“Res je, pri končnem glasovanju sem se vzdržal. Zakaj?” – Milan Brglez pojasnil, zakaj se je vzdržal pri resoluciji o Rusiji, kot podpornici terorizma – TOPNEWS.si

“Res je, pri končnem glasovanju sem se vzdržal. Zakaj?” – Milan Brglez pojasnil, zakaj se je vzdržal pri resoluciji o Rusiji, kot podpornici terorizma

“Res je, pri končnem glasovanju sem se vzdržal. Zakaj?” – Milan Brglez pojasnil, zakaj se je vzdržal pri resoluciji o Rusiji, kot podpornici terorizma

 Evropski poslanci so  včerja podprli resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva. Resolucija, ki sicer ni pravno zavezujoča, je bila sprejeta s 494 glasovi za, medtem ko je 58 poslancev glasovalo proti, 44 pa je bilo vzdržanih. Med njimi sta bila tudi Milan Brglez in Matjaž Nemec.

Seveda je glasovanje   takoj pritegnilo pozornost “lovcev na Putiniste”. “Evropski parlament je s plebiscitarno večino 494 glasov za, 58 proti in 44 vzdržanih Rusijo razglasil za državo, sponzorko terorizma. Med tistimi, ki NISO glasovali za resolucijo, ki obsoja putinov režim, pa so se znašli prav vsi levi poslanci iz Slovenije, razen Ljudmile Novak, ” je na Twitterju zapisal  Libertarec Tomaž Štih.

“Pisna obrazložitev glasovanja: Uvrstitev Ruske federacije med države, ki podpirajo terorizem (21/11/2022)
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucije sem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča Evropskega parlamenta, ki je v preteklih resolucijah konsistentno obsodil rusko agresijo na Ukrajino, simbolno in dejansko vztrajal pri podpori Ukrajini, da se brani, in vztrajal pri nujnosti končanja oboroženih spopadov ter razrešitvi konflikta po mirni poti.

Besedilo tokratne resolucije nima podlage v mednarodnem pravu temveč predvsem v partikularnih političnih interesih za populistično orisovanje situacije ter obračunavanje z eno izmed vpletenih držav, v času, ko je oboroženi konflikt še vedno v teku. Z opredelitvijo Ruske federacije kot teroristične države (s teroristi se ne pogaja!), zapira prostor za to, da se reševanje konflikta z bojišča preseli za pogajalsko mizo.

S sprejetjem tovrstnega besedila Evropski parlament ne le ogroža možnosti za iskanje rešitve po mirni poti z EU kot glavnim posrednikom, ampak tudi jemlje kredibilnost postopkom, ki morajo biti sproženi pred mednarodnimi sodnimi instancami za ugotavljanje individualne in objektivne odgovornosti za kršitve mednarodnega humanitarnega prava in vojne zločine pri vseh vpletenih v konflikt.

Odločno podpiram zahtevo po preiskavi in kazenskem pregonu za vojne zločine, storjene med rusko vojaško agresijo v Ukrajini, in sojenje v skladu z mednarodnim pravom pred za to pristojnimi mednarodnimi institucijami, takoj ko bo mogoče”.

“Načrtni napadi in grozodejstva, ki jih Rusija izvaja nad civilnim prebivalstvom Ukrajine, uničevanje civilne infrastrukture in druge hude kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava pomenijo teroristična dejanja,” med drugim piše v resoluciji.
S tem je Evropski parlament sledil pozivom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in tudi formalno, četudi predvsem na simbolični ravni, najostreje obsodil dejanja Rusije. Zelenski sam Rusijo pogosto označuje za teroristično državo in k temu poziva tudi zaveznice Ukrajine, predvsem EU in ZDA.

Ukrajinski predsednik se je danes že odzval na potezo Evropskega parlamenta. “Rusijo je treba osamiti na vseh ravneh in od nje zahtevati odgovornost, da se konča njena dolgotrajna politika terorizma v Ukrajini in po vsem svetu,” je zapisal v objavi na družbenih omrežjih.

“Rusija ni le država, ki sponzorira terorizem, ampak tudi država, ki uporablja sredstva terorizma. S tem, ko Evropski parlament priznava to dejstvo, pošilja jasno politično sporočilo. Evropejci ne želijo ostati pasivni, medtem ko njihova velika soseda krši vse humanitarne in mednarodne norme,” pa je dejal litovski poslanec Andrius Kubilius (EPP), eden od pobudnikov resolucije.

V evropski zakonodaji zaenkrat ni kategorije ali seznama držav, ki podpirajo terorizem. EU ima seznam terorističnih organizacij, na katerega se lahko uvrstijo skupine, subjekti in posamezniki, ne pa tudi države. ZDA imajo tak seznam tudi za države, a na njem so trenutno le Kuba, Iran, Sirija in Severna Koreja, medtem ko Rusije nanj za zdaj niso uvrstile.

Resolucija Evropskega parlamenta poziva države članice EU, naj tudi same razmislijo o sprejetju takšne oznake za Rusijo, in predlaga vzpostavitev mednarodnega sistema, ki bi omogočil kazenski pregon ruskih vojnih zločinov, kar je eden od ciljev resolucije.

Parlament v njej tudi poziva k nadaljnjim omejitvam diplomatskih odnosov z Rusijo in k omejevanju stikov z ruskimi uradniki na vseh ravneh, kar se v veliki meri že dogaja. Prav tako resolucija poziva k zaprtju in prepovedi delovanja ruskih institucij, ki so blizu državi, ter organizacij in združenj pod okriljem ruskih diplomatskih predstavništev.

COMMENTS

Wordpress (0)