Ekskluzivno: Policija objavila vsebino poročila Boštjana Lindava Robertu Golobu – TOPNEWS.si

Ekskluzivno: Policija objavila vsebino poročila Boštjana Lindava Robertu Golobu

Ekskluzivno: Policija objavila vsebino poročila Boštjana Lindava Robertu Golobu

“Glede na javne pozive v medijih in glede na poziv kabineta predsednika vlade, da z namenom celovite obveščenosti z vsebino pisma, ki je bilo poslano predsedniku vlade, seznanimo javnost, v nadaljevanju to poročilo anonimizirano tudi objavljamo,” so sporočili s Policije. Lindav je  v poročilu  premierju  Robertu Golobu med drugim zapisal , da se  vpliv politike na delo policije se kaže predvsem pri zahtevah po kadrovanju.

Kot pritisk razume tudi klice, ki jih v teh dneh dobiva iz kabineta predsednika vlade, je še dodal. “Nazadnje je bilo to včeraj, ko je svetovalec iz kabineta predsednika vlade poklical v. d. generalnega direktorja Policije, kljub vedenju, da je slednji v bolniškem stažu, in ga prepričeval o nujnosti srečanja s predsednikom vlade,” so zapisali na Policiji.

Lindav je v daljšem zapisu s konkretnimi imeni, ki so bila v različici, poslani v javnost, anonimizirana, sklenil da se okrnjenost neodvisnosti policije in vpliv politike na njeno delo kaže predvsem pri zahtevah po kadrovanju in razreševanju določenih oseb mimo ustaljenih pravil in brez vednosti njihovega predstojnika.

Posebej neodgovorno, z veliko mero nezaupanja v strokovnost in avtonomnost policije, se mu kaže okoliščina, da je na več sestankih med dvema državnima organoma, ki so bili sklicani z namenom izpolnitve uredbe vlade, s katero je bilo varovanje predsednika vlade prepuščeno Službi za varovanje predsednika vlade (SVPV), sodeloval človek, ki v nobenem od navedenih organov ni zaposlen.

Posebej neprimerno se Lindavu zdi, da je bil o izbiri vodje SVPV obveščen s strani te osebe, ki ni imela nobene formalne vloge v generalnem sekretariatu vlade. Kot človek in kot v. d. generalnega direktorja policije “ne morem sprejeti tudi dejstva, da bo vodja SVPV kot sredstvo pritiska name uporabljal grožnje z obveščanjem predsednika vlade”.

“V času priprave odgovora na zaprosilo predsednika vlade za pojasnila o domnevnih političnih pritiskih na dela policije me je 6. decembra na službeni mobilni telefon dvakrat klicala tudi vodja kabineta predsednika vlade, gospa Petra Škofic, ki mi je v prvem razgovoru povedala, da se želi predsednik vlade 7. decembra sestati z menoj. Pojasnil sem ji, da sem se razgovora pripravljen udeležiti, vendar samo v prisotnosti ministrice za notranje zadeve, ki mi je neposredno nadrejena in kateri sem odgovoren za svoje delo. Gospa Škofic mi je pojasnjevala, da mi želi predsednik vlade zgolj postaviti par vprašanj, sam pa sem ji poskušal pojasniti, da takšno vabilo na razgovor ni običajno, niti primerno z vidika integritete obeh funkcij — tako predsednika vlade, kot generalnega direktorja policije,” je Lindav med drugim  zapisal v pismu.

V pismu Golobu so bili pojasnjeni »določeni politični pritiski«, s katerimi je Lindav seznanil tako ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar kot tudi predsednika vlade.

Poročilo objavljamo spodaj v integralu.

poročilo lindav

COMMENTS

Wordpress (0)