Nemška policija aretirala 25 članov skrajno desnega gibanja “Državljani rajha”, osumljenih načrtovanja terorističnega napada na parlament – TOPNEWS.si

Nemška policija aretirala 25 članov skrajno desnega gibanja “Državljani rajha”, osumljenih načrtovanja terorističnega napada na parlament

Nemška policija aretirala 25 članov skrajno desnega gibanja “Državljani rajha”, osumljenih načrtovanja terorističnega napada na parlament

Nemška policija je danes v enajstih od 16 zveznih dežel, pa tudi v Avstriji in Italiji, izvedla racije in aretirala 25 članov skrajno desnega gibanja Državljani rajha, osumljenih načrtovanja terorističnega napada na parlament, je sporočilo nemško zvezno tožilstvo.

V zgodnjih jutranjih racijah je sodelovalo več kot 3000 policistov, vključno z elitnimi protiterorističnimi enotami, ki so preiskali več kot 130 nepremičnin, kar so nemški mediji opisali kot eno največjih policijskih akcij v državi doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemški minister za pravosodje Marco Buschmann je na Twitterju že pohvalil racije in dejal, da je to dokaz, da je Nemčija sposobna braniti svojo demokracijo.

Gibanje Državljani rajha vključuje neonaciste, teoretike zarote, ljubitelje orožja in tudi nekdanje vojake. Člani gibanja zavračajo legitimnost Zvezne republike Nemčije in njenih državnih institucij, se izogibajo plačevanju davkov in so pogosto v sporu z oblastmi.

“Zavedajo se, da je njihov načrt mogoče uresničiti le z uporabo vojaških sredstev in nasilja nad državnimi predstavniki,” opozarja zvezno tožilstvo. Nemška obveščevalna služba pa ocenjuje, da ima gibanje trenutno približno 21.000 privržencev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

COMMENTS

Wordpress (0)