“Janeza ne bo, ker je žena dežurna… Enostavno, ne grem se več!” – Tone Krkovič izstopil iz VSO, ker Janše ni bilo na napovedani sestanek in ker je v Kočevski Reki govoril Jelko Kacin – TOPNEWS.si

“Janeza ne bo, ker je žena dežurna… Enostavno, ne grem se več!” – Tone Krkovič izstopil iz VSO, ker Janše ni bilo na napovedani sestanek in ker je v Kočevski Reki govoril Jelko Kacin

“Janeza ne bo, ker je žena dežurna… Enostavno, ne grem se več!” – Tone Krkovič izstopil iz VSO, ker Janše ni bilo na napovedani sestanek  in ker je v Kočevski Reki govoril Jelko Kacin

 Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je danes v Kočevski reki obeležilo 32. obletnico prvega postroja posebne enote slovenske teritorialne obrambe. Še pred proslavo pa je brigadir Tone Krkovič, takratni poveljnik te enote, sporočil, da zaradi ponižujočega odnosa članov VSO in stranke SDS odstopa s funkcij VSO.

VSO je danes v spomin na 17. december 1990, “ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski”, kot je takrat dejal takratni predsednik vlade Lojze Peterle, v Kočevski Reki organiziralo prireditev z naslovom Prihodnost pripada pogumnim. Slavnostni govornik je bil Jelko Kacin, ki je bil leta 1990 namestnik ministra za obrambo.

Ob dnevu slovenske vojske naj bi se v Kočevski Reki sestali štirje ključni člani Združenja za vrednote osamosvojitve (VSO): predsednik Lojze Peterle, Janez Janša, Igor Bavčar in Tone Krkovič. Ker je Janša sredi noči sporočil, da ga ne bo, je Krkovič sporočil, da izstopa iz združenja.

»Podpisani Tone Krkovič z današnjim dnem (17.12.2022) nepreklicno izstopam iz članstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in s tem tudi odstopam kot podpredsednik Združenja VSO in član predsedstva Združenja VSO,« je zapisal v izstopni izjavi.

V svoji obrazložitvi je med drugim kot vzrok navedel: »Ker mi je Lojze Peterle, predsednik VSO še do včeraj zvečer zagotavljal, da se bomo danes, po proslavi v Kočevski Reki, na določeni lokaciji, na osem oči usedli štirje možje iz tistega časa in si, kot se za soborce vojne za Slovenijo spodobi, na ta pomemben simbolni dan temeljito nalili “čistega vina”… Namesto sporočila o izbrani lokaciji pa sem od predsednika Peterleta prejel sporočilo, da “Janeza ne bo, ker je žena dežurna…” Enostavno, ne grem se več!«

Krkovič se sicer v tej druščini že nekaj časa ni dobro počutil: »Morda me je najbolj prizadel karakterističen primer tega početja letos septembra na slavnostni seji predsedstva in proslavi na Pristavi, ko se člani predsedstva ob prihodu na sestanek, niso hoteli usesti ob meni in puščali med mano in naslednjimi sedečimi zgovorno praznino. To se je dogajalo v navzočnosti mojega mladoletnega sina, ki je še kako dobro vse razumel in bil ob tem vidno prizadet.«

Krkovič je danes združenju poslal svojo odstopno izjavo s funkcij člana predsedstva in podpredsednika združenja VSO. Kot je razvidno iz izjave, ki jo je Krkovič med drugimi posredoval tudi STA, je med razlogi za odločitev navedel, da je bil pod vlado Janeza Janše za Slovensko vojsko označen za “človeka s ceste”.

Kot pravi, je potem, ko je v družbi Gen-I postal sodelavec sedanjega premierja Roberta Goloba, takrat direktorja uprave Gen-I, in ko je “stopil aktivno v bran ‘depalovaškemu naskoku'”, v vodilnih strukturah VSO, postal “persona non grata”.

To so po njegovih besedah posamezniki in skupine članov VSO manifestirali na različne načine. Najbolj ga je prizadelo septembra letos na slavnostni seji predsedstva in proslavi na Pristavi, ko se člani predsedstva niso hoteli usesti zraven njega, že prej je na sedežu VSO na sejah predsedstva “obsedel sam”.

“Vse to počno ljudje, ki so (verjetno večinoma) člani SDS,” pravi Krkovič in dodaja, da jim je na seji predsedstva “pokazal smer” prav predsednik SDS Janez Janša.

Krkovič je ob tem omenil tožbo Emilije Mrlak, vdove Tonija Mrlaka, ki je med vojno za Slovenijo pilotiral helikopter JNA, ki ga je enota Moris sestrelila, proti njemu ter izplačilo odškodnine Mrlakovi. “S tem je Janez Janša posredno obsodil mene in le pričakujem lahko prihajajoče konsekvence (v sestreljenem helikopterju je bil tudi kopilot JNA Trajče Sibinovski), ker sem kot poveljnik brigade Moris … takrat ukazal in izvedel sestrelitev,” je zapisal Krkovič.

