(V ŽIVO) Robert Golob osrednji govornik na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Robert Golob osrednji govornik na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti

(V ŽIVO) Robert Golob osrednji govornik na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 26. decembru, bo nocoj v Ljubljani potekala osrednja državna proslava. Slavnostni govornik bo premier Robert Golob. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa bo priredila sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo.

https://twitter.com/vladaRS/status/1606305765970567168

Program državne proslave v Cankarjevem domu z naslovom Tu, tam, povsod… pripravlja scenaristka in režiserka Neda R. Bric, skupaj z režiserko videa Jasno Hribernik in sodelavci.

DZ je sicer dan samostojnosti in enotnosti s slavnostno sejo obeležil že v četrtek. Osrednja govornica je bila Klakočar Zupančičeva, ki je ob tem poudarila, da smo Slovenci v nekaj več kot tridesetletni zgodovini samostojne države naredili veliko.

Z dnevom samostojnosti in enotnosti obeležujemo dogodke 26. decembra 1990, ko je takratna slovenska skupščina razglasila rezultate plebiscita, na katerem se je 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev izreklo za odcepitev Slovenije od tedanje Jugoslavije. Sam plebiscit je bil sicer izveden tri dni prej, na današnji dan pred 32 leti.

Po razglasitvi rezultatov so stekli vsi formalni postopki za nastanek samostojne države. Ta je bila slovesno razglašena 26. junija 1991. Nekaj mesecev pozneje, 23. decembra 1991, je bila sprejeta tudi slovenska ustava.

Proslavo kot tudi govor predsednika vlade Roberta Goloba in izjave povabljencev bomo prenašali v živo na Topnews.si in YouTube kanalu Toptv.si ob 19.00 uri.

COMMENTS

Wordpress (0)