Kremelj: Putin je odprt za pogovore in diplomacijo glede Ukrajine – TOPNEWS.si

Kremelj: Putin je odprt za pogovore in diplomacijo glede Ukrajine

Kremelj: Putin je odprt za pogovore in diplomacijo glede Ukrajine

 

Predsednik Vladimir Putin je odprt za pogovore o možni rešitvi konflikta v Ukrajini in verjame v diplomatsko rešitev, so sporočili iz Kremlja, potem ko je Joe Biden namignil, da je pripravljen govoriti z ruskim voditeljem.

.

Biden je v govoru poleg francoskega predsednika Emmanuela Macrona dejal, da je edini način za končanje vojne v Ukrajini ta, da Putin umakne vojake in da bi bil Biden pripravljen govoriti z njim, če želi Putin končati konflikt. Rusija zahteva, da se priključitve priznajo pred pogovori. Rusija pred pogovori zahteva priznanje aneksij. V Kremelju pravi, da zavračanje Zahoda, da bi priznal njegov zaseg ukrajinskega ozemlja, otežuje pogovore.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na vprašanje o Bidnovih pripombah zaznamoval lahek ton in dejal, da je Putin ostal odprt za pogajanja, a da se Rusija ne bo umaknila iz Ukrajine.

“Predsednik Ruske federacije je vedno bil, je in ostaja odprt za pogajanja, da bi zagotovili naše interese,” je dejal Peskov novinarjem.

Putin je dejal, da ne obžaluje sprožitve, kot pravi, ruske “posebne vojaške operacije” proti Ukrajini, in jo označil za prelomni trenutek, ko se je Rusija po desetletjih poniževanja v letih od padca Sovjetske zveze leta 1991 končno uprla arogantni zahodni hegemoniji. zveza.

V govoru v Beli hiši je Biden dejal, da sta se z Macronom dogovorila, da bosta sodelovala pri tem, da bi Putin prevzel odgovornost za to, kar je  Biden označil za “barbarsko” vojno – in da je zamisel, da bi Putin kdaj premagal Ukrajino, nesmiselna.

Biden, ki je marca dejal, da Putin ne more ostati na oblasti, je dejal, da se je vodja Kremlja z invazijo na Ukrajino zgrešil, a da bi bil pripravljen sesti s Putinom za mizo po posvetovanju z zaveznicami v Natu, če misli resno, da se umakne iz Ukrajine.

Rusija je zahtevala približno petino ukrajinskega postsovjetskega ozemlja, aneksije pa Zahod in Ukrajina pravita, da ne bosta nikoli sprejela.

Peskov je dejal, da zavračanje ZDA, da bi priznale “nova ozemlja” kot ruska, ovira iskanje morebitnega kompromisa. “To bistveno otežuje iskanje medsebojnih razlogov za pogovore,” je dejal Peskov.

Na vprašanje, ali način, kako je Biden oblikoval morebitne stike, pomeni, da so pogajanja z ruskega vidika nemogoča, je Peskov dejal: “V bistvu je to rekel Biden. Rekel je, da so pogajanja možna šele potem, ko Putin zapusti Ukrajino.” Kremelj, je dejal Peskov, tega ne more sprejeti – in ruska vojaška operacija se bo nadaljevala v Ukrajini.

“Toda hkrati – zelo pomembno je, da to podamo skupaj – predsednik Putin je bil, je in ostaja odprt za stike, za pogajanja. Seveda je najprimernejši način za doseganje naših interesov z mirnimi, diplomatskimi sredstvi. ” Konflikt je pustil več deset tisoč mrtvih vojakov na obeh straneh in sprožil največji spopad med Moskvo in Zahodom po kubanski raketni krizi leta 1962.

COMMENTS

Wordpress (0)