V odstopni izjavi je tudi navedel, da je Peterletu pripomnil, da se je zaradi odnosa vodstva VSO do njega začel zelo slabo počutiti v tej družbi. Peterle mu je dejal, da se bodo danes po proslavi sestali “štirje možje iz tistega časa in si, kot se za soborce vojne za Slovenijo spodobi, na ta pomembni dan temeljito nalili čistega vina”. A sestanek je padel v vodo, potem ko je Janša sporočil, da se proslave ne bo udeležil. “Enostavno, ne grem se več,” je Krkovič še dodal v odstopni izjavi, ki jo objavljamo spodaj v integralu.

Zakaj z današnjim dnem izstopam iz VSO in odstopam iz funkcije podpredsednika VSO in člana predsedstva VSO?

1. Ker sem bil pod vlado Janeza Janše označen za slovensko vojsko kot “človek s ceste”.

2. Ker sem bil označen, ko sem postal sodelavec takratnega predsednika uprave GEN-i, dr. Roberta Goloba, še dodatno pa potem, ko sem stopil aktivno v bran “depalovaškemu naskoku” nanj v vodilnih strukturah VSO, milo rečeno, “persona non grata”.

3. To so posamezniki in skupine članov VSO manifestirali na različne načine. Morda me je najbolj prizadel karakterističen primer tega početja letos septembra na slavnostni seji predsedstva in proslavi na Pristavi, ko se člani predsedstva ob prihodu na sestanek, niso hoteli usesti ob meni in puščali med mano in naslednjimi sedečimi zgovorno praznino. To se je dogajalo v navzočnosti mojega mladoletnega sina, ki je še kako dobro vse razumel in bil ob tem vidno prizadet.

4. To se ni zgodilo prvič, tudi že prej sem na sedežu VSO na Cankarjevi, na sejah predsedstva ‘obsedel sam’ v drugi vrsti… Vse to počno ljudje, ki so (verjetno večinoma) člani SDS. Opisano gestikulacijo počno očitno z namenom, da bi pokazali svojemu šefu averzičen odnos do mene. Ravno ta njihov šef pa je prvi med njimi na seji predsedstva lansiral takšne občutke in jim s tem “pokazal smer”…

Kar nekajkrat sem pripomnil predsedniku Peterletu, da sem se zaradi takšnega odnosa začel zelo slabo počutiti v tej družbi.

5. Ker je Janez Janša, s kopico javnega sprenevedanja v preteklosti in o ponaredkih uradnih dokumentov MORS, ki naj bi zlorabili njegov podpis, v ozadju pošiljal osebna naklonilna pisma ga. Emiliji Mrlak (in ji celo dodelil veteranski status), slednja me je kot, subsidiarna tožilka hotela z brutalnimi obtožbami na račun sestrelitve helikopterja JNA v vojni za Slovenijo, spraviti ponovno v zapor za 15 let. Naposled je njej in njeni družini Janez Janša (enakovredno družinam padlih borcev za Slovenijo, ki bi so to ali še veliko bolj pravično odškodnino zaslužili že davno!), omogočil prejem odškodnine, ki se šteje v višini več 100.000 eur davkoplačevalskega denarja in jim je bila izplačana pred nedavnim. S tem je Janez Janša posredno obsodil mene in le pričakujem lahko prihajajoče konsekvence (v sestreljenem helikopterju je bil tudi kopilot JNA Trajče Sibinovski), ker sem kot poveljnik brigade MORiS, katere dan – praznik danes praznujemo, takrat ukazal in izvedel sestrelitev. Oseba, ki je vpletena v to (Mrlak- Janševo) raboto in pred katerim sem Janšo branil pod nemogočimi okoliščinami leta 1994 v “Depali vasi”, pa je danes, kot njegov “prijatelj in zaveznik” osrednji govorec na proslavi v Kočevski Reki. Čeprav me tam ne bo, me resnično zanima, kaj bo ta “zlati fant!” tam govoril…

Seveda mi duša ne da, da bi to poslušal, zato tam ne bom prisoten.

6. In naposled (čeprav bi lahko opisal in naštel še veliko razlogov) izstopam in podajam izstopno izjavo predvsem zaradi tega, kar je prevesilo v mojo današnjo dokončno odločitev.

Ker mi je Lojze Peterle, predsednik VSO še do včeraj zvečer zagotavljal, da se bomo danes, po proslavi v Kočevski Reki, na določeni lokaciji, na 8 oči usedli štirje možje iz tistega časa in si, kot se za soborce vojne za Slovenijo spodobi, na ta pomemben simbolni dan temeljito nalili “čistega vina”…

Namesto sporočila o izbrani lokaciji pa sem od predsednika Peterleta prejel sporočilo, da “Janeza ne bo, ker je žena dežurna…” Enostavno, ne grem se več!

Lep pozdrav in iskrene čestitke ob velikem prazniku Slovenske vojske in države.

(Srebrni?!) BgGen SV Tone Krkovič

COMMENTS

Wordpress (0)