(VIDEO) Tarča – “Dragi moji gospodje …poglejte si svojo podobo, poglejte si, kakšna je vaša podoba…” – Poglejte kako je Urška Klakočar Zupančič sinoči užalila Janševe “može in fante”, sicer težkokategornike na desni – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tarča – “Dragi moji gospodje …poglejte si svojo podobo, poglejte si, kakšna je vaša podoba…” – Poglejte kako je Urška Klakočar Zupančič sinoči užalila Janševe “može in fante”, sicer težkokategornike na desni

(VIDEO) Tarča – “Dragi moji gospodje …poglejte si svojo podobo, poglejte si, kakšna je vaša podoba…” – Poglejte kako je Urška Klakočar Zupančič sinoči užalila  Janševe “može in fante”, sicer težkokategornike  na desni

Pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o vladi so zagovorniki in nasprotniki zakona soočili mnenja na TV Slovenija. Zagovorniki zakona izpostavljajo predvsem dejstvo, da si je vsaka vlada do zdaj lahko delo organizirala sama, nasprotniki pa trdijo, da gre za nepotrebno širitev in zapravljanje davkoplačevalskega denarja.

Sprememba zakona o vladi predvideva reorganizacijo nekaterih ministrstev in ustanovitev treh novih. Vlada bi ustanovila ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa bi se razdelilo na dva resorja, in sicer za vzgojo in šolstvo ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Poleg tega bi se nekatera ministrstva preimenovala, spremenile bi se tudi nekatere pristojnosti posameznih resorjev. Pod okrilje gospodarskega ministrstva bi prešel šport, ministrstvo pa bi se preimenovalo v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Zdajšnje ministrstvo za okolje in prostor bi se preimenovalo v ministrstvo za varstvo narave in prostor, zunanje ministrstvo pa v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

V prvem delu televizijskega soočenja na RTVS sta svoji mnenji soočila poslanec SDS Branko Grims v imenu predlagatelja in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Grims meni, da bi širitev vlade prinesla dodatne stroške za državljane. Vlada bi si delo lahko organizirala že v okviru sedanjega zakona, meni. S širitvijo pa bi vlada po njegovem mnenju postala rekorder med evropskimi državami po številu ministrstev. “Govorimo o tem, da se hoče vlada še zredit,” je dejal. Referendum pa da je ključen, da se to zapravljanje konča.

Da gre za precedens, kjer bo ljudstvo odločalo o tem, ali si ima demokratična vlada pravico organizirati svoje delo, da bo uresničila zaveze iz koalicijske pogodbe, je dejala Ajanović Hovnik. Ustanovila bo namreč ministrstva, ki bodo resorje vsebinsko povezovala. Gre za digitalno preobrazbo družbe, naslavljanje podnebne in okoljske krize, prihodnost za mlade in starejše, stanovanjsko politiko in zdravje, je naštela. Manjše zanimanje ljudi za ta referendum je pripisala manipulacijam o stroških. Novih zaposlitev namreč zakon ne predvideva, referendum bo državljane stal veliko več, je izpostavila.

V drugem delu so mnenja soočili vsi, ki so se kot organizatorji vključili v kampanjo. Politične stranke so poleg Grimsa (SDS) zastopali še Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda), Dominika Švarc Pipan (SD), Luka Mesec (Levica), Marko Balažic (SLS), Boštjan M. Turk (Nova ljudska stranka Slovenije). V soočenju so sodelovali tudi Aleš Primc (Združenje Gibanje za otroke in družine), Andrej Umek (Zbor za republiko – inštitut za analize in dialog) in Vili Kovačič (Društvo Davkoplačevalci se ne damo).

Mesec je izpostavil, da je s stanovanji trenutno ukvarja sektor ministrstva za okolje, na katerem je zaposlenih šest ljudi, ki ne morejo izvesti projekta gradnje 20.000 stanovanj, ki so si jih zadali. Tudi podnebje je po njegovih besedah razpršeno skozi več resorjev, zato se učinkovite podnebne politike ne da pripraviti, je pojasnil. Ministrstvu za solidarno prihodnost se je poleti odpovedal, ker je želel na projektu stanovanj začeti delat čim prej. Dejal je, da so že začeli s pripravami gradnje stanovanjskih sosesk po avstrijskem modelu, kjer bi stanovanja oddajali po ceni 7 evrov na kvadratni meter. Sam je odločitev o tem, ali bo ostal minister za delo ali pa bo minister za solidarno prihodnost, že sprejel, čaka pa še na odločitev stranke po referendumu.

