(VIDEO) Janša razglasil zmago SDS na lokalnih volitvah po številu svetnikov – Urška Klakočar Zupančič pa je z rezultatom stranke Gibanje Svoboda zadovoljna,“nekoliko manj” z volilno udeležbo. – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janša razglasil zmago SDS na lokalnih volitvah po številu svetnikov – Urška Klakočar Zupančič pa je z rezultatom stranke Gibanje Svoboda zadovoljna,“nekoliko manj” z volilno udeležbo.

(VIDEO)  Janša razglasil zmago SDS na lokalnih volitvah po številu svetnikov – Urška Klakočar Zupančič pa je z rezultatom stranke Gibanje Svoboda zadovoljna,“nekoliko manj” z volilno udeležbo.

 Prvak SDS Janez Janša je v izjavi za medije dejal, da trenutni rezultati kažejo, da je SDS že petič zapored zmagovalka po seštevku mestnih in občinskih svetnikov. Ocenil je, da bo stranka vsaj dosegla, če ne presegla rezultate z volitev pred štirimi leti.

Janša je v izjavi za medije na sedežu SDS dejal, da je bilo pred štirimi leti izvoljenih 52 županov, trenutno pa jim kaže že zmago v 45 občinah, pri čemer ni še zanesljivih podatkov v nekaterih občinah. Janša ob tem računa, da bi se poleg tega še okoli 15 do 20 županskih kandidatov, ki kandidirajo z njihovo podporo, prebilo v drugi krog županskih volitev.

Ko gre za svetnike, pa so imeli pred štirimi leti 632 svetnikov, trenutno, po delnih podatkih volilnih komisij, pa naj bi imeli že zagotovljenih več kot 500 svetniških mest v občinah s proporcionalnim volilnim sistemom. Ob tem da za okoli 15 odstotkov občin podatkov še ni. “Kar pomeni, da bomo presegli rezultat izpred štirih let,” je dejal.

Tako bo po njegovih besedah SDS že petič zapored zmagovalka v občinah, kjer se mandati delijo proporcionalno, pa tudi v skupnem seštevku mestnih in občinskih svetnikov.

“Nekoliko skrbi nizka volilna udeležba v posameznih občinah in skupnem seštevku,” je dejal. Janša to pripisuje dvema vzrokoma. “Prvi je gostota volitev,” je dejal in dodal, da v SDS zato obžalujejo, da niso istočasno potekali še referendumi, saj bodo tako morali volivci na volišča še enkrat. “Drugi bolj nevtralen razlog pa je dejstvo, da je bilo 51 županskih kandidatov brez konkurence in vidimo, da je bila v tistih občinah udeležba nižja, četudi so tradicionalno lahko imeli višjo,” je navedel.

Na vprašanje, kaj to pomeni za udeležbo na referendumih, pa je dejal le, da imajo kot predlagatelji cilj doseči kvorum in rezultat, zato upa, da bodo ljudje na referendume prišli kljub utrujenosti.

Na vprašanje o poslancih, ki so kandidirali za župane, pa je Janša dejal, da podatkov, ali so izvoljeni, še nima, da pa so večinoma kandidirali zato, da bi pomagali lokalnim odborom.

V Gibanju Svoboda so po delnih neuradnih rezultatih lokalnih volitev zadovoljni z dosežkom stranke, manj pa z volilno udeležbo. “V kratkem času nam je uspelo izjemno veliko in vsi uspehi, ki smo jih zgradili na tej poti, nas bodo samo navdajali še z večjim entuziazmom, da gradimo pravilno politiko,” ocenjuje podpredsednica Urška Klakočar Zupančič. Urška Klakočar Zupančičje z rezultatom stranke Gibanje Svoboda zadovoljna. Kot je dodala, pa so z volilno udeležbo zadovoljni “nekoliko manj”.

“Zadnja številka o volilni udeležbi je precej nizka, kar pomeni, da državljanke in državljani hodijo na državnozborske volitve, kajti tam je volilna udeležba višja, ter smatrajo, da je politika, ki se ustvarja na nacionalni ravni, tista, ki vpliva na njihova življenja,” je poudarila

Podpredsednica stranke in predsednica DZ Klakočar Zupančič je v nocojšnji izjavi za medije izrazila željo, da bi se volivci v večjem številu udeležili lokalnih volitev, in ne bi imeli občutka, da je zgolj politika na državni ravni tista, ki vpliva na njihova življenja. “Morda nimajo občutka, da lokalna politika nanje vpliva in da lahko tudi oni sovplivajo na lokalno politiko ali pa imajo občutek, da so nekateri preveč zasidrani v tej lokalni politiki in bo očitno za spremembe potrebno še nekaj časa,” je ocenila. Kljub temu pa je prepričana, da so v stranki s svojim delom pokazali, kako pomembno je, kdo sedi v mestnem svetu in oblikuje prihodnost na lokalni ravni.

Klakočar Zupančič in dodala, da verjame, da se bo to v prihodnjih štirih letih spremenilo. Dodala je še, da se morajo občani in občanke začeti zavedati, da je pomembno, kdo sedi v mestnem svetu, ter da so tudi oni tisti, ki vplivajo na to, v kakšni občini bodo živeli ter kakšne politike bo ta občina sprejemala.

 

Vodja volilnega štaba stranke Peter Majerle pa je izpostavil skupni rezultat levosredinskih strank tako po številu županov kot tudi mestnih svetnikov. Sicer pa je prepričan, da je tudi Gibanje Svoboda na pravi poti. “Verjamemo, da lahko v prihodnje z vsemi našimi odbori, več kot 122 ekipami na terenu, nadaljujemo ta trend, in verjamemo, da so ljudje v nas prepoznali tisto upanje, da lahko nekaj spremenimo tudi v sami lokalni politiki,” je dejal.

Po njegovih besedah se zavedajo, da bo ob večjem številu mestnih svetnikov njihova pot lažja. Kot je poudaril, od svoje strategije v največji vladni stranki ne odstopajo. “Nadaljujemo s tem, da bomo lahko v naslednjih štirih letih pokazali, da smo izbrali tiste prave svetnike, ki bodo spremenili ne samo lokalno politiko, ampak predvsem kulturo politike, in nadgradili tisto, kar na državnem nivoju že počnemo,” je še sklenil Majerle.

Klakočar Zupančičeva je v izjavi sicer še spomnila, da so stranko ustanovili v začetku letošnjega leta pred aprilskimi državnozborskimi volitvami, v tem času pa začeli tudi gradnjo terenske mreže. Po do zdaj znanih rezultatih je sicer županski stolček uspelo osvojiti zgolj eni županski kandidatki stranke, in sicer je v prvem krogu večino volivcev prepričala kