(V ŽIVO) Golob: Pri ministru Bešiču Loredanu v enem od pogovorov z zdravniki “prevladala čustva” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Golob: Pri ministru Bešiču Loredanu v enem od pogovorov z zdravniki “prevladala čustva”

(V ŽIVO) Golob: Pri ministru Bešiču Loredanu v enem od pogovorov z zdravniki “prevladala čustva”

Predsednik vlade Robert Golob je znova zatrdil, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan še vedno uživa njegovo podporo. Se je pa z njim pogovoril glede očitkov Fidesa o grožnjah ministra vodji pogajalske skupine Fidesa. Kot je dejal Golob, so pri ministru v enem od pogovorov z zdravniki “prevladala čustva”, kar pa naj se ne bi ponovilo.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki na današnjih pogajanjih z vlado sicer niso dosegli govora, so namreč Bešiču Loredanu očitali, da naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado.

Minister naj bi Zemljiču med drugim dejal, da ima “ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides”.

Predsednik vlade se je o teh očitkih z Bešičem Loredanom pogovoril, je zatrdil v izjavi za medije ob robi današnjega obiska NUK. Kot je dejal, ga je minister obvestil, da je imel več razgovorov, “dobesedno zasebnih razgovorov” z različnimi zdravniki in da so mu v enem od teh razgovorov “čustva prevladala nad besedami”.

“Jaz sem to sprejel, verjamem, da je tudi minister to razumel, da se stvari ne bodo več ponavljale,” je še dodal Golob.

Iz sindikata Fides so sporočili, da so presenečeni, da Golob komentira njihovo prijavo na generalni sekretariat vlade, še preden jih je vlada kot prijavitelje seznanila s svojim stališčem in ukrepi.

Ponovili so, da do poteka roka vlade za odgovor o telefonskem klicu javno ne bodo razpravljali. Ob tem pričakujejo, da se bosta Golob in Bešič držala enakega bontona. “Verbalno nasilje ni stvar dnevne politike in če ta problem ta vlada namerava resno reševati, mora najprej sama postati zgled,” so poudarili.

Bešič Loredan tako še vedno uživa podporo predsednika vlade, ob čemer je Golob prepričan, da uživa tudi veliko podporo med državljani. Spomnil je na številne težave in odprta vprašanja v zdravstvu, minister pa pri njihovem reševanju po njegovih besedah dela odlično. “Seveda mu zaupam in verjamem, da je tudi ključen za to, da končno zdravstvo po 30 letih spravimo na nivo, ki si ga Slovenci in Slovenke zaslužijo,” je še dejal.

Vladna stran in reprezentativni sindikati zdravnikov in zobozdravnikov pa danes niso sklenili dogovora, je po koncu pogajalske seje dejal vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič. Kot je dodal, so pogajanja s tem zaključena. O nadaljnjih aktivnostih bo v kratkem odločalo vodstvo sindikata. Zemljič možnosti stavke ni izključil.

Vodja pogajalske skupine Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregor Zemljič je po pogajanjih, ki so trajala približno eno uro, dejal, da je že napoved novinarske konference ministrov za zdravje in za javno upravo Danijela Bešiča Loredana in Sanje Ajanović Hovnik ob 13. uri, dve ure od začetka pogajanj, predstavljala slab znak.

“Mi smo šokirani zaradi dogodkov v zadnjem tednu,” je po zaključku pogajanj dejal Zemljič, ki je pojasnil, da gre za zadnja pogajanja o zdravniških plačah, saj je bila današnja ponudba vlade končna.

Na podlagi novih izračunov finančnega učinka vladnega predloga, ki ga je sindikatom posredovala vlada, so v Fidesu po Zemljičevih besedah pripravili protipredlog. Ta je predvideval povišanje plač izkušenim zdravnikom za 12 odstotkov, a to danes ni bilo na mizi: “Edini problem so prepoznali pri preskoku iz specializanta v specialista, kjer so ponudbo izboljšali za en plačni razred.”

Članstvo Fidesa je sicer danes pričakovalo dogovor, v nasprotnem primeru pa zaostrovanje sindikalnih aktivnosti. Zato bodo sedaj stekli pogovori v predsedstvu sindikata in pogajalski skupini, nato pa bodo v najkrajšem možnem času sklicali glavni odbor, ki bo odločal o nadaljnjih korakih.

Fides se je sicer oktobra ob podpisu sporazuma o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, ki predvideva oblikovanje ločenega plačnega sistema javnega sektorja, zavezal, da v zvezi s tem vprašanjem ne bo sprožil stavkovnih aktivnosti. A ta sporazum ne vključuje pogajanj o plačah. Stavka zdravnikov tako ni izključena.

Predsednik Sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igor Muževič je pojasnil, da bodo sklepe Fidesa, kakršni koli ti bodo, predstavili svojim članom, ki bodo o njih glasovali. “Ne bi rad nič prejudiciral, ampak kaže, da se bo zdravništvo konsolidiralo in da bo tukaj enotno,” je dejal. Fides se je sicer po njegovi oceni s predlogi tekom pogajanj večkrat približal vladni strani, slednja pa jim se praktično ni približala.

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je ocenila, da danes ni šlo za pogajanja v pravem pomenu beseda, čeprav je vlada podala približevalni protipredlog.

V sindikatu na predlog vlade gledajo kot na celoto znotraj zdravstva, zato se danes do predloga še niso mogli opredeliti. Počakali bodo na sredina pogajanja vladne strani in reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva. Takrat bo bolj jasno, ali je možen dogovor, je poudarila.

Na vprašanje glede možnosti zaostrovanja je odgovorila, da je ena od možnosti tudi stavka kot skrajna možnost zaostrovanja, če bi v sredo ocenili, da dogovor ni mogoč.

Tiskovna konferenca ministra z zdravje Daniela Bešič Loredana in Sanje Ajanovič Hovnik

 

COMMENTS

Wordpress (0)