V stanovanju Eve Kaili v Bruslju naj bi našli več kovčkov, polnih gotovine – V senci največjega korupcijskega škandala decembrska seja seja evropskega parlamenta, evropske poslance bo v torek nagovoril slovenski premier Robert Golob – TOPNEWS.si

V stanovanju Eve Kaili v Bruslju naj bi našli več kovčkov, polnih gotovine – V senci največjega korupcijskega škandala decembrska seja seja evropskega parlamenta, evropske poslance bo v torek nagovoril slovenski premier Robert Golob

V stanovanju Eve Kaili v Bruslju naj bi našli več kovčkov, polnih gotovine – V senci največjega korupcijskega škandala decembrska seja seja evropskega parlamenta, evropske poslance bo v torek nagovoril slovenski premier Robert Golob

V Strasbourgu se danes popoldne začenja decembrsko zasedanje Evropskega parlamenta, ki bo potekalo v senci podkupovalne afere, v preiskavi katere so belgijski organi pregona zaradi obtožb o korupciji pridržali štiri ljudi, med njimi grško evroposlanko in eno od podpredsednic Evropskega parlamenta Evo Kaili.

 

Gre za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta. Belgijska policija je namreč v petek v preiskavi obtožb o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu, pridržala šest oseb.

V Belgijski medijski hiši Knack in Le Soir sta zalivsko državo poimenovali Katar na podlagi informacij iz “dobro obveščenih virov” .  Tiskovni predstavnik katarske vlade je za AFP dejal: “Nismo seznanjeni z nobenimi podrobnostmi preiskave. Vse trditve o neprimernem ravnanju države Katar so resno napačne.” Država “deluje v popolni skladnosti z mednarodnimi zakoni in predpisi”, je dodal.

Tiskovni predstavnik Evropskega parlamenta je za Reuters povedal, da preiskave, ki poteka, ne bo komentiral, bo pa po potrebi sodeloval z lokalnimi oblastmi.Dan aretacij, 9. december, je bil mednarodni dan boja proti korupciji, ki so ga določili ZN, zaznamoval pa ga je tudi Evropski parlament.

Korupcija stane gospodarstvo EU med 179 in 990 milijardami EUR na leto, kar predstavlja do 6 % BDP EU v izgubljenih davčnih prihodkih in naložbah, kaže ocena iz leta 2016, navedena v dokumentu, ki ga je Evropski parlament objavil ob obeležitvi tega dne.

Katar je bil večkrat obtožen korupcije, tudi pri kandidaturi za gostitelja svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022. Država je obtožbe zanikala, Fifa pa jo je oprostila korupcije.

Za štiri od njih so v nedeljo odredili pripor, med njimi je tudi Kailijeva iz vrst politične skupine socialistov in demokratov (S&D). Tožilstvo v Bruslju je tudi sporočilo, da je bila v soboto izvedena preiskava na domu še enega poslanca Evropskega parlamenta, Belgijca Marca Tarabelle, prav tako iz vrst S&D.

Kailijevi je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola v nedeljo odvzela vsa pooblastila in pristojnosti, pri tem pa poudarila, da parlament odločno nasprotuje korupciji in bo pri preiskavi v celoti sodeloval z vsemi organi.

O uradni razrešitvi Kailijeve lahko odloča le parlament, kar bi se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa lahko zgodilo že na tem plenarnem zasedanju. Iz politične skupine S&D so že v petek sporočili, da so Kailijevo začasno izključili.

Evropski parlament bo sicer ta teden med drugim razpravljal o pričakovanjih glede decembrskega vrha EU, v torek pa ga bo nagovoril slovenski premier Robert Golob. V sredo bodo v Evropskem parlamentu podelili nagrado Saharov za svobodo misli, ki jo letos prejme ukrajinsko ljudstvo.

Evropski parlament se bo prihodnji teden sešel v Strasbourgu, kjer bo v torek evropske poslance nagovoril slovenski premier Robert Golob, sledila bo razprava vodij političnih skupin. V Strasbourgu se bo tudi srečal s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola in – kot so sporočili iz kabineta premierja – s slovenskimi evropskimi poslanci.

V Evropskem parlamentu bo to sedma razprava v ciklu To je Evropa, v katerih voditelji članic EU-ja predstavijo svoje vizije o prihodnosti povezave, navajajo v parlamentu, kjer so slovenskega premierja napovedali kot enega vodilnih strokovnjakov na področju energetike

COMMENTS

Wordpress (0)