“Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna” – Golob poslancem razkril “točko preloma” z Bonarjevo – TOPNEWS.si

“Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna” – Golob poslancem razkril “točko preloma” z Bonarjevo

“Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna” – Golob poslancem razkril “točko preloma” z Bonarjevo

Premier Robert Golob je poslankam in poslancem zagotovil, da nihče tako iz njegovega kroga kot tudi ne iz katerega koli kroga Gibanja Svoboda ni vplival ali poskušal vplivati na kakršne koli kadrovske posege v policiji. Vsa poročila policije po njegovih besedah jasno izkazujejo, da v tem mandatu na policijo ni bilo nobenih političnih pritiskov.

Predsednika vlade je namreč na današnji seji DZ poslanka NSi Vida Čadonič Špelič spraševala, ali je politika kadrovala v policiji ali ne, pa tudi, na kateri točki sta se razšla z zdaj že nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar. Ob tem je spomnila, da je tudi Golob Bobnarjevo le mesec, preden je sporočil, da se njuni pogledi razhajajo, podprl ob interpelaciji. Bobnarjevi pa se je poslanka zahvalila za njeno strokovnost in pokončnost.

Za pojasnilo, zakaj je Bobnarjeva izgubila njegovo zaupanje in kje je po njegovem mnenju meja med političnimi usmeritvami in nedopustnim političnim pritiskom na delo policije, je predsednika vlade spraševal tudi poslanec iz vrst Golobove stranke Gibanje Svoboda Martin Premk.

“Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna in ta točka ni bila to, da je gospod Lindav dobil dodaten čas, da izpelje stvari, za katere se je sam zavezal, pa ne meni, zavezal se je ministrici,” je dejal Golob. Po njegovih besedah je točka preloma nastopila po 21. novembru, ko se je pri poslanskih vprašanjih v DZ sprožilo vprašanje njegovega varovanja in varovanja njegove družine ter se je začela politizacija njegove pravice do izbire, kdo bo varoval njega in njegovo družino. “Na tej točki sva se žal razšla, ker se je zgodila politizacija dela policije oz. varnostne službe,” je dejal.

Pri tem je pojasnil, da je vlada uredbo, s katero je prenesla varovanje na generalni sekretariat vlade, sprejela 8. julija. Uredbo pa je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Bobnarjeve, pri čemer jih, preden je bila sprejeta, ni nihče opozoril, da bo z njo karkoli narobe.

“Brez te uredbe, ki jo je sprejela vlada in jo potrdila brez razprave, nič od tega, o čemer govorimo, sploh ne bi bilo možno,” je izpostavil predsednik vlade. Poudaril je, da je bilo to pred petimi meseci, od takrat naprej pa so potekali operativni pogovori, kako izvesti uredbo in to službo prenesti na generalni sekretariat vlade. Ti pogovori pa so, je dodal, potekali izključno na relaciji generalni sekretariat in ustrezne službe znotraj policije.

V odgovoru Premku je dodatno pojasnil, da je bila ob uredbi, s katero se je na generalni sekretariat prenesla pravica in dolžnost varovanja predsednika vlade, pripravljena še uredba o varovanju predsednika vlade. To pa je pripravil generalni sekretariat vlade. “Obe sta bili obravnavani na isti seji vlade in o nobeni od njiju ni bila opravljena nobena razprava, še najmanj pa izražen kakšen pomislek,” je poudaril.

Golob je zagotovil, da niti eno ime, kdo naj bo imenovan na katerokoli funkcijo ne v policiji ne na notranjem ministrstvu, ni prišlo od nikjer drugje kot izključno s strani ministrice. Tej se je ob tem tudi sam zahvalil za njeno delo v zadnjih petih mesecih in ga označil za “eksemplarično”. Celotna vlada je bila po njegovih besedah ponosna na to, kar ministrica počne.

Sicer pa sam, kot je dejal, ni zahteval odstopa Bobnarjeve, ampak ga je ponudila sama in verjame, da ga je ponudila zato, ker se ni več počutila sposobna opravljati te funkcije.

Zagotovil je, da nihče iz kroga Gibanja Svoboda ni vplival ali poskušal vplivati na kakršne koli kadrovske posege v policiji. “Res pa je, da smo se, preden sta bila imenovana ministrica in Lindav v policijo, dobili in se spoznali v poslanski skupini in takrat smo se pogovarjali tudi o tem, kateri so tisti kadri, ki so bili imenovani zadnjo minuto ali celo po volitvah, in da se njihova strokovnost preveri. In to je tudi vse,” je dejal Golob.

Izrazil je prepričanje, da je Gibanje Svoboda dobilo tako velik odstotek glasov ne le zaradi tega, ker so spoštljivi in držijo besedo, ampak tudi zato, ker so prepričali ljudi, da bodo tisto, kar obljubijo, tudi izpolnili, “tisto, česar mogoče neke druge leve vlade v preteklosti niso, ker se niso držale obljub, da bodo depolitizirali sisteme, ki so bili pred njihovim nastopom politizirani”.

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je v izjavi za medije ocenil, da današnji odgovori predsednika vlade poslancev NSi niso prepričali. “Še posebej zaskrbljujoča pa je razlika med njegovimi odgovori in odzivom policije, ki smo ga danes lahko prebrali,” je dejal. V poslanski skupini so po njegovih besedah zato zaskrbljeni. “Če premierju ne moremo zaupati v malih rečeh, kako mu bomo zaupali glede vodenja države v teh težkih kriznih časih,” je dejal.

“Isti varnostniki so bili dovolj dobri za varovanje nekdanjih ameriških predsednikov Clintona, Busha, ruskega predsednika Putina, papeža, ne nazadnje tudi kraljice Elizabete II, za sedanjega predsednika vlade pa očitno niso dovolj dobri,” je izpostavil.

Glede tega, da Bobnarjevi isti poslanci, ki so jo pred nekaj tedni interpelirali, danes priznavajo strokovnost, pa je dejal, da se NSi pod interpelacijo ni podpisala. Ministrici pa da so očitali le ukinitev avtocestne policije, ne pa strokovnosti. Izpostavil je še, da je mnenje očitno spremenil tudi premier. Se pa sicer glede strokovnosti Bobnarjeve mnenja znotraj poslanske skupine razlikujejo, je dejal Cigler Kralj.

COMMENTS

Wordpress (0)