(V ŽIVO) Organizacije, ki so del kampanje “RTV je ZAkon” nocoj pred nacionalko organizirajo “največji” shod “ZA RTV Slovenija”- Inštitut 8. marec pa skrbi nizka volilna udeležba na predčasnih volitvah – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Organizacije, ki so del kampanje “RTV je ZAkon” nocoj pred nacionalko organizirajo “največji” shod “ZA RTV Slovenija”- Inštitut 8. marec pa skrbi nizka volilna udeležba na predčasnih volitvah

(V ŽIVO) Organizacije, ki so del kampanje “RTV je ZAkon” nocoj pred nacionalko organizirajo “največji” shod “ZA RTV Slovenija”- Inštitut 8. marec pa skrbi nizka volilna udeležba na predčasnih volitvah

Organizacije, ki so del kampanje RTV je ZAkon, med katerimi so: Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC- Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Zavod za kulturo raznolikosti Open in prijatelji kampanje: www.rtvjezakon.si nocoj pred nacionalko organizirajo shod  v podporo javnemu RTV servisu.

“Naš največji shod v sklopu referendumske kampanje bo potekal na Čufarjevi ulici ob RTV Slovenija z bogatim vsebinskim in kulturnim programom. Poleg prepoznavnih glasbenikov bodo shod umetniško podprle tudi povedne in vizualno atraktivne prostorske instalacije.

Zbrale se bomo podpornice in podporniki sprememb zakona o RTV Slovenija, gledalke in gledalci, poslušalke in poslušalci, novinarke in novinarji, televizijci, radijci, glasbeni in kulturni ustvarjalci, skratka vsi, ki se bomo v nedeljo, 27. novembra, udeležili referenduma in glasovali ZA javno in neodvisno RTV Slovenija. S shodom želimo povedati in pokazati, kako pomembno je, da se referenduma udeležimo,” so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

Nastopili bodo Vlado Kreslin, Zoran Predin, Marcel Štefančič, Miša Molk, Boštjan Narat & Boštjan Gombač, Rudi Bučar, Fed Horses,
Rajmond Debevec, Jure Mastnak, Roza, Samo Budna, Dejan Koban, Maja Moll, Tatjana Pirc, članice ŽPZ Kombinat in gosti presenečenja.

Dogajanje bomo prenašali v živo na Topnews.si in  You Tube kanalu Toptv.si ob 18.uri.

Inštitut 8. Marec pa je za danes sklical tiskovno konferenco pred največjim predčasim voliščem v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču.
Kot so napovedali bodo spregovorili “o odzivih na laži, ki se pojavljajo v referendumski kampanji za javno RTV, o napadih in o tem, zakaj je pomembno, da glasujemo za”.

Sicer pa jih skrbijo podatki o nizki volilni udeležbi na predčasnih volitvah pred nedeljskimi referendumi. Po podatkih okrajnih volilnih komisij sta se v torek, prvi dan predčasnega glasovanja na treh zakonodajnih referendumih, udeležila 15.202 volivca oziroma nekaj manj kot 0,9 odstotka vseh volilnih upravičencev. Podatki se sicer nanašajo le na referendum o spremembah zakona o vladi.

Okrajne volilne komisije namreč zaenkrat sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na referendumu o spremembah zakona o vladi. V nedeljo po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi objavljali za vsak referendum posebej, poleg sprememb zakona o vladi še za referenduma o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi.

Na referendumu o noveli zakona o vodah julija lani je prvi dan predčasnega glasovanja glas oddalo 24.707 volivcev oziroma 1,45 odstotka volilnih upravičencev, drugi dan 30.113 oz. 1,77 odstotka, zadnji dan pa 29.376 oz. 1,73 odstotka volivk in volivcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 84.196 volivk in volivcev oz. 4,96 odstotka upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu pa je bila 46,46-odstotna.

Predčasno glasovanje sicer poteka še danes in jutri med 7. in 19. uro. Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, v Ljubljani pa je 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču.

Na glasovanju o treh zakonodajnih referendumih je na voliščih en volilni imenik, pri čemer se mora volivec v volilni imenik podpisati za vsak referendum posebej.

Aktivnosti  v referendumski kampanji 3xZA  pa bodo ob 13 uri na Trgu republike pa bodo komentirali vodje poslanskih skupin Svobode, Socialnih demokratov in Levice.

 

COMMENTS

Wordpress (0)