Robert Golob izgubil zaupanje in bo sprejel odstop Bonarjeve, ki bo bo konkretne navedbe o političnih pritiskih naznanila državnemu tožilstvu – In kaj Bobnarjeva očita Golobu? – TOPNEWS.si

Robert Golob izgubil zaupanje in bo sprejel odstop Bonarjeve, ki bo bo konkretne navedbe o političnih pritiskih naznanila državnemu tožilstvu – In kaj Bobnarjeva očita Golobu?

Robert Golob izgubil zaupanje in bo sprejel odstop Bonarjeve, ki bo bo konkretne navedbe o političnih pritiskih naznanila državnemu tožilstvu – In kaj Bobnarjeva očita Golobu?

Premier Robert Golob bo zaradi izgube zaupanja sprejel napovedani odstop ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Dodali so, da pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki jih je Golob prejel danes, ne potrjujejo izjav Bobnarjeve glede politizacije policije.

Iz poročila Lindava “ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdorkoli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na policijo, želel pridobiti informacije o delu policije ali vplivati na konkretne postopke”, so zapisali v sporočilu za javnost.

Spoštovani,

pošiljamo vam izjavo za medije:

Pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki jih je danes prejel predsednik vlade dr. Robert Golob, ne potrjujejo izjav ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar glede politizacije policije. Iz poročila ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdorkoli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na Policijo, želel pridobiti informacije o delu Policije ali vplivati na konkretne postopke.

V interesu celovite obveščenosti pričakujemo, da bo Policija omogočila, da bo poročilo čim prej dostopno javnosti.

Zaradi izgube zaupanja bo napovedani odstop ministrice predsednik vlade dr. Robert Golob sprejel.

Z lepimi pozdravi,

 

Služba za odnose z javnostmi
Public Relations Office

Dodali so, da “v interesu celovite obveščenosti” pričakujejo, da bo policija omogočila, da bo poročilo čim prej dostopno javnosti.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v pismu predsedniku vlade Robertu Golobu namreč zapisala, da bo po vrnitvi iz Bruslja, kjer se mudi na zasedanju ministrov za notranje zadeve, podala odstopno izjavo, so  potrdili na ministrstvu za notranje zadeve. Glede na program zasedanja naj bi se v Slovenijo vrnila v petek zvečer.

Da obstaja možnost menjave na čelu ministrstva za notranje zadeve, je postalo jasno po tistem, ko Bobnarjeva ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Ob tem je namignila na politične pritiske na policijo. Bobnarjeva je namreč v izjavi za medije pretekli petek poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Napovedala je, da bo na tem stališču vztrajala, četudi jo bo to stalo ministrskega mesta.

Premier Golob se je nato v ponedeljek sestal tudi z ministrico Bobnar, po sestanku pa sporočil, da se z ministrico “razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije”. O domnevnih pritiskih na policijo je zahteval pojasnila od nje in od v. d. generalnega direktorja policije Lindava in jih danes prejel.

Poročilo Lindava, ki je označeno s stopnjo tajnosti, naj bi bilo zelo podrobno, vsebovalo pa naj bi tudi konkretna imena, kdo je v času mandata sedanje vlade izvajal pritiske na delo policije. Poročilo ministrice Bobnar naj bi bilo na drugi strani bolj splošno, je poročal Večer.

“Kot ministrica želim delovati z ekipo, ki jo izberem sama, glede na poznavanje njenih strokovnih kompetenc in v katero zaupam. Odrekanje te možnosti in sugestije za imenovanje drugih izbir, po moji oceni, predstavlja obliko političnega pritiska,” je poudarila Bobnar in dodala, da politične pritiske predstavlja tudi pogojevanje kadrovskih menjav. Iz pisma ministrice je sicer razvidno, da je Golob ministrici že v začetku novembra pojasnil, zakaj Lindav ne bo dobil polnega mandata na čelu policije. “Tvoje stališče, da je do neimenovanja prišlo, ker z v. d. generalnega direktorja policije Lindavom nisva uresničila pričakovanj o čiščenju policije, je politični pritisk na vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije, da bo prejel polni mandat le, v kolikor bo na podlagi političnih meril in pričakovanj politične stranke in predsednika vlade ‘očistil’ policijo določenih ljudi,” je premierju očitala Bobnar.

Politična odločitev, da policija dalj časa nima stabilnega vodstva, je poskus njene destabilizacije in vzpostavitve pogojev, da bi bila (zopet) poslušna politiki, je v svojem pismu predsedniku vlade menila ministrica. Kaj je v svojem poročilu navedel Lindav, ni uradno znano, saj poročilo nosi oznako zaupnosti. Po naših informacijah naj bi sicer vsebovalo tudi konkretna imena ljudi, ki so v mandatu Golobove vlade želeli vplivati ter vršiti pritisk na delo policije. Z notranjega ministrstva so sporočili, da bo policija po pozivu kabineta predsednika vlade preučila možnosti, da se javnost seznani z vsebino poročila,” poroča Večer.

Gre za prvo ministrsko menjavo obstoječe vlade Roberta Goloba, ki je mandat nastopila 1. junija letos. Do več sprememb ekipe pa bo prišlo še po uveljavitvi novega zakona o vladi.

 

Odhajajoča notranja ministrica Tatjana Bobnar bo konkretne navedbe o političnih pritiskih naznanila državnemu tožilstvu, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Policija pa bo preučila možnosti, da se javnost seznani z vsebino poročila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, so dodali.

Z ministrstva za notranje zadeve so posredovali poročilo, ki ga je Bobnarjeva danes poslala premierju Robertu Golobu in v katerem ga obvešča, da bo po vrnitvi s službene poti v Bruslju podala pisno odstopno izjavo. V njem omenja politične pritiske, pri čemer je ministrica predsednika vlade s konkretnimi pritiski soočila že na ponedeljkovem sestanku, so navedli na ministrstvu.

Ali bo njegovo poročilo javno objavljeno, bo ministrica Bobnar še preučila, pri čemer bo bo tehtala med potrebo po varovanju podatkov in interesom javnosti, da se seznani z informacijami, ki so v javnem interesu, so sporočili z MNZ. Njeno poročilo, ki se zaključuje z odločitvijo, da bo v petek podala odstopno izjavo je medtem postalo javno, saj so ga medijem posredovali z ministrstva za notranje zadeve.

»Drži, da se precej razhajava v pogledih na politične pritiske, kot tudi na postopek depolitizacije policije,« je zapisala v poročilu in dodala, da ocenjuje, da ji je bila odvzeta možnost utrjevanja ugleda pravne države, zaradi česar bo odstopila. Premierjeva odločitev, da policija daljši čas nima stabilnega vodstva, je, kot piše, »pravzaprav poskus njene destabilizacije in vzpostavitve pogojev, da bi bila (zopet) poslušna politiki«.

 

pismo bobnar

 

COMMENTS

Wordpress (0)