Tanja Fajon toplo sprejeta v Beogradu – Srbski zunanji minister Ivica Dačić ji je takole poljubil roko – TOPNEWS.si

Tanja Fajon toplo sprejeta v Beogradu – Srbski zunanji minister Ivica Dačić ji je takole poljubil roko

Tanja Fajon toplo sprejeta v Beogradu – Srbski zunanji minister Ivica Dačić ji je takole poljubil roko

Zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se danes mudi na svojem prvem uradnem obisku v Srbiji se je sestala s predsednikom Aleksandrom Vučićem, premierko Ano Brnabić in zunanjim ministrom Ivico Dačićem. Dačić, politik z veliko politično kilometrino, ki je sicer znan po tem, da rad tudi zapoje ob različnih diplomatskih priložnostih, je slovenski zunanji ministrici v stilu stare beograjske šole takole poljubil roko.

Fajonova je sicer izpostaviladobre dvostranske odnose ter gospodarsko sodelovanje, poudarila pa je tudi slovensko podporo Srbiji na njeni poti proti članstvu v EU.

Svoj prvi uradni obisk v Srbiji je Fajon začela s srečanjem s predsednikom Vučićem. Poudarila sta, da je sodelovanje med državama dinamično in vsebinsko, so sporočili pri zunanjem ministrstvu. “Gospodarsko sodelovanje je izjemno, saj se približujemo menjavi v vrednosti dveh milijard evrov,” so dodali v zapisu na Twitterju.

“Veseli me, da beležimo pozitivne trende v blagovni menjavi, investicijah, turizmu in storitvah. Tudi trenutne okoliščine, povezane z energetsko krizo, odpirajo nove priložnosti za investiranje na področju obnovljivih virov in energetike,” je glede na sporočilo za javnost MZZ še poudarila Fajon.

Vučić je medtem po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug izpostavil, da je Slovenija ena najpomembnejših partneric Srbije, tako politično kot na področju gospodarstva, kjer je Srbija po njegovih besedah zainteresirana za nadaljnjo krepitev sodelovanja s Slovenijo.

Navedel je še, da je slovensko zunanjo ministrico seznanil s situacijo na Kosovu. Fajon je ob tem pozvala k umiritvi razmer in dodala, da je za nadaljevanje dialoga pomembno izvajanje že sprejetih dogovorov, med njimi dogovora o Skupnosti srbskih občin, navaja sporočilo za javnost MZZ.

Vučić se je slovenski ministrici zahvalil tudi za podporo Srbiji na njeni evropski poti. Pomemben del današnjih pogovorov ministrice Fajon je bil namreč po navedbah zunanjega ministrstva namenjen tudi približevanju Srbije k EU. “Slovenija se zavzema za to, da se proces širitve unije nadaljuje in da so pogajanja z EU pomembna spodbuda za sprejemanje reformnih politik,” je poudarila ministrica.

Srbijo je pozvala, naj vloži dodatne napore v usklajevanje svoje zunanje politike s skupno zunanjo, varnostno in vizumsko politiko EU. Pri tem je dodala, da se od Srbije pričakuje konkreten napredek na področju vladavine prava, svobode medijev ter boja proti korupciji in kriminalu.

“Slovenija bo Srbiji vedno pomagala na njeni evropski poti, saj je to v našem skupnem interesu,” je še dejala zunanja ministrica Fajon.

Tudi na srečanju s predsednico srbske vlade Ano Brnabić je poudarila, da Slovenija nadaljuje s podporo članstvu Srbije v EU, glede dialoga Beograd-Priština pa je med drugim dejala, da je ključno zagotoviti normalne pogoje za življenje tamkajšnjih ljudi, so še sporočili z MZZ.

Slovenska zunanja ministrica se je srečala še s srbskim kolegom Ivico Dačićem in ministrico za evropske integracije Tanjo Miščević, pa tudi s predstavniki slovenskih podjetij, ki delujejo na srbskem trgu, in predstavniki slovenskih društev v Srbiji.

Po srečanju z Dačićem je pohvalila dvostransko sodelovanje med državama in ponovno poudarila, da si še posebej želi, da bi se “Srbija čim hitreje približala EU in dosegla napredek na področju uskladitve s skupno zunanjo ter varnostno politiko Evropske unije”.

Fajon je ob obisku podala tudi intervju za srbski časnik Politika, ki je bil objavljen danes, v katerem je med drugim izpostavila, da je “evropska prihodnost Srbije v interesu Slovenije in celotne EU”.

“Kot zunanja ministrica prihajam v Beograd z namenom krepitve odnosov med državama na vseh področjih. Sodelovanje med našimi ljudmi, gospodarstvom in državama je že razvito in čeprav se zdi, da je težko narediti več, vsak dan prepoznavamo nove priložnosti, ki jih moramo izkoristiti in skupaj graditi,” je po navedbah Politike še dejala Fajon.

COMMENTS

Wordpress (0)