Srbija bo premogovnico Kostolac B3 začela obratovati že oktobra 2023 – TOPNEWS.si

Srbija bo premogovnico Kostolac B3 začela obratovati že oktobra 2023

Srbija bo premogovnico Kostolac B3 začela obratovati že oktobra 2023

Gradnja največjega objekta za proizvodnjo električne energije na Zahodnem Balkanu v zadnjih štirih desetletjih je v zaključni fazi. Na gradbišču bodočega bloka B3 kompleksa elektrarne Kostolac v Srbiji je trenutno tisoč delavcev, dodali pa jih bodo še dvesto, da bi projekt končali pred rokom, je povedala ministrica za rudarstvo in energetiko Dubravka Đedović. Lokacijo je obiskala z veleposlanikom Kitajske Chen Boom.

“Novi objekt bo deloval po vseh najvišjih okoljevarstvenih standardih in bo najčistejši od vseh blokov, ki jih imamo,” je zatrdil Đedović in dodal, da je načrt, da bo Kostolac B3 na omrežje priključen 28. junija – Sveti Vid. Dan po julijanskem koledarju. Enota bo delovala že oktobra, je poudarila.

Minister je opozoril, da mora Srbija v zimskem času 10 odstotkov svojih potreb po elektriki pokriti z uvozom. Pri gradnji sodeluje več kot 60 domačih podjetij, je zatrdila.

»Posebna zahvala gre rudarjem površinskega kopa Drmno, ki bo s tem projektom povečal zmogljivosti za 30 odstotkov. Hvala vsem rudarjem v vseh naših površinskih rudnikih, ki se trudijo, da imamo zadostne količine premoga in uvozimo čim manj električne energije,« je dodala.

COMMENTS

Wordpress (0)