(VIDEO) FIDES napovedal enodnevno opozorilno stavko zdravnikov, ki bo 11. januarja – TOPNEWS.si

(VIDEO) FIDES napovedal enodnevno opozorilno stavko zdravnikov, ki bo 11. januarja

(VIDEO) FIDES napovedal enodnevno opozorilno stavko zdravnikov, ki bo 11. januarja

Govorili so tudi o možnosti umika soglasja za nadurno delo. A so tako potezo po besedah Zemljiča v tem trenutku ocenili celo kot bolj kritično za sistem. “Nismo želeli privoščiti tako hude motnje v tem trenutku,” je dejal.

V času stavke bo zagotovljena obravnava nujnih stanj ter bolnikov, mlajših od 18 in starejših od 65 let. Termini nenujnih zdravstvenih storitev pa bodo prenaročeni, je pojasnil.

V slovenskem zdravstvu smo prišli do točke, ko v središču ni več bolnik oz. odnos med bolnikom in zdravnikom. “Žal je v središču politično obračunavanje, prazne politične obljube in vedno pogostejši napadi na zdravnike. Zadnja leta smo zdravniki in zobozdravniki z ogromnimi močmi vzdrževali javni zdravstveni sistem prek svojih osebnih in strokovnih zmožnosti,” je razmere opisal Zemljič. Dnevna politika po njegovih besedah s svojim odnosom ustvarja razmere, ki zdravnike odganjajo iz javnega zdravstvenega sistem.

“Stavka je napovedana za boljši zdravstveni sistem, za spočite in strokovno usposobljene in predane zdravnice in zdravnike, za zadovoljne bolnike in bolnice,” je še poudaril Zemljič. Sporočilo sindikata je tako, da so zdravniki, bolnik in odločevalci “ne sovražniki, ampak zavezniki, ki bi morali graditi na boljšem in bolj dostopnem zdravstvenem sistemu”

Podporo in pridružitev stavki so pred dvema tednoma napovedali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens, če vlada ne bo izpolnila obljube o pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo, v sklopu katerih naj bi celovito uredili plače v zdravstvu. Na vprašanje, ali podpora sindikatov ostaja, je Zemljič odgovoril, da računajo nanjo.

Pogajanja o plačnem stebru v zdravstvu so sicer napovedana za začetek prihodnjega leta, a glede na rezultate ankete med članstvom Fidesa več kot 80 odstotkov zdravnikov ne verjame obljubam ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana o ustreznem in dobrem stebru.

Ministrstvo za zdravje se bo na stavkovne zahteve sindikata odzvalo na novinarski konferenci v sredo dopoldne.

Stavka bo preklicana le, če bodo na ministrstvu za zdravje Fides povabili k pogajanjem o stavkovnih zahtevah in do 11. januarja podpisala stavkovni sporazum, je še pojasnil Zemljič.

Novinarska konferenca po seji glavnega stavkovnega odbora Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides; prostori sindikata, Dunajska 162, Ljubljana

COMMENTS

Wordpress (0)