Robert Golob bo pohitel in bo državni zbor o odstopu ministrice Bobnarjeve obvestil že v ponedeljek – TOPNEWS.si

Robert Golob bo pohitel in bo državni zbor o odstopu ministrice Bobnarjeve obvestil že v ponedeljek

Robert Golob bo pohitel in  bo državni zbor o odstopu ministrice Bobnarjeve obvestil že v ponedeljek

Premier Robert Golob, ki je bil zadnje dni na službeni poti v Španiji, bo o odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar DZ obvestil v ponedeljek. Takrat bo tudi znano, ali bo ministrica v odstopu funkcijo opravljala do imenovanja novega ministra. Premier lahko vodenje ministrstva sicer začasno prevzame tudi sam ali pa za to določi enega izmed preostalih članov vladne ekipe. Po poročanju različnih medijev  bo začasno vodenje prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

V premierjevem kabinetu informacije, kdo od vladne ekipe bi lahko začasno prevzel vodenje notranjega ministrstva, za zdaj še ne razkrivajo. Tako tudi niso potrdili informacije, da naj bi bila to ministrica Ajanović Hovnik, ki sodi v najožji krog Golobovih sodelavcev.

Kot kaže, pa bo odstop notranje ministrice Bobnar še naprej diktiral tempo tudi v DZ. Poslanke in poslanci bodo namreč redno plenarno zasedanje v sredo začeli s poslanskimi vprašanji premierju Golobu. Kot je razvidno s spletne strani DZ, se vprašanja predsedniku vlade nanašajo na očitke o vplivanju na delo policije, njeni politizaciji in izpolnjevanje predvolilnih obljub o strokovnem kadrovanju.

Poslanke in poslanci pa se bodo v sredo začeli zadnjo redno plenarno sejo letos, na kateri bodo med drugim obravnavali vladni predlog zakona o pomoči gospodarstvu v energetski krizi. Premier Robert Golob bo v ponedeljek v DZ poslal odstopno izjavo notranje ministrice Tatjane Bobnar, poslanci bi se tako lahko še v tem tednu seznanili z njenim odstopom.

Ministrica za notranje zadeve Bobnar je premierju pisno odstopno izjavo poslala v petek. Predsednik vlade ima po prejemu odstopne izjave sedem dni časa, da o odstopu pisno obvesti predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. To bo storil v ponedeljek, so potrdili v njegovem kabinetu.

Obvestilo o odstopu se nato uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Poslanci se bodo tako po pričakovanjih z odstop ministrice seznanili že v tem tednu, ministrici pa bo s tem tudi prenehala funkcija.

Ob tem bo tudi znano, kdo bo do imenovanja novega ministra ali ministrice začasno vodil resor. Vodenje lahko prevzame premier ali pa za to določi enega izmed preostalih članov vladne ekipe. Časnik Dnevnik je v soboto navajal neuradne informacije, da naj bi notranje ministrstvo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

 

COMMENTS

Wordpress (0)