Kučan šokiran zaradi Pahorjeva vračila odlikovanj – Janša pa meni, da je “Pahor v času svojega predsedovanja državniško simboliko nasploh večinoma vrnil na svoje mesto” – TOPNEWS.si

Kučan šokiran zaradi Pahorjeva vračila odlikovanj – Janša pa meni, da je “Pahor v času svojega predsedovanja državniško simboliko nasploh večinoma vrnil na svoje mesto”

Kučan šokiran zaradi Pahorjeva vračila odlikovanj – Janša pa meni, da je “Pahor v času svojega predsedovanja državniško simboliko nasploh večinoma vrnil na svoje mesto”

Prvi predsednik države Milan Kučan je v odzivu na predsednikovo vračilo odlikovanj zlati častni znak svobode predstavnikom slovenske osamosvojitve izrazil presenečenje. Kot meni, današnje dejanje ne more izbrisati dejstva, da so bila odlikovanja vrnjena državi, in argumentacije za vrnitev, ki je govorila o poskusu politične destabilizacije.

Po mnenju Kučana namreč ne more izbrisati argumentacije za vrnitev odlikovanj, ki je jasno govorila o poskusu politične destabilizacije države in ki je svoje nadaljevanje dobila z razkrivanjem trgovine z orožjem. “Ne more zabrisati njihovega takratnega hotenja zanikati rezultate predsedniških volitev,” je napisal v odzivu.

Kot je dodal, ni nikdar dvomil v utemeljenost odlikovanj, ki jih je šesterici vročil za njihov prispevek k osamosvojitvi Slovenije. Predpostavlja pa, da predsednikova odločitev o ponovni vročitvi zlatega znaka svobode pomeni tudi zavračanje in odrekanje argumentom, s katerimi so odlikovanje vrnili. “Verjamem, da je predsednik prebral pismo, s katerim so utemeljevali vrnitev in ki je bilo priloženo Bata vrečki z odlikovanji, preden se je odločil za vrnitev odlikovanj,” je še navedel Kučan.

Nataša Pirc Musar, ki bo kmalu prevzela Pahorjev položaj, pa je do predsednikove poteze kritična. “Z vrnitvijo so izkazali odnos do države, ne do tistega, ki ga izroči. Menim, da vračilo ni primerno dejanje za izkaz nestrinjanja s trenutnimi političnimi razmerami. Ne vidim ovir za spoštovanje volje odlikovancev, ki so si premislili. Sama bi jim vrnitev omogočila, ponovna svečana podelitev pa je neprimerna. Naša država bo pod mojim vodenjem usmerjena v prihodnost,” je zapisala.

V letu 1992 je bilo sicer skupaj podeljenih 21 zlatih častnih znakov svobode Republike Slovenije, 27 srebrnih in 113 častnih znakov svobode RS. Prvi odlikovanci, pripadniki Teritorialne obrambe in slovenske policije, so 10 zlatih odličij in 27 častnih znakov prejeli 24. junija 1992.

Predsednik republike Borut Pahor je danes šestim predstavnikom slovenske osamosvojitve na slovesnosti v predsedniški palači vrnil odlikovanja zlati častni znak svobode, ki so jih z odprtim pismom takratnemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu simbolno zavrnili 21. junija leta 1993. To so naredili iz protesta zaradi, kot so navedli takrat, poskusov razvrednotenja slovenske samostojnosti ter vse glasnejših pobud za oživljanje nekakšne nove Jugoslavije. Znak in listino so nato tudi fizično vrnili, in sicer v zdaj že znameniti plastični vrečki proizvajalca čevljev.

V luči obeleževanj 30. obletnic ustanovitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije pa so na današnji slovesnosti odlikovanja ponovno sprejeli Igor Bavčar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel. V imenu pokojnega Franceta Bučarja je odlikovanje sprejel njegov sin, Janez Bučar.

COMMENTS

Wordpress (0)