(VIDEO) Stopnjevanje napetosti pred trojnim referendumom: SDS ne prevzema odgovornosti za ponarejanje grafik, vodje poslanskih skupin koalicijskih strank, ki so vložile kazenske ovadbe, pa danes na Trgu republike – TOPNEWS.si

(VIDEO) Stopnjevanje napetosti pred trojnim referendumom: SDS ne prevzema odgovornosti za ponarejanje grafik, vodje poslanskih skupin koalicijskih strank, ki so vložile kazenske ovadbe, pa danes na Trgu republike

(VIDEO) Stopnjevanje napetosti pred trojnim referendumom: SDS ne prevzema odgovornosti za ponarejanje grafik, vodje poslanskih skupin koalicijskih strank, ki so vložile kazenske ovadbe,  pa danes na Trgu republike

“Glede teh logotipov Slovenska demokratska stranka s tem nima nič, kot sem obveščen iz medijev je bila dana neka prijava in pričakujemo, , da se bo to raziskalo, “. je danes dejal poslanec SDS Zvone Černač. SDS  pa je danes na novinarski konferenci predstavil vsebinske  manipulacije, ki se pojavljajo v zvezi z referendumi.

Poslanka Alenka Jeraj je predstavila manipulacije in laži v zvezi z novelo Zakona o RTV. »Želijo nas prepričati, da uvajajo nekaj novega, da bodo na novo uredili RTV, ki bo apolitičen, kar seveda ne drži. Namreč zelo podobno ureditev smo imeli v 90. letih, ko naj bi tako imenovana civilna družba predlagala ljudi, pa vemo, da je bil tisti programski svet kar dvakrat najbolj političen, saj ga je vodil Janez Kocijančič, ki je na dan imenovanja izstopil iz Združene liste socialnih demokratov, naslednice Komunistične partije Slovenije, kjer je bil predsednik. Že to je znak, da se zadeva lahko ponovi,« je opozorila poslanka SDS.

Druga manipulacija, ki jo navajajo predstavniki vlade, je, da se bo z novim zakonom RTV depolitiziral in da se bo dalo večjo moč civilni družbi, kar nikakor ne drži. Programski svet se zmanjšuje, imeli naj bi le štiri predlagatelje iz civilne družbe. Olimpijski komite Slovenije, Zvezo invalidskih organizacij, SAZU in enega predstavnika verskih skupnosti. »Izključuje se gledalce in poslušalce, ki so do sedaj imeli neposredno predlagateljstvo in se to ekskluzivno dodeluje nekaterim, ki jih izvoli politika. Varuh človekovih pravic in informacijski pooblaščenec, ki ju imenuje določena politika, bosta kot civilna družba predlagala člana za programski svet. Tako se dela samo nek obvod. Še slabše je pri drugih predlagateljih. Nacionalni svet za kulturo ustanovi vlada, torej so tam v njem vladni predstavniki, predstavniki samo ene politične opcije, tiste, ki v tistem trenutku vlada, za razliko od državnega zbora, kjer so predstavniki vseh. Podobno Svet za trajnostni razvoj in okolje, ki ga s sklepom imenuje minister, torej direktno ministrovi predstavniki, torej predstavniki izvršilne oblasti, spet samo ena opcija. Vlada si tako postavlja svoj Svet RTV, ki ga bo na ta način obvladovala in bo bolj političen, kot se očita do sedaj. Zato ne drži, da se depolitizira, v resnici vladni zakon o RTV pomeni popolno politizacijo RTV. Še tistih »jebenih malo« se bodo znebili pa bo mir,« je dejala Alenka Jeraj.

Manipulacija s strani vladnih predstavnikov je tudi ta, da njihov zakon ne govori o RTV prispevku in denarju. »Ne drži, ker je prav predsednik vlade Golob na dopis direktorja RTV, v katerem je opozoril na težko finančno stanje zaradi podražitve energentov, dejal, da se bo o tem in dvigu prispevka pogovarjal, ko bo zakon začel veljati in bo odstavljeno sedanje vodstvo. Torej zakon igra pomembno vlogo tudi pri financiranju.« In še ena manipulacija: gledanost RTV Slovenija pada v zadnjem letu. »Ne drži. Gledanost pada zadnjih 10 let, predvsem informativnih oddaj. Po analizi, ki jo je objavila Mladina prejšnji teden, pa lahko vidimo, da se je začela gledanost zviševati. In je višja letošnjega septembra, kot septembra lani in tudi oktobra lani,« je zaključila poslanka.

