Pahor je prišel, nove predsednice Nataše Pirc Musar in Janeza Janše ni bilo – Kdo vse je prišel na mašo za domovino in kaj je o Pahorju in Musarjevi dejal nadškof Zore – TOPNEWS.si

Pahor je prišel, nove predsednice Nataše Pirc Musar in Janeza Janše ni bilo – Kdo vse je prišel na mašo za domovino in kaj je o Pahorju in Musarjevi dejal nadškof Zore

Pahor je prišel, nove predsednice Nataše Pirc Musar in Janeza Janše ni bilo – Kdo vse je prišel na mašo za domovino in kaj je o Pahorju in Musarjevi dejal nadškof Zore

Prihodnost lahko zgradimo samo z ustvarjanjem novih družbenih in ekonomskih pogojev, ki bodo omogočili vsem ljudem razvijati svoje sposobnosti in talente, je v nocojšnji praznični pridigi ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Zore je v pridigi na maši za domovino spomnil, da samostojna država Slovenija ni sama po sebi umevna, ampak je bilo treba zanjo trdo garati. Bližajoči se dan samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra, je zato tudi priložnost, da se spomnimo ljudi, ki so bili dejavno vključeni v oblikovanje ideje o samostojnosti Slovenije ter vseh, ki so samostojnost izglasovali in jo izpeljali.

V času osamosvojitve je bilo veliko ljudi, ki so verjeli v samostojno in neodvisno Slovenijo, zavedali pa so se tudi, da je osamosvojitev zahteven projekt. “To so bili ljudje, ki so znali predvideti težave in nasprotovanja, obenem pa so dovolj zaupali ljudem in dovolj so poznali narodov značaj, da so vedeli, da nam ne bo treba jesti trave,” je povedal.

Podatki kažejo, da imamo danes veliko višji standard, kot smo ga imeli pred tridesetimi leti, s čimer pa po Zoretovem mnenju ne moremo biti zadovoljni. “Še vedno je veliko preveč ideologije in politike nasprotovanja. Kot da ne bi vedeli, da biti proti ne ustvarja dodane vrednosti,” je izpostavil.

Prav tako pa prihodnosti ne moremo graditi na tem, “komu bomo jemali in komu bomo delili,” ampak samo z ustvarjanjem novih družbenih in ekonomskih pogojev, ki bodo vsem ljudem omogočili razvijanje njihovih sposobnosti in talentov.

Zore je v pridigi izpostavil tudi, da je država zgolj skupek pojmov, zakonov in določil, ki je popolnoma brez pomena, če ni naroda, ki je nosilec te države. Zato si želi, da bi vsi skupaj spoznali, da so družine, ki imajo otroke in ki jih sprejemajo, najboljše zagotovilo samostojnosti naše države.

“Statistično je utemeljeno, da bruto družbeni proizvod lahko raste samo pod pogojem, da ima družina tri ali več otrok. Zato so neprimerna stališča, da naj bi bili otroci strošek ter da je v Sloveniji preveč prebivalcev,” je izpostavil. Prazne vasi in območja v Sloveniji pa po njegovem mnenju govorijo tudi o nujnosti, da se zavzemamo za družinam, otrokom in ostarelim prijazno trajnostno družbo.

Nadškof se je v maši za domovino zahvalil tudi odhajajočemu predsedniku države Borutu Pahorju, novi predsednici Nataši Pirc Musar pa zaželel, da bo predsednica vseh, tudi kristjanov.

Poleg odhajajočega predsednika Pahorja in predstavnikov sestrskih cerkva in verskih skupnosti so se današnje maše za domovino udeležili še novoizvoljeni predsednik državnega sveta Marko Lotrič, predsednik vrhovnega sodišča Damjan Florjančič, nekateri poslanci DZ in Evropskega parlamenta, predstavniki diplomatskega zbora v Sloveniji, političnega, kulturnega in gospodarskega življenja ter vojske in policije.

 

COMMENTS

Wordpress (0)