“Gospodar vojne” – Kdo je Viktor Bout, ki so ga ZDA izpustile v sklopu dogovora o izmenjavi zapornikov med Rusijo in Združenimi državami Amerike? – TOPNEWS.si

“Gospodar vojne” – Kdo je Viktor Bout, ki so ga ZDA izpustile v sklopu dogovora o izmenjavi zapornikov med Rusijo in Združenimi državami Amerike?

“Gospodar vojne” – Kdo je Viktor Bout, ki so ga ZDA  izpustile v sklopu dogovora o izmenjavi zapornikov med Rusijo in Združenimi državami Amerike?

“Gospodar vojne” Viktor Bout, znan tudi kot “trgovec s smrtjo” in “lomilec sankcij” je bil  minuli teden v dogovoru ZDA z Rusijo o izmenjavi zapornikov izpuščen iz ameriškega zveznega zapora.  “To je najbolj neenakomerna zamenjava v najbolj neverjetnih časih, toda morda je močan pritisk tega trenutka razlog, zakaj se je menjava ameriškega košarkarskega zvezdnika za ruskega trgovca z orožjem končala zdaj.

Na prvi pogled sta Brittney Griner in Viktor Bout obtožena smešno različnih zločinov. Griner je bil obsojen v rusko kazensko kolonijo zaradi posedovanja enega samega grama konopljinega olja. Bout je domnevno najbolj ploden trgovec z orožjem v zadnjih desetletjih, ki je podžigal konflikte v Afriki in drugod – in natančneje je bil na ameriškem sodišču obsojen načrtovanja pobijanja Američanov,” je zapisal CNN.

Toda okoliščine in politični pritiski na obeh straneh so to neravnovesje obrnili. Grinerjeva je pridobila pomen za Američane – na podlagi njenih trditev o nedolžnosti in njenega očitnega prijema kot geopolitičnega pajdaša na predvečer ruske invazije na Ukrajino –, zaradi česar je Bidnova administracija pooblastila, da začne pogajanja s Kremljem na najslabši točki ameriško-ruskih odnosov vsaj od konca hladne vojne.

Boutov prevelik pomen za Rusijo je bil vedno vvelika uganka. Kako je lahko en človek tako dragocen za Moskvo, da porabijo desetletja za njegovo izpustitev na kateri koli ravni, ki jo lahko, in je poleg tega samo nedolžen in nesrečen svetovni pilot in trgovec, kot je trdil? Kdo je ta tip, ki vse zanika?

Gospodar vojne, kot je Viktorja Bouta poimenoval istoimenski hollywoodski film iz leta 2005, v katerem je zloglasnega mednarodnega preprodajalca orožja upodobil slavni Nicholas Cage. V Filmu je Viktor dobil ime Yuri Orlov, sin priseljencev iz Ukrajine, ki živijo v revščini, se odloči, da bo postal trgovec z orožjem.

Saj veste, preprodaja orožja je ena najbolj dobičkonosnih dejavnosti na tem planetu, kar  v fimski zgodbi, ki pa ni daleč od resničnosti, s pridom izkoristi spretni Yuri, potomec ukrajinskih priseljencev v ZDA. S pomočjo brata Vitalyja se hitro povzpne med največje ponudnike orožja, obilica denarja pa mu omogoči tudi poroko z lepotico Avo, ki jo je občudoval že od nekdaj. Ob razpadu Sovjetske zveze s pomočjo generala, ki je tudi njegov stric, pride do neznanskih količin orožja, ki ga prodaja neuravnovešenemu afriškemu tiranu Andreju Baptistu starejšemu.Toda Yuri mora biti vedno korak pred stalno grožnjo, ki ga spremlja v podobah konkurenčnega trgovca z orožjem Simona Weisza in odločnega Interpolovega agenta Jacka Valentina.  nenehne laži in moralne dileme pa začnejo uničevati tudi njegovo družinsko življenje. To je filmska kariera Viktorja Bouta.

Toda prava zgodovina  kariere človeka, ki  si je pridobil sloves je postal znan kot »Trgovec smrti«. Kar je preživel 14 let v zaporu in je bil zaradi tega izročen Združenim državam, je bil zapleten napad ameriške agencije za boj proti drogam, v katerem je bil preslepljen, da je privolil v dobavo orožja ameriškim agentom, ki so se pretvarjali, da so kolumbijski teroristi – orožje, namenjeno v poskusu ubijanja Američanov. Nenavadno je, da je bil po vseh zločinih, za katere je bil Bout obtožen, tisti, zaradi katerega je bil v zaporu, zarota – zarota, ne pa dejanje.

Zagotovo je pilot in podjetnik. Bil je vojaški prevajalec s sovjetsko preteklostjo. Obstajajo pa obtožbe, da je delal v ruski obveščevalni službi in zanjo postal prednost pri dobavi orožja po vsem svetu za krepitev geopolitičnih ciljev Moskve. Obstajajo tudi namigovanja, da je služil skupaj z visokimi Rusi, ki so zdaj blizu predsednika Vladimirja Putina. To bi lahko pojasnilo intenzivnost, s katero so ga Američani iskali. Nikoli ni bil nihče.

Bout in njegovo spremstvo so vedno imeli nenavadno skrivnost. Da, bil je nedolžen, za vse, bi rekel. Ampak tudi ja, imel je zanimivo življenje. Vedno je  pomežiknil , ki ga pogos, ko nekdo ve, da je v zgodbi več, kot se odkrito pove.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)