Grims je izpostavil, da še nobena vlada ni imela tolikšno število ministrstev, kot jih ima ta. Večkrat je ponovil, da je vlada neoperativna že zdaj. Dejal je, da ne nasprotujejo številu ministrov, ampak številu ministrstev.

Da jim predlagatelji ne očitajo nespoštovanja pravnih standardov, zaradi česar so v SD zakon Janševi vladi leta 2012 poslali v ustavno presojo, temveč se zgolj ne strinjajo z organizacijo vlade, izpostavlja Švarc Pipanova. Vlade po Evropi imajo večje število ministrstev, tudi najbolj učinkovite, je izpostavila. Vsaka normalna država je tudi urejena po zakonskem aktu, izpostavlja. Dejala je, da je za izboljšanje procesov vendarle treba vložiti nekaj denarja.

Primc, ki je bil v prejšnji Janševi vladi direktor takrat novoustanovljenega urada za demografijo, je izpostavil, da vsako ministrstvo stane bistveno več kot urad z 10 zaposlenimi. Meni, da je pomembno, da imamo funkcionalno državno upravo, vse države pa skrbijo, da imajo ljudje vtis, da imajo vitko in poceni državno upravo, s katero so zadovoljni.. “Urad za demografijo, ker ima Slovenija že 40 let prenizko rodnost za naravno obnavljanje prebivalstva in je nujno treba na tem področju narediti nekaj, potem je tu avtocestna policija, ki je izjemno pomemben segment varnosti ne samo v cestnem prometu, ampak tudi z vidika kriminalitete, in še muzej slovenske osamosvojitve, ki je pomembna institucija za ohranjanje spomina na prelomne čase, ko je Slovenija dobila svojo državo,” je povedal in dodal, da je nova vlada nato “prišla in vse tri pomembne institucije za narod ukinila”.

Luka Mesec je v odgovor Primcu pojasnil, zakaj je ukinil urad za demografijo. “Namesto urada za demografijo, kjer, pardon, niste počeli ničesar koristnega za državo, bomo ustanovili ministrstvo, ki se bo ukvarjalo s stanovanji. Če smo pri družinskih politikah, zakaj danes ljudje nimajo otrok? Zato ker v tej državi komaj pridejo do strehe nad glavo in meni se zdi družbeno koristno imeti ministrstvo, ki se bo ukvarjalo s stanovanji,” je pojasnil Mesec. Primca je vprašal, zakaj meni, da je Janševa vlada imela pravico ustanavljati “pomembne institucije”, kot jih je imenoval, Golobovi vladi, ki je dobila poln mandat volivcev, pa to pravico odrekajo. Če želimo povečati rodnost, potrebujemo ministrstvo za stanovanja, je bil neposreden Mesec.

Boštjan M. Turk je izpostavil, da je širjenje ministrstev širjenje megle, saj je za 2 milijona prebivalcev dovolj ministrstev že zdaj. Po njegovem mnenju gre za prazne besede, za katerimi se skriva “želja po črpanju denarja od ljudi”.  Sicer pa je že v uvodnem delu prišlo do duela Urško Klakočar Zupančič in Boštjanom M. Turkom, ki je Klakočarjevi očital sovražni govor   Klakočar Zupančičeva  je sicer takole obračunala z Janševimi možmi in fanti:

“Jaz moram reči, da razen gospoda Kovačiča, ki zelo očitno želi dobit besedo, vse druge sem slišala in moram reči in moram reči, ja seveda vaju dveh pa še nisem, zato vas ne bom vključila cvetober klenih mož, katerih besede in dejanja dejansko temeljijo na ksenofobiji (sovraštvu do tujcev op. av.), homofobiji (sovraštvu  do gejeve op av.) , delno mizogeniji (sovraštvu do žensk op.av) , in pa epistemofobiji  (strahu pred znanjem op. av). Dragi moji gospodje to ste vi, to ste vi poglejte si svojo podobo, poglejte si kaka je vaša podoba. Tukaj sedite in zganjate propagando, ki ne spada več v ta čas. Dragi moji gospodje….”  Klakočar Zupančičeva je dejala, da vlada, kot so si jo zamislili, sploh še ni začela delati, pa ji že mečejo polena pod noge, saj da je nasprotnike “na smrt strah”, da bi bila vlada uspešna.