 

Medtem , ko so v opoziciji argumente proti predstavili v parlamentu  pa so na Trgu republike vodje poslanskih skupin koalicije, in poslanci vladajočih strank, nekaj ure kasneje, predstavili  argumente za. Vodje poslanskih skupin koalicije so na novinarski konferenci znova opozorili tudi na zlorabe njihove grafične podobe oziroma “kraje volilne identitete”. “Nekateri so z našimi logotipi želeli trikrat za spremeniti v trikrat proti. To pri Slovenkah in Slovencih ne gre, je pa to nedopustna, nesprejemljiva praksa in s tem se bodo po referendumih, za katere sem prepričan, da bodo imeli visoko udeležbo, ukvarjali pristojni organi,” je napovedal vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic.

Poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic je na novinarski konferenci državljane znova pozval, naj v nedeljo na referendumih trikrat obkrožijo ZA. “Z množično udeležbo pokažimo in dokažimo da si želimo drugačne Slovenijo in drugačno politično prakso. Odločitve, ki jih sprejemamo, so dobre za Slovenijo in prakse, ki jih bomo uveljavili v tej demokraciji,” je dejal ter dodal, da je prepričan, da so sprejeli tri dobre zakone.

“Ti nam bodo dali dobre medijske vsebine, odgovorno dolgotrajno oskrbo in naslavljanje podnebnih sprememb, znanost, izobraževanje in razvoj ter solidarnostne spremembe, kot se spodobi,” je dodal.

Poslanec SD Jani Prednik je prav tako znova pozval k udeležbi na referendumih. “24. aprila so volivci jasno in nedvoumno povedali, kakšno politiko si želijo in katere si ne želijo. Naj volivci pokažejo, da 24. april ni bil naključje,” je dejal. Ob tem je dodal, da imajo državljani v nedeljo možnost, da zaključijo nedopustne prakse na RTV. “Prav tako volivce prosimo, da podprejo zakon o vladi in zakon o dolgotrajni oskrbi. V nedeljo je možnost potrditve vseh teh zakonov,” je dejal.

“Referendumi so praznik demokracije, kot tudi vsakršne volitve. Ljudje se pomena referendumov zavedajo,” je prepričan poslanec Levice Matej T. Vatovec. Poudarja, da referendumi zavirajo se ureditev postopne in kakovostne dolgotrajne oskrbe, javnega in neodvisnega RTV Slovenija in organizacije vlade, ki zagotavlja še boljše in temeljitejše delovanje vlade na nekaterih področjih. “Zakon o RTV Slovenija je dober pokazatelj, kako resno ta koalicija gleda na neodvisnost medijev,” je dodal.

 

V zadnjih dneh se na družbenih omrežjih pojavljajo ponarejene grafike, ki so tipografsko, barvno in grafično podobne skupni vladni referendumski kampanji 3xZA, le da omenjene objave pozivajo h glasovanju proti. Vladne stranke, so včeraj napovedale  bodo vložile kazensko ovadbo. Prav tako pa to napovedujejo tudi v Inštitutu 8. marec.

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač se je na novinarski konferenci ostro odzvala na trditve, ki jih je po objavi intervjuja nekdanjega predsednika Baracka Obame, v katerem je spregovoril tudi o Kovačevi, na spletu še vedno delil  predsednik  SDS Janez Janša. “Obamove fundacije nisem zavajala, vse to je javno dostopno tudi na njihovi spletni strani. Prav tako pa Inštitut 8. marec od fundacije ni prejel niti evra,” je o zapisih nekdanjega predsednika vlade dejala direktorica inštituta. Ob tem je poudarila, da gre za širjenje laži in potvarjanje informacij Inštituta ter da bodo glede slednjega ukrepali po pravni poti.

“Bivši predsednik vlade, ne neha twitat, trenutno je začel tvitat v angleščini o tem , da jaz zavajam Obamovo fondacijo in hkrati laže, da je Institut 8. marec od fundacije dobil denar. Prva stvar je ta , da na spletu Obamove fondacije Columbia University in vseh uradnih institucij je moj poglobljen življenjepis, kjer je jasno razvidno, da jaz o ničemer nisem lagala in da imajo oni zelo točne podatke o tem, kaj je moje delo. Drugič, ja sem njegove tvite posredovala naprej fondaciji z željo , da se glede tega ukrepa in tretjič s tem bomo šli ukrepati po pravni poti, zaradi tega je to ponovno širjenje laži, potvarjanje informacij. Inštitut 8. marec kot tak od Obamove fundacije nikoli ni dobil niti evra, dobivala sem pa jaz eno leto štipendijo,”  je med drugim dejala Kovačeva.

 

COMMENTS

Wordpress (0)