“Njegove ambicije glede Hrvaške so omejene na to, da bo avgusta mesec dni križaril po Jadranu in da se srečamo na večerji” – Zorana Milanovića šal Viktorja Orbana, z zemljevidom Velike Madžarske, nasmejal – TOPNEWS.si

“Njegove ambicije glede Hrvaške so omejene na to, da bo avgusta mesec dni križaril po Jadranu in da se srečamo na večerji” – Zorana Milanovića šal Viktorja Orbana, z zemljevidom Velike Madžarske, nasmejal

“Njegove ambicije glede Hrvaške so omejene na to, da bo avgusta mesec dni križaril po Jadranu in da se srečamo na večerji” – Zorana Milanovića šal Viktorja Orbana, z zemljevidom Velike Madžarske, nasmejal

Madžarski premier Viktor Orban se je po nedeljski nogometni tekmi Madžarske proti Grčiji, na kateri se je pojavil z navijaškim šalom z zemljevidom Velike Madžarske, znašel na udaru številnih kritik. Razburjenje je med drugim povzročil v Romuniji, Srbiji in Ukrajini, medtem ko se je hrvaški predsednik Zoran Milanović potezi smejal.

Na šalu, ki ga je madžarski predsednik vlade nosil na tekmi, je izrisan zemljevid nekdanje Kraljevine Madžarske, ki je obsegala tudi območja današnje Avstrije, Slovaške, Romunije, Hrvaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

https://twitter.com/ZerjavicDelo/status/1594695499239624704

Proti potezi je med prvimi protestirala Romunija, kjer danes živi največja madžarska manjšina. Zunanje ministrstvo v Bukarešti jo je označilo za revizionistično. Kmalu se je oglasilo tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo ter od Budimpešte zahtevalo opravičilo in zagotovilo, da Madžarska nima nikakršnih ozemeljskih zahtev do Ukrajine.

“Spodbujanje revizionističnih stališč na Madžarskem ne prispeva k razvoju ukrajinsko-madžarskih odnosov in ni v skladu z načeli evropske politike,” je zadevo komentiral tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Kijevu Oleg Nikolenko. Odnosi med Madžarsko in Ukrajino so sicer že dalj časa napeti, predvsem zaradi zadržanosti Budimpešte v zvezi z zaostrovanjem sankcij EU proti Rusiji zaradi njene invazije Ukrajine.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek dejal, da posnetka oziroma fotografije madžarskega premiera z omenjenim navijaškim šalom ni videl, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. “Kar zadeva ozemeljske zahteve do Hrvaške s strani kogar koli, tudi Madžarske, so popolnoma nesprejemljive, za nas to ne pride v poštev,” je dodal.

“Temu se moram smejati. Njegove ambicije glede Hrvaške so omejene na to, da bo avgusta mesec dni križaril po Jadranu in da se srečamo na večerji,” pa je potezo madžarskega premiera šaljivo komentiral hrvaški predsednik Zoran Milanović. Po njegovi oceni temu ni treba namenjati posebne pozornosti.

Orbanov šal je povzročil razburjenje tudi v Vojvodini, kjer je predstavnik tamkajšnje Lige socialdemokratov Aleksandar Marton funkcionarja Zveze vojvodinskih Madžarov Istvana in Balinta Pasztorja pozval, naj izkoristita svoje povezave z madžarskim premierjem in poskušata nanj vplivati, da tega šala ne bi več nosil.

COMMENTS

Wordpress (0)