(V ŽIVO) Predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je danes nastopila petletni mandat, je odblokirala čisto vse, ki jih je zablokirala na Twitterju – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je danes nastopila petletni mandat, je odblokirala čisto vse, ki jih je zablokirala na Twitterju

(V ŽIVO) Predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je danes nastopila petletni mandat, je odblokirala čisto vse, ki jih je zablokirala na Twitterju

Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar je dan po zaprisegi v DZ danes v predsedniški palači prevzela predsedniške posle od zdaj že nekdanjega predsednika Boruta Pahorja. Pirc Musarjeva je tako začela svoj petletni mandat, Pahor pa se je danes po dveh mandatih na čelu države s te funkcije poslovil še z vojaškimi častmi.. Je pa pred nastopom mandata na Twitterju “odblokirala čisto vse, ki jim je zaradi grobo žaljivega govora onemogočala dostop do njenega tviter računa”.

 

Pirc Musarjeva je v spremstvu soproga Aleša Musarja ob 11. uri prispela pred predsedniško palačo, kjer je igrala policijska godba, del Prešernove ceste pa je bil zaprt za promet.

Pred predsedniško palačo je Pirc Musarjeva kot vrhovna poveljnica slovenskih obrambnih sil pregledala častno enoto Slovenske vojske in nato po rdeči preprogi stopila do predsedniške palače, kjer jo je s šopkom rož sprejel dosedanji predsednik Pahor skupaj s partnerko Tanjo Pečar. Pred predsedniško palačo so predsednico pričakali tudi člani njene ožje ekipe, ki jo je Pirc Musarjeva predstavila v preteklih dneh.

Primopredaja poslov med nekdanjim in novo predsednico republike je potekala po vnaprej določenih protokolarnih pravilih. Po prihodu v predsedniško palačo, pročelje katere od danes že krasi nova tabla z napisom “PREDSEDNICA Republike Slovenije”, se je Pirc Musarjeva s Pahorjem sestala na ločenem pogovoru na štiri oči.

Pahor se je po primopredaji poslov od funkcije, ki jo je zasedal dva petletna mandata, poslovil pred predsedniško palačo z vojaškimi častmi, pozdravil nekaj zbranih državljanov in se skupaj s spremljevalko odpeljal. Pirc Musar pa se je skupaj s soprogom vrnila v predsedniško palačo.

Ob robu Pahorjevega odhoda pa se je pred predsedniško palačo v Erjavčevi ulici zbralo nekaj predstavnikov Protestne ljudske skupščine, ki je dosedanjemu predsedniku pred vrata palače v vrečki z napisom Bata simbolno prinesla papirnato “gnilo banano razočaranja za najslabšega predsednika v slovenski zgodovini in uspešno banaliziranje predsedniške funkcije”. Ob tem pa so Pahorju znova očitali, da se je v svojem mandatu ob ključnih trenutkih premalokrat oglašal in da ni bil predsednik vseh državljanov. “Od nove predsednice pričakujemo, da bo načelna, da bo sledila ustavi, svoji zaprisegi in se ne bo bala oglasiti takrat, ko bo to potrebno,” je ob tem še dejal eden izmed predstavnikov Jaša Jenull.

Pirc Musarjeva je sicer kot predsednica države v državnem zboru zaprisegla v četrtek na slavnostni seji DZ. Po prisegi je napovedala, da se bo še naprej borila za človekove pravice in dostojanstvo. Odzvala se bo vedno, ko bodo ogroženi suverenost, enakopravnost, pravičnost in socialnost, je še napovedala in dodala, da s tem dnem vstopa “v prvo bojno vrsto državljanskega poguma”.

Po slovenski ustavni ureditvi predsednik republike predstavlja Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil, sicer pa so njegove pristojnosti omejene.

Med pristojnostmi funkcije predsednika so razpisovanje volitev v državni zbor, razglašanje zakonov, postavljanje in odpoklic veleposlanikov ter odločanje o pomilostitvah. Ustava predsedniku republike poleg tega daje predlagalno funkcijo v primeru imenovanja predsednika vlade, ustavnih sodnikov in sodnega sveta.

Pirc Musarjeva je bila za predsednico republike izvoljena 13. novembra v drugem krogu predsedniških volitev, ko ji je ob 53,6-odstotni volilni udeležbi podporo izreklo 53,89 odstotka volivcev, njenemu protikandidatu Anžetu Logarju pa 46,11 odstotka volivcev.

 

Primopredaja se bo v skladu z vnaprej določenimi protokolarnimi pravili začela ob 11. uri s sprejemom z vojaškimi častmi ob nastopu predsednice na to funkcijo. Sledil bo pozdrav dosedanjega predsednika Pahorja in njegove partnerke Tanje Pečar.

V nadaljevanju dneva se bosta Pirc Musarjeva in Pahor sestala na pogovoru na štiri oči, slednji pa se bo nato po desetih letih od funkcije predsednika republike poslovil z vojaškimi častmi. Temu bo sledil odhod novoizvoljene predsednice Pirc Musar in njenega soproga Aleša Musarja v predsedniško palačo.

Pirc Musarjevo so volivci izvolili za predsednico republike na letošnjih predsedniških volitvah. Po oktobrskem glasovanju se je s 26,88-odstotno podporo prebila v drugi krog kot drugouvrščena, za protikandidatom Anžetom Logarjem, ki je dobil 33,95 odstotka glasov. Nato pa je v novembrskem drugem krogu slavila s 53,89-odstotno podporo ob 53,6-odstotni volilni udeležbi.

Dogajanje pred in v predsedniški palači ob primopredaji poslov med zdaj že nekdanjim predsednikom in novoizvoljeno predsednico Natašo Pirc Musar bo prenašali v živo na Topnews.si in YouTube kanalu Toptv.si bomo ob 11. uri.

COMMENTS

Wordpress (0)