ZDA razkrile B-21 Raider, nevidni bombnik, zasnovan za odvračanje Kitajske – TOPNEWS.si

ZDA razkrile B-21 Raider, nevidni bombnik, zasnovan za odvračanje Kitajske

ZDA razkrile B-21 Raider, nevidni bombnik, zasnovan za odvračanje Kitajske

Pentagon je pokazal svoj prvi novi bombnik po več kot 30 letih, s čimer je odkril tančico na tajnem letalu dolgega dosega, ki naj bi bil osrednji element v prizadevanjih Washingtona, da obdrži Kitajsko pod nadzorom, poroča Wall Steet Journal. Zračne sile si želijo 100 novih letal po ceni 700 milijonov dolarjev za kos

“Moram biti zelo iskrena, brutalno iskrena do vas. Evropa trenutno ni dovolj močna. Brez Združenih držav bi bili v težavah.”

Prikrito letalo dolgega dosega, del družine sistemov, ki bo vključevala različice s posadko in brez posadke, ki bodo lahko služile kot bombnik in druge namene, kot sta nadzor in komunikacije.

Bombnik dolgega dosega s tehnologijo nevidnosti, ki izhaja iz kombinacije zmanjšanih infrardečih, akustičnih, elektromagnetnih, vizualnih in radarskih znakov. Te značilnosti mu omogočajo, da prebije najbolj izpopolnjene sisteme zračne obrambe v jedrskih in konvencionalnih misijah

S povprečno ceno skoraj 700 milijonov dolarjev na kos se B-21 ponaša s futuristično zasnovo letečih kril in je namenjen preletu na tisoče milj, da bi napadel tarče globoko za sovražnimi linijami, pri čemer se izogne ​​odkritju najbolj izpopolnjene zračne obrambe.

Letalo je prvi del prenove ameriškega jedrskega odvračanja, vrednega 1 bilijon dolarjev, ki bo vključeval tudi nove jedrske podmornice in kopenske rakete, ki bodo nasprotovale rastočim jedrskim silam Kitajske. B-21 bo nosil konvencionalno in jedrsko orožje in bi lahko sčasoma letel brez pilota, pravi proizvajalec letal Northrop Grumman Corp.

“Možnost B-21 bo trajala desetletja,” je dejal obrambni minister Lloyd Austin, ko je bilo letalo prvič javno razkrito na dogodku v obratu Plant 42 v Palmdaleu v Kaliforniji, kjer razvijajo in razvijajo najnaprednejša ameriška letala. zgrajeno.

Novo letalo je bilo odpeljano iz hangarja po preletu treh obstoječih tipov bombnikov letalskih sil, pri čemer je bila odstranjena velikanska ponjava, da se je pokazala oblika letečega krila, podobna obstoječemu letalu B-2 Spirit.

Zračne sile niso razkrile, kdaj bodo napotile B-21, čeprav vojaški analitiki pričakujejo, da bo prvi začel delovati leta 2026 ali 2027. Pridružil se bo floti bombnikov, ki je najmanjša in najstarejša v zgodovini letalskih sil.

V letih po drugi svetovni vojni so ZDA izdelale ogromno število bombnikov, namenjenih napadu globoko za črtami v spopadu s Sovjetsko zvezo. Ko je Sovjetska zveza razpadla, so letalske sile začele krčiti svojo floto bombnikov, medtem ko so širile svojo floto nadzornih in izvidniških letal, helikopterjev in jurišnih letal, primernih za boje v Iraku in Afganistanu.

Bombarderji B-52 so v povprečju stari 60 let , letalske sile pa nameravajo z njimi leteti do leta 2050. Približno 45 bombnikov B-1 letalskih sil je v povprečju starih 34 let, medtem ko je njihovih 20 nevidnih bombnikov B-2 starih 26 let.

Da bi omejil zmožnost nasprotnikov, da razvijejo obrambo proti B-21, je Pentagon razkril nekaj podrobnosti o tajnem programu in ga sedem let skrival v strogo varovanem objektu Palmdale.

Preteklo poletje je Pentagon dovolil podjetju Northrop Grumman in drugim podjetjem, vključenim v projekt, da zaposlenim omogočijo, da prvič priznajo, da delajo na programu. Večji del desetletja delavci sploh niso mogli povedati svojim družinam. Na petkovem razkritju se je zbralo več sto zaposlenih.

Northrop Grumman je pripravljen začeti preizkušati letalo – voziti ga po tleh okoli objekta in na koncu leteti z njim – zato je prišel čas, da ga razkrijemo javnosti, so povedali predstavniki letalskih sil.

B-21 se je zdel nekoliko manjši od njegovega neposrednega predhodnika, B-2, predstavljenega v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Prizadeti zaradi stroškov in razvojnih izzivov ter skepticizma v kongresu glede vloge letala je Northrop Grumman izdelal le 21 B-2, namesto 132 prvotno načrtovanih. Tako je vsako letalo stalo 2,2 milijarde dolarjev v 2022 dolarjih.

Načelnik štaba letalskih sil, general Charles Brown, je v petek dejal, da namerava imeti vsaj 100 B-21. Pentagon ni objavil podrobnosti o stroških in vzdrževanju, vendar neodvisni analitiki pričakujejo, da bo program skupaj stal več kot 100 milijard dolarjev, če bo dobavljenih 100 letal.

Northrop Grumman je dejal, da v programu vodi 400 dobaviteljev, čeprav jih je Pentagon identificiral le šest, vključno s proizvajalcem motorjev Pratt & Whitney, enoto Raytheon Technologies Corp.

Izkazalo se je, da je prikrita letala, ki se izogibajo radarju, težko in drago vzdrževati. Vodstvo Northropa je dejalo, da je bil B-21 zasnovan z obstoječimi deli in tehnologijo za znižanje stroškov in izboljšanje zanesljivosti. “B-21 je zasnovan kot vsakodnevni letalec,” je povedal Tom Jones, vodja vesoljske enote podjetja.

COMMENTS

Wordpress (0)