V 47 občinah danes drugi krog županskih volitev – TOPNEWS.si

V 47 občinah danes drugi krog županskih volitev

V 47 občinah danes drugi krog županskih volitev

 V 47 slovenskih občinah bo danes drugi krog županskih volitev, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov. Med njimi je tudi šest od 12 mestnih občin. Do zaprtja volišč ob 19. uri sicer velja volilni molk, ko je prepovedano vsako nagovarjanje volivcev.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja volilne kampanje pa do 3000 evrov.

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka sprejema dežurna služba ministrstva za notranje zadeve. Danes do 7. ure lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00, od 7. ure naprej pa na telefonsko številko 080 21 13.

V 165 od 212 občinah so sicer župane izvolili že na volitvah 20. novembra, v 47 občinah pa nihče od županskih kandidatov takrat ni dobil več kot 50-odstotne podpore in je potreben drugi krog.

Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, bo danes po vsej državi odprtih 928 volišč, glasovalo bo lahko 490.639 volilnih upravičencev. Ponekod bodo potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Prvi delni izidi glasovanja bodo predvidoma znani po 19.30 uri, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah.

V spletni aplikaciji Državne volilne komisije bodo na voljo le podatki o drugem krogu županskih volitev.

Že čez dan pa bodo znani podatki o volilni udeležbi. Podatki o udeležbi do 11. ure bodo znani okoli poldne, o udeležbi do 16. ure pa okoli 17. ure.

COMMENTS

Wordpress (0)