Ste premalo zavarovani? – TOPNEWS.si

Ste premalo zavarovani?

Oglasno sporočilo

Ste premalo zavarovani?

Z življenjskim zavarovanjem naj bi poskrbeli za finančno varnost svojcev, če se vam zgodi najhujše. A skoraj tretjina skleniteljev življenjskega zavarovanja se odloči za najnižjo zavarovalno vsoto.

Posamezniki se za sklenitev življenjskega zavarovanja za primer smrti običajno odločajo ob pomembnih življenjskih prelomnicah, kot so poroka, rojstvo otroka, nakup nepremičnine. Podatki iz analize Zavarovalnice Triglav kažejo, da je povprečna starost zavarovane osebe ob sklenitvi življenjskega zavarovanja za primer smrti med letoma 2016 in 2022 znašala 39 let.

Motivi za sklenitev so razumljivi. Ko od vas postanejo odvisni drugi člani družine ali ko želite poskrbeti za poplačilo stanovanjskega kredita, če bi se vam kaj zgodilo, je življenjsko zavarovanje najbolj logična rešitev. Z njim zmanjšate tveganje, da bi se vaši svojci morali ob morebitni težki izgubi morali soočati še s hudimi finančnimi posledicami. A le, če določite dovolj visoko zavarovalno vsoto.

Ni dovolj, da ga imate

Skrb za družino je glavni razlog, zaradi katerega se posamezniki odločajo za sklenitev Življenjskega zavarovanja za primer smrti. A žal se jih še vedno premalo zaveda, da samo zavarovanje ne bo dovolj. Ustrezna mora biti zavarovalna vsota. Med novosklenjenimi Življenjskimi zavarovanji za primer smrti v letu 2022 je bilo skoraj tretjino zavarovanj z minimalno zavarovalno vsoto do 20.000 evrov.

Glede na to, da je priporočljiv minimum zgolj za nadomestitev izpada dohodka zavarovane osebe trikratnik njene letne plače, je to precej malo. Če upoštevamo povprečno neto plačo v Sloveniji, bi ustrezna zavarovalna vsota morala znašati vsaj 40.000 evrov. Tako bi družini za minimalno priporočljivo obdobje lahko omogočili življenjski standard, primerljiv s tistim, ki ga je imela pred smrtjo bližnjega. Nikakor pa ta znesek ne zadošča še za pokritje morebitnih finančnih dolgov v obliki kreditov in za zagotovitev finančne varnosti vzdrževanih družinskih članov. K trikratniku letne plače bi morali tako prišteti še višino neodplačanih dolgov, kot so posojila, lizingi in negativna stanja na bančnem transakcijskem računu.

Poudarek: Koliko bi potrebovali vaši najbližji? Ugotovite z nekaj kliki v spletnem kalkulatorju.

COMMENTS

Wordpress (0)