnimi izzivi, ki jih bo predsednica morala nasloviti in pri tem odigrati tudi povezovalno vlogo.

https://twitter.com/DarkoMrso/status/1606291398730268677

“Imamo predsednico! Ne glede na to, ali se strinjate z njo ali ne, je to lep znak prihodnosti,” je eden od komentarjev na Twitterju.

 

Nekdanji predsednik republike Danilo Türk, ki je Pirc Musarjevo ob vstopu v predsedniško kampanjo tudi javno podprl, je po današnji zaprisegi predsednice pred poslanci v DZ izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija dobila prvo predsednico države. Verjame, da je s prodorom žensk v politiki na zelo pomembna mesta v Sloveniji nastopilo novo obdobje, Pirc Musarjeva pa bo po njegovi oceni dobro opravljala naloge, ki jo čakajo.

Zatrdil je še, da je novi predsednici vedno pripravljen povedati svoje mnenje, v kolikor bo to želela. Sicer pa ocenjuje, da Slovenija v obdobju, ki je pred nami, potrebuje predvsem resen kvalitativen prehod, pri čemer predsednico države čaka veliko nalog zgodovinskega pomena, je v izjavi za medije po četrtkovi prisegi v DZ še ocenil Türk.

Nekdanji premier Miro Cerar je Pirc Musarjevi zaželel, da bi uspela uresničiti čim več zavez in ciljev, ki si jih je zastavila. Sam si želi, da bi pripomogla tudi k zmanjšanju razkola med državljani, da “bomo bolj sposobni sodelovati, delati za skupno prihodnost, predvsem tudi za mlade in da bomo v sodelovanju naslavljali tiste najbolj pereče izzive”. Ne samo Evropa in Slovenija, ampak celotna civilizacija sta namreč pred veliki izzivi, ki jih bo moč uspešno rešiti le, če bomo delali skupaj v isto smer, meni Cerar.

Kot dobro je izpostavil tudi zavezanost Pirc Musarjeve k idealom in načelom, kot so dostojanstvo človeka, človekove pravice, pravna država in demokracija. Ob tem se je zahvalil tudi njenemu predhodniku Borutu Pahorju za njegovo “desetletno predano delo na tej funkciji in prizadevanje v dobro Slovenije”.

Nekdanji predsednik DZ Milan Brglez, ki se je za predsedniško funkcijo v prvem krogu volitev predsednika republike potegoval tudi sam, je izrazil upanje, da bo Pirc Musarjevi uspelo “premakniti kakšno stvar, ki jo moški ne bi mogli”. Sicer pa pričakuje umirjeno in povezovalno predsedovanje oziroma “kolektivno igro”, v kateri bodo posamezni politični akterji znali usmeriti zadeve v pravo smer, še zlasti v mednarodnem okolju.

Po zaprisegi je prvi predsednici republike čestital tudi vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. “Potrudimo se vsi skupaj, da sporočilo samostojnosti, enotnosti, ki se nadgrajuje tudi s sodelovanjem in spoštovanjem, uresničimo v njenem mandatu,” je pozval v izjavi za medije.

COMMENTS

Wordpress (0)