“Po naših informacijah do političnega vmešavanja (v delo policije op.av.) ni prišlo” – Izjava Urške Klakočar Zupančič po seji poslanske skupine Gibanja Svoboda – TOPNEWS.si

“Po naših informacijah do političnega vmešavanja (v delo policije op.av.) ni prišlo” – Izjava Urške Klakočar Zupančič po seji poslanske skupine Gibanja Svoboda

“Po naših informacijah do političnega vmešavanja (v delo policije op.av.) ni prišlo” – Izjava Urške Klakočar Zupančič po seji poslanske skupine Gibanja Svoboda

Podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič ob zaostritvi odnosov med notranjo ministrico Tatjano Bobnar in premierjem Robertom Golobom poudarja, da je treba ločevati med političnimi usmeritvami in vmešavanjem v policijo. Prve so zakonska dolžnost vlade, ministri so jih dolžni udejanjati, politično vmešavanje pa je nedopustno, je dejala.

Podpredsednica največje vladne stranke in predsednica DZ je v današnji izjavi za medije izpostavila, da je po zakonu o vladi vsak minister dolžan voditi in organizirati delo ministrstva, ki ga vodi skladno s sprejeto politiko. To je pa po njenih besedah politika, ki so ji volivci večinsko podelili na volitvah.

“Da se sprejeta politika udejanja, implementira na posameznih ministrstvih, so odgovorni ministri, kot prvi in tudi zadnji pa predsednik vlade,” je dejala Klakočar Zupančičeva.

Politično vmešavanje vlade v delo ministrstva ali organa v njegovi sestavi, kot je v primeru ministrstva za notranje zadeve policija, pa je po njenih besedah “nekaj popolnoma drugega”. “Politično vmešavanje ni dopustno in je lahko celo kaznivo dejanje,” je še strnila prva med poslanci.

O sporu med Golobom in Bobnarjevo je sicer tekla beseda tudi na današnji poslanski skupini največje vladne stranke, Klakočar Zupančičeva pa je danes še zatrdila, da po njihovih informacijah do političnega vmešavanja v delo policije ali drugih državnih organov v mandatu te vlade ni prišlo. Po njenih besedah bodo zdaj najprej počakali na poročilo v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, o tem, ali bodo zahtevali še kakšna dodatna pojasnila notranje ministrice, pa se bodo v poslanski skupini še pogovorili.

Na nadaljnja novinarska vprašanja na pa podpredsednica Gibanja Svoboda ni odgovarjala.

Notranja ministrica Bobnar se je sicer znašla v središču vse glasnejših ugibanj, da bi ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi prišlo še do drugih menjav v Golobovi ministrski ekipi. Bobnarjeva na vladi ni uspela ravno s predlogom za imenovanje Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Po vnovičnem imenovanju Lindava kot v. d. generalnega direktorja je ministrica v izjavi za medije pretekli petek poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Na tem stališču pa bo vztrajala, četudi jo bo to stalo ministrskega mesta, je napovedala.

Predsednik vlade Robert Golob je po sestanku z Bobnarjevo sporočil, da se “razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije”. Od v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava do srede pričakuje pojasnila, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj ali na policijo, vključno z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, so v ponedeljek sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Koordinator Levice in podpredsednik vlade Luka Mesec ob zaostritvi odnosov med notranjo ministrico Tatjano Bobnar in premierjem Robertom Golobom pravi, da se v to ne bo vmešaval, želi pa, da se “ta stvar čim prej uredi”. Spor sicer ne bo vplival na odnose med Levico in Svobodo, je dejal na današnji novinarski konferenci.

Mesec je na novinarski konferenci, na kateri so sicer predstavljali delo bodočega ministrstva za solidarno prihodnost, dejal, da je s predsednikom vlade o tem govoril, vsebine pogovora pa ne bo razkrival. “Javno povem predvsem to, da želim, da se ta stvar uredi in da se čim prej akterja med seboj pogovorita na ustrezen način,” je dejal.

Izpostavil je, da ni akter v tem sporu, zato se vanj ne more in ne misli vmešavati, niti na kakršenkoli način v njem ne bo udeležena Levica. “To je pač spor med notranjo ministrico in predsednikom vlade in bom prepustil, da se na tej ravni tudi razreši,” je dejal.

Na vprašanje o delu Bobnarjeve pa je ponovil svojo oceno, da se mu zdi strokovna. “Njeno delo ocenjujem pozitivno,” je navedel. Na vprašanje ali bi morebiten odhod Bobnarjeve karkoli pomenil za odnose v koaliciji, pa je odločno odgovoril, da ne.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)