“Rezultat preko 40% za predlog stranke SDS je s tega vidika čisto OK” – Janez Janša meni, da referendumski izid “ni OK z vidika našega skupnega interesa, ni OK za davkoplačevalce” – TOPNEWS.si

“Rezultat preko 40% za predlog stranke SDS je s tega vidika čisto OK” – Janez Janša meni, da referendumski izid “ni OK z vidika našega skupnega interesa, ni OK za davkoplačevalce”

“Rezultat preko 40% za predlog stranke SDS  je s tega vidika čisto OK” – Janez Janša meni, da referendumski izid “ni OK z vidika našega skupnega interesa, ni OK za davkoplačevalce”

Predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Peter Gregorčič je ob neuradnih izidih glasovanja o referendumu o noveli zakona o RTVS, ki kažejo na uveljavitev zakona, poudaril, da se bo po objavi zakona v uradnem listu obrnil na ustavno sodišče. Rezultate je sicer komentiral kot pričakovane.

Na vprašanje, ali v prihodnosti razmišlja o prijavi za programskega svetnika, je odgovoril, da o tem še ni razmišljal.

Napoveduje pa, da se bo še isti dan, ko bo zakon objavljen v uradnem listu, obrnil na ustavno sodišče. “Izhodišče za pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS že nekaj časa pripravljamo. Želimo si namreč, da je pripravljena tako, da bo ustavno sodišče o njej tudi vsebinsko presojalo in je ne bo zavrglo iz procesnih razlogov,” je pojasnil Gregorčič.

Taka vsebinska odločitev ustavnega sodišča, ne glede na njen izid, se mu zdi izjemno pomembna, ker bo predstavljala pravila igre za v prihodnje. “Osebno mi ni pomembno, kakšna ta pravila igre so, pomembno pa se mi zdi, da so za vse enaka,” je dejal.

Predsednik NSi Matej Tonin je v sporočilu za javnost po referendumih opozoril, da je na slovenski desnici potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej. Tonin je poudaril, da je letošnje leto pokazalo, da rezultati, kompetence in vsebina niso odločilne, saj vsake volitve, v katerih se pojavi Janez Janša, postanejo iracionalne in emocionalne.

Predsednik NSi je v izjavi sporočil, da je izid današnjih referendumov jasen. “Vsebinske dileme so bile potisnjene v ozadje, ljudje so se ponovno odločali zgolj za ali proti politiki, ki jo pooseblja Janez Janša,” je sporočil.

Tonin je poudaril, da gre za že tretji poraz desne sredine letos. Aprila je desnica izgubila na parlamentarnih volitvah, pred štirinajstimi dnevi pa so izgubili tudi bitko na predsedniških. “Danes so se volivci odločili za sprejem treh zakonov, čeprav so bili argumenti proti sprejemu močnejši in razumnejši. Na slovenski desnici je potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej,” je poudaril.

Sporočil je še, da je prihodnost desne sredine odvisna od korakov NSi, ki si zasluži novih zmag, aktualna vlada pa potrebuje tudi resno alternativo.

Predsednik SDS Janez Janša se je na to odzval na Twitterju, z besedami, da ko in če bo NSi dejansko delala in postala to, kar obljublja, bo na volitvah dobila vsaj 15 odstotkov in marsikaj bo lahko drugače. “Dokler pa bo zgolj sledila sirenam in kritizirala tiste, ki se v teh razmerah še borijo ter na mestu načel imela vinjeto, bo životarila pod desetimi odstotki,” je zapisal.

Generalno vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je v pisnem odzivu na delne neuradne izide današnjega referenduma o noveli zakona o RTVS, ki so jo volivci potrdili, napovedalo, da si bodo še naprej prizadevali, da ohranijo zaupanje javnosti. RTVS po njihovih navedbah ostaja zvesta svojemu poslanstvu, verodostojnosti, strokovnosti in kakovosti.

Kot so v vodstvu zapisali na spletni strani RTVS, sta referendum o RTVS in izražena volja volivcev pokazala, kako pomembno vlogo ima javni medijski servis za delovanje demokratične družbe. “Poseben pomen pripisujemo opravljeni javni razpravi pred referendumsko kampanjo in med njo, kjer so imeli strokovnjaki in civilna družba priložnost soočiti mnenja, gledalci, poslušalci in bralci pa skozi vrsto oddaj o javni radioteleviziji podati svoja stališča do programskih vsebin,” so navedli.

Dialog, sprejemanje kritik in spoštovanje pravne države so po njihovih navedbah glavno vodilo obstoja vsake javne radiotelevizije. “Poudarjamo, da bo RTVS tudi vnaprej delovala v skladu z zakonodajo in vsemi pravno določenimi postopki ter v najširšem interesu javnosti,” so napovedali.

V prihodnjih dneh bo po njihovih navedbah v ospredju obravnava ključnih dokumentov za nemoteno delovanje javnega zavoda, to sta programsko-produkcijski načrt in finančni načrt za prihodnje leto, ki so ju pripravila odgovorna uredništva skupaj z vodstvom in strokovnimi službami. “Sprejem teh dokumentov bo omogočil nadaljnje ustvarjanje kakovostnih programskih vsebin ne glede na organizacijske spremembe, ki jih predvideva novela zakona o RTVS, kar pomeni, da bodo naši uporabniki lahko nemoteno spremljali programske vsebine javne službe RTVS,” so pojasnili.

“Naloga javnega medija v demokratičnih družbah je podajanje točnih, nepristranskih, preverjenih in celovitih informacij. RTVS te naloge izpolnjuje skozi številne in raznolike oddaje v različnih programih,” so še zapisali.

Za novelo zakona o RTVS je po delnih neuradnih izidih na današnjem referendumskem odločanju glasovalo 62,6 odstotka volivcev, proti jih je bilo 37,4 odstotka. Glasovanja o uveljavitvi omenjenega zakona se je udeležilo dobrih 41 odstotkov volivcev.

Novela na novo ureja vodenje, upravljanje in nadzor RTVS. Zakon med drugim namesto 29-članskega programskega sveta in 11-članskega nadzornega sveta zavoda uvaja enoten svet s 17 člani. Šest članov sveta zavoda bi bilo predstavnikov zaposlenih, 11 članov pa predstavnikov javnosti. Med njimi ne bi nobenega imenoval DZ. Kot posvetovalno telo sveta predlog uvaja petčlanski finančni odbor. Javni zavod bi po določbah novele vodila in upravljala štiričlanska uprava.

Podporniki zakona so poudarjali predvsem, da novela prinaša depolitizacijo javnega zavoda in znova v ospredje postavlja strokovnost. Nasprotniki zakona pa so predlagateljem očitali, da z enim zamahom “obglavlja” vodstvo in odstavlja programske svetnike RTVS. Kot sporno so navajali tudi, da je DZ zakon obravnaval po nujnem postopku.

COMMENTS

Wordpress (0)