Boštjan M. Turk, ki Klkočarjevi očital sovražni govor   in dejal   da je užaljen zaradi “sovražnega govora”,, zato je izrazil pričakovanje, da ga bo “televizija zaščitila”. Glede navedb v prispevku med oddajo, koliko ministrstev imajo države po Evropi, je dejal, da “imajo vse te države nekajkrat več prebivalcev”. Vlada po njegovi oceni sama s sabo prihaja v protislovje. Švarc Pipan je njegov komentar pospremila z: “Gospod Turk, kaj pa Luksemburg?”

Prav stranka SD je bila pred desetimi leti pobudnica presoje ustavnosti zakona o vladi. Švarc Pipan se je odzvala z besedami, da gre za mešanje jabolk in hrušk. Nasprotovanje organizaciji vlade skozi referendum je po njenem mnenju nekaj popolnoma drugega kot presoja ustavnosti nekega zakona, saj gre tam za vprašanje spoštovanja osnov pravne države in sistemske skladnosti pravnega reda. Pri referendumu pa predlagatelji vladi ne očitajo nespoštovanja pravne države, ampak zgolj to, da se s takšno organizacijo pač ne strinjajo, je navedla. Švarc Pipan je Grimsa obtožila laganja in podala primer. Grims je dejal, da bo Slovenija absolutni rekorder v Evropi po številu ministrstev. Medtem pa ima Luksemburg kar 24 ministrstev na zgolj pol milijona prebivalcev, je navedla. Grims poleg tega pravi, da je treba ločevati med ministrstvi in ministri. “Vlade so organizirane na različne načine, nekatere imajo isto število ministrstev in ministrov – en minister na ministrstvo. Nekatere pa imajo manj ministrstev, pa trikrat več ministrov, ki so v vladi enakovredni. Med takšnimi je tudi nekaj držav, ki po raziskavi svetovne banke spadajo med najučinkovitejše vlade na svetu,” je zatrdila.

Vili Kovačič (Društvo davkoplačevalci se ne damo) je citiral izjavo enega od organizatorjev referenduma o vodah, Rožmana: “Tokrat ne bomo tiho. Čas je, da bobu rečemo bob. Nova vlada z Golobom in Svobodo na čelu je v mnogih pogledih obravnavanja okolja in narave ter še česa drugega precej slabša od prejšnje Janševe. Pa če si to priznate ali ne priznate. Odločila se je namreč za še krutejši korak zoper okolje. Okolje bi rada izročila v roke onesnaževalcev v energetiki. Če jih v nedeljo ne udarimo po prstih, se zna zgoditi, da se bomo poslovili od zadnjih slovenskih divjih rečnih odsekov.”

Umek je izpostavil, da se mora z inovacijami ukvarjati gospodarstvo, ne pa visoko šolstvo, kot to predvideva novela zakona, kar vidi kot njeno ključno napako. Boji se, da se bo denar za raziskovanje stekal v inovacije.

Marko Balažic (SLS) “Če se primerjamo z Evropo, imamo težavo, da zakon o vladi sploh imamo. To je posledica tega, da se je takrat Janezu Drnovšku mudilo organizirati stvari, kakor jih je želel organizirati, in smo, kjer smo danes. Če govorimo konkretno o tem zakonu, gre za popolnoma napačen signal davkoplačevalcem. Imamo negotove razmere, davki se povečujejo iz dneva v dan, nazadnje ste, draga vlada, davke dvignili espejem,” je navedel Balažic in dodal, da na drugi strani opazujemo, kako se vlada širi, kar je “neokusno”.

Balažic je  nato zagovornike zakona vprašal, kako bodo preprečili, da ne bodo interesi energetskega kapitala prevladali nad interesi okolja. Mesec je izpostavil, da bo okolje ščitilo ministrstvo za naravne vire, ministrstvo za podnebje in energetiko pa bo na degradirana območja nameščalo sončne elektrarne. Švarc Pipanova je dodala, da je treba energetske in okoljevarstvene projekte razvijati z roko v roki. Klakočar Zupančičeva pa je izpostavila, da je ena od prioritet prehod iz fosilnih goriv na zeleno energijo.

COMMENTS

Wordpress (0)