“Moram biti zelo iskrena, brutalno iskrena z vami” – Finska predsednica vlade Sanna Marin na sydneyjskem think tanku Lowy Institute kritizirala EU in hvalila ZDA – TOPNEWS.si

“Moram biti zelo iskrena, brutalno iskrena z vami” – Finska predsednica vlade Sanna Marin na sydneyjskem think tanku Lowy Institute kritizirala EU in hvalila ZDA

“Moram biti zelo iskrena, brutalno iskrena z vami” – Finska predsednica vlade Sanna  Marin na sydneyjskem think tanku Lowy Institute  kritizirala EU in hvalila ZDA

Finska premierka Sanna Marin pravi, da je vojna v Ukrajini razkrila temeljne pomanjkljivosti v obrambi in strategiji EU. Sanna Marin je ob obisku Avstralije dejala, da je invazija razkrila tako slabosti EU, kot strateške napake pri ravnanju z Rusijo. Položaj predsednice vlade je prevzela 10. decembra 2019 v starosti 34 let.  Rojena je novembra 1985 v finski prestolnici Helsinkih. Na srednji šoli v kraju Pirkkala je maturirala leta 2004, leta 2017 pa na Univerzi v Tampereju diplomirala iz upravnih ved. Marinova rojena je kot edinka odraščala v družini istospolnih (lezbičnih) staršev.

. Dvanajst od devetnajstih ministrov v njeni vladi  je žensk. Ena najodmevnejših odločitev njenega mandata je bil vstop Finske v Severnoatlantsko zvezo (NATO), s čimer je Finska prekinila svojo dolgoletno vojaško nevtralno držo. Državo je h koraku spodbudila ruska invazija na Ukrajino leta 2022.

“Moram biti zelo poštena, brutalno iskrena z vami, Evropa trenutno ni dovolj močna. Brez Združenih držav bi bili v težavah,” je povedala sydneyjskemu think tanku Lowy Institute, poroča Deutsche Welle. “In zakaj je EU postala šibka, gospa? Ker so se ujeli v ameriško past – ZDA nikoli niso želele imeti močne EU (Nemčije)”, pa ji odgovarjajo kritiki.

Marin je vztrajala, da mora Ukrajina dobiti “vse, kar je potrebno”, da zmaga v vojni. Dodala je, da so bile ZDA ključnega pomena pri oskrbovanju Kijeva z orožjem, financami in humanitarno pomočjo, potrebno za preprečitev ruskih ambicij. “Zagotoviti moramo, da te zmogljivosti gradimo tudi, ko gre za evropsko obrambo, evropsko obrambno industrijo, in zagotoviti, da se bomo lahko spopadli z različnimi vrstami situacij,” je dejala.

Finska, ki si prizadeva za članstvo v Natu , se je od Rusije osamosvojila pred skoraj 105 leti, po ruski revoluciji leta 1917. Kasneje se je uspešno borila proti Sovjetski zvezi v drugi svetovni vojni. Marin je tudi kritiziral politike EU, ki so poudarjale pomen sodelovanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Dejala je, da bi moral blok prisluhniti državam članicam, ki so bile del Sovjetske zveze, dokler ta ni razpadla. “Našim baltskim in poljskim prijateljem bi morali prisluhniti veliko prej,” je dejal Sanna  Marin.

 

COMMENTS

Wordpress (0)