(VIDEO) Zanimivo – Je odstop Anžeta Logarja, z mesta predsednika mestnega odbora SDS, le del scenarija za Logarjevo “odklapljanje” od SDS-a in ustanavljanje nove stranke? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zanimivo – Je odstop Anžeta Logarja, z mesta predsednika mestnega odbora SDS, le del scenarija za Logarjevo “odklapljanje” od SDS-a in ustanavljanje nove stranke?

(VIDEO) Zanimivo – Je odstop Anžeta Logarja, z mesta predsednika mestnega odbora SDS, le del scenarija za  Logarjevo “odklapljanje” od SDS-a in ustanavljanje nove stranke?

Predsednik  SDS Janez Janša je v nedeljo zvečer po objavi delnih rezultatov dejal, da trenutni rezultati kažejo, da je SDS že petič zapored zmagovalka po seštevku mestnih in občinskih svetnikov. Ocenil je, da bo stranka vsaj dosegla, če ne presegla rezultate z volitev pred štirimi leti.

Janša je v izjavi za medije na sedežu SDSizjavil, da je bilo pred štirimi leti izvoljenih 52 županov, trenutno pa jim kaže že zmago v 45 občinah, pri čemer ni še zanesljivih podatkov v nekaterih občinah. Janša ob tem računa, da bi se poleg tega še okoli 15 do 20 županskih kandidatov, ki kandidirajo z njihovo podporo, prebilo v drugi krog županskih volitev.

Ko gre za svetnike, pa so imeli pred štirimi leti 632 svetnikov, trenutno, po delnih podatkih volilnih komisij, pa naj bi imeli že zagotovljenih več kot 500 svetniških mest v občinah s proporcionalnim volilnim sistemom. Ob tem da za okoli 15 odstotkov občin podatkov še ni. “Kar pomeni, da bomo presegli rezultat izpred štirih let”.

Manj navdušenja nad rezultati lokalnih volitev v Ljubljani pa je izrazil predsednik lokalnega odbora SDS Anže Logar, ki je včerja v senci obilice dogodkov odstopil z mesta predsednika mestnega odbora SDS.

»Včeraj so bile LV. Tako za župana kot za MS se nismo odrezali dobro. Zato odstopam kot predsednik MO SDS Lj.,« je na Twitterju zapisal Anže Logar, sicer poslanec SDS in donedavni predsedniški kandidat.

»Po 12 letih se poslavljam iz lj politike. Ker je tako prav. Hvala vsem članom, volivcem in simpatizerjem. Nadaljujmo, pot je jasna: Za Ljubljano. Za ljudi,« je še dodal Logar.

Eden od dobrih poznavalcev dogajanja v slovenski politiki in predvsem razmerij v opozicijski SDS je sicer takoj po predsedniških volitvah zarisal scenarij, po katerem bo Logar v prihodnosti iskal  razloge za sicer počasni odklop iz SDS-a. “Logar ne sme iz stranke izstopiti takoj, ker bi bil izdajalec. Logar  mora pokazati , da se, v skladu z njegovimi izjavami in nauki v predsedniški kampanji,  trudi za reforme in spremembe v SDS-u. Ker v spopadu z  z bolj radikalnim krilom SDS-a ne bo uspešen, pa lahko to uporabi, kot izgovor za ustanovitev nove stranke in  “reformistične” struje na desni”.

Logar po oceni poznavalcev ne bi bistveno oslabil SDS-a, saj bi trdo jedro ostalo kompaktno, medtem ko bi pobral razdrobljene glasove zmerne desnice, ki so zdaj  izgubljeni po različnih strankah in frakcijah. Morda bi delno moralo to skrbeti  politične podpornike Janeza Janše predvsem v Novi Sloveniji.  Seveda gre zgolj za preigravanje razmišljanja in scenarije, za katere pa ni  nujno , da se bodo uresničili po istem vrstnem redu. So pa zanimivi in precej realistični.

Logar je sicer pred tednom dni v drugem krogu predsedniških volitev dobil 46,13 odstotka glasov. Ko je pred štirimi leti kandidiral za ljubljanskega župana, je prepričal 29,50 odstotka volivcev, posledično pa je bil boljši tudi rezultat stranke.
Na letošnjih volitvah je bil kandidat SDS za župana Ljubljane Igor Horvat, ki ga je podprlo le 6,26 odstotka volivcev in slabše se je na volitvah v mestni svet odrezala tudi stranka. Janša je njegov rezultat opravičil z pomlajevanjem stranke in dejstva , da je Igor Horvatna začetku politični poti .

COMMENTS

Wordpress (0)