“Nisem imela moči, da bi dosegla svoje” – Merklova pravi, da ni imela več moči, da bi vplivala na Putina – TOPNEWS.si

“Nisem imela moči, da bi dosegla svoje” – Merklova pravi, da ni imela več moči, da bi vplivala na Putina

“Nisem imela moči, da bi dosegla svoje” – Merklova pravi, da ni imela več moči, da bi vplivala na Putina

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je branila svojo politiko do Rusije pred februarsko invazijo na Ukrajino, češ da ji je zmanjkalo moči, da bi vplivala na Vladimirja Putina.

Povedala je, da je poleti 2021 poskušala sklicati evropske pogovore z ruskim predsednikom in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. “Ampak nisem imela moči, da bi dosegla svoje,” je povedala za Spiegel news. »Res so vsi vedeli: jeseni je ne bo več,« je rekla.

Po štirih mandatih kanclerke je Merklova decembra zapustila položaj. Avgusta 2021 je zadnjič obiskala Moskvo in za nemško revijo povedala, da je bil “občutek zelo jasen: ‘V smislu politike moči ste končali’.” Dodala je, da “za Putina šteje le moč”.

Pomembno je bilo, da je na njuno zadnje srečanje gospod Putin s seboj pripeljal zunanjega ministra Sergeja Lavrova, je dejala. Prej sta se srečala ena na ena, je opozorila.

V luči invazije predsednika Putina – pred katero so sledili tedni obsežnega vojaškega kopičenja na ukrajinskih mejah – so mnogi trdili, da bi morala Merklova in drugi voditelji EU sprejeti ostrejši pristop do Kremlja.

Strokovnjak za zunanjo politiko v njeni stranki krščanskih demokratov (CDU), poslanec Roderich Kiesewetter, je med tistimi, ki pravijo, da je vedela, da gospod Putin poskuša razdeliti in oslabiti Evropo, vendar je verjela, da je “mehka moč” pravi pristop. Pred invazijo je trdil, da je Nemčija preveč odvisna od ruskega plina.

V intervjuju za Spiegel je  Merklovadejala, da je s svojim stališčem do Ukrajine v mirovnih pogajanjih v Minsku Kijevu kupila čas, da se bolje brani pred rusko vojsko.

Dogovor o prekinitvi ognja je bil dosežen v Minsku po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim leta 2014 in med njeno posredniško vojno v regiji Donbas. Toda ključne točke, vključno z razorožitvijo in mednarodnim nadzorom, niso bile izvedene.

Merklova je dejala, da ji ni žal, da je decembra zapustila položaj, saj je menila, da njeni vladi ni uspelo napredovati ne le glede ukrajinske krize, ampak tudi glede konfliktov v Moldaviji, Gruziji, Siriji in Libiji, v katere je bila vpletena Rusija.

Oba z Putinom sta imela neposredne izkušnje z življenjem v komunistični Vzhodni Nemčiji – ona je tam odraščala, on pa je tam služil kot sovjetski častnik KGB in opravljal tajno obveščevalno delo. Putin govori tekoče nemško Merklova pa nekaj ruskega.

COMMENTS

Wordpress (0)