Rusija pravi, da ne bo sprejela omejitve cen nafte in pripravlja odgovor – Nafto bo prodajala samo po tržni ceni – TOPNEWS.si

Rusija pravi, da ne bo sprejela omejitve cen nafte in pripravlja odgovor – Nafto bo prodajala samo po tržni ceni

Rusija pravi, da ne bo sprejela omejitve cen nafte in pripravlja odgovor – Nafto bo prodajala samo po tržni ceni

Rusija ne bo sprejela omejitve cene 60 dolarjev za 159-litrski sod nafte, ki so jo zahodne države uvedle kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino, je danes za rusko televizijo povedal podpredsednik vlade Aleksander Novak. Zgornjo mejo je označil za delovanje proti trgu in dejal, da bo Rusija našla mehanizem za prepoved njene uvedbe.

Novak podrobnosti ni navedel, dejal pa je, da je Rusija pripravljena zmanjšati proizvodnjo nafte, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Stanje na naftnem trgu je boljše kot pred dvema mesecema, medtem ko sta visoka inflacija in izbruh novega koronavirusa na Kitajskem vzrok za negotovost, je dejal Novak.

Države članice EU so v petek zvečer dosegle uradni dogovor o omejitvi cene ruske nafte na 60 dolarjev za 159-litrski sod. Tej ceni je sprva nasprotovala Poljska, ki je želela, da bi bila nižja, a je v pogajanjih popustila in ukrep na koncu podprla.

Zatem je tudi skupina G7 uradno sklenila, da postavi zgornjo mejo za ceno ruske nafte pri 60 dolarjev za 159-litrski sod. V skupni izjavi so države sporočile, da bo omejitev cene za rusko nafto začela veljati v ponedeljek ali “zelo hitro po tem”.

Ukrajina meni, da je zgornja meja prenizka, in namesto tega predlaga 30 dolarjev. V petek ob zaključku trgovanja se je nafta Brent, ki je ključna referenčna vrednost, prodajala po ceni okoli 85 dolarjev. S sodom ruske nafte Urals se je pred kratkim trgovalo po ceni okoli 65 dolarjev, poroča dpa.

Kot poroča Reuters so  se cene nafte danes  zvišale za kar 2 %, potem ko so države OPEC+ ohranile svoje cilje proizvodnje nespremenjene pred prepovedjo Evropske unije in uvedbo zgornje meje cen za rusko nafto. Hkrati je v pozitivnem znaku za povpraševanje po gorivu več kitajskih mest čez vikend omililo omejitve glede COVID -19, čeprav je poenoteno omilitev politik v ponedeljek zasejala zmedo po vsej državi.

Terminske pogodbe za nafto Brent so se nazadnje podražile za 72 centov ali 0,8 % na 86,29 $ za sod ob 4.30 GMT, medtem ko so terminske pogodbe za ameriško nafto West Texas Intermediate (WTI) pridobile 70 centov ali 0,9 % na 80,68 $ za sod.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) in zaveznice, vključno z Rusijo, skupaj imenovane OPEC+, so se v nedeljo dogovorile , da bodo vztrajale pri oktobrskem načrtu za zmanjšanje proizvodnje za 2 milijona sodčkov na dan (bpd) od novembra do leta 2023.

Analitiki so dejali, da je bila odločitev OPEC+ pričakovana, saj glavni proizvajalci čakajo, da vidijo vpliv prepovedi uvoza v EU in zgornje meje cen skupine sedmerice (G7) v višini 60 dolarjev za sod na morsko rusko nafto, pri čemer Rusija grozi, da bo zmanjšala dobavo vsem državam, ki se bodo držale pokrovček.

Zgornja meja cen G7 za rusko nafto se začne, Rusija bo prodajala samo po tržni ceni Enel se obrne na Sicilijo, da bi prevzel kitajsko sončno prevlado Rusija pravi, da ne bo sprejela omejitve cen nafte in pripravlja odgovor

“Čeprav je OPEC konec tedna ostal nespremenjen glede proizvodnje, pričakujem, da bodo še naprej uravnotežili trg,” je dejal Baden Moore, vodja raziskav surovin pri National Australia Bank.

“(A) Ukinitev objav SPR ter izvajanje sankcij EU in zakona o omejitvi cen za zaostritev trga, čeprav bi pričakovali, da je trg že pripravljen za te obete,” je dejal, sklicujoč se na strateško strategijo ZDA rezerva nafte.

Evropska unija bo morala nadomestiti rusko surovo nafto z nafto iz Bližnjega vzhoda, Zahodne Afrike in Združenih držav, kar bi moralo znižati cene nafte vsaj v kratkem, je v sporočilu zapisala podpredsednica Wood Mackenzie Ann-Louise Hittle. . ”

Cene trenutno obremenjujejo pričakovanja počasne rasti povpraševanja, kljub prepovedi EU uvoza ruske surove nafte in omejitvi cen G7. Prilagoditev prepovedi EU in omejitvi cen bo verjetno začasno podprla cene,” je dejal Hittle.

Ključni dejavnik, ki je vplival na povpraševanje, je kitajska politika nič COVID-a, vendar se zdi, da se zdaj umirja, potem ko je protestom sledilo več mest, vključno s Pekingom in Šanghajem, ki so v različni meri omilila omejitve . Hittle je dodal, da bi moral grozeči embargo EU na ruske naftne proizvode, poleg surove nafte, od 5. februarja podpreti povpraševanje po surovi nafti v prvem četrtletju 2023, saj trgu primanjkuje dizla in kurilnega olja.

 

COMMENTS

Wordpress (0)