( V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič komentirala odstopno izjavo notranje ministrice Tatjane Bobnar in protestni izstop Marte Kos iz Gibanja Svoboda – TOPNEWS.si

( V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič komentirala odstopno izjavo notranje ministrice Tatjane Bobnar in protestni izstop Marte Kos iz Gibanja Svoboda

( V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič komentirala odstopno izjavo notranje ministrice Tatjane Bobnar in protestni izstop Marte Kos iz Gibanja Svoboda

V stranki  Gibanje Svoboda odločitve Kosove ne komentirajo. Kot so ob tem dodali v sporočilu za javnost, gre za njeno osebno odločitev. Enako je v današnji izjavi za medije dejala tudi podpredsednica stranke Urška Klakočar Zupančič. V Gibanju Svoboda pa ob tem še poudarjajo, da je članstvo v stranki prostovoljno. “Veseli nas, da se nam zaradi naših dosedanjih dosežkov, izpolnjevanja predvolilnih obljub in zavezanosti našim vrednotam vsak dan pridružujejo novi člani,” so še dodali.  Podobno stališče kot stranka je v izjavi za medije zavzela tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je komentirala odstopno izjavo Tatjane Bobnar.

Predsednik vlade Robert Golob je danes v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je o odstopu premierja obvestila v petek. DZ se bo z njenim odstopom predvidoma seznanil v sredo. Golob je ob tem DZ obvestil, da bo notranje ministrstvo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Ministrica za notranje zadeve je premierju Golobu v petek po vrnitvi s službene poti v Bruslju poslala odstopno izjavo. Še isti dan so prejem odstopne izjave potrdili tudi v kabinetu predsednika vlade.

DZ se bo z odstopno izjavo Bobnarjeve seznanil na sredini redni plenarni seji, s čimer bo Bobnarjevi prenehala ministrska funkcija, je v izjavi za medije dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Golob je hkrati z odstopno izjavo v DZ posredoval tudi informacijo o tem, da bo vodenje notranjega ministrstva začasno prevzela Ajanović Hovnik, ki sicer sodi v najožji krog Golobovih sodelavcev. Ajanović Hovnikova bo notranje ministrstvo vodila največ tri mesece oz. do izbire novega ministra oz. ministrice za notranje zadeve, je pojasnila Klakočar Zupančič.

Ko bo predlagan novi kandidat za ministra, se bo najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga predstavil pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora. Če bo njegova predstavitev ocenjena kot uspešna, pa bo moral še skozi sito poslank in poslancev na plenarni seji DZ.

Po sobotnih informacijah Dnevnika naj bi premier tudi že opravil ožji izbor morebitnih kandidatov za novega notranjega ministra. Kot navaja časnik, so med potencialnimi kandidati med drugim aktualna državna sekretarja na ministrstvu Tina Heferle in Branko Lobnikar, svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost Boštjan Šefic ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Sandi Čurin. Lobnikar je sicer v četrtek po seji vlade na vprašanje, ali bo sam zasedel mesto ministra za notranje zadeve, odgovoril, da ni kandidat za to mesto in mu ga tudi nihče ni obljubil.

Rekonstrukcija vlade, kot jo predvideva novi zakon o vladi, o katerem smo med drugim odločali pred dvema tednoma, je sicer po besedah Klakočar Zupančičeve v pristojnosti predsednika vlade. “Načeloma pa bo rekonstrukcija vlade lahko potekala takrat, ko bo začel veljati nov zakon o vladi,” je dejala. Torej ko postane poročilo Državne volilne komisije pravnomočno in ko DZ razglasi rezultate referendumov, lahko pride do uveljavitve zakonov, ki so bili predmet referendumskega glasovanja. “Mislim, da začnejo veljati drugi dan po objavi v uradnem listu,” je dejala.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je ob 13.05 v preddverju velike dvorane DZ na Šubičevi 4 podala izjavo za medije glede nadaljnjih postopkov v zvezi z odstopom notranje ministrice Tatjane Bobnar.

COMMENTS

Wordpress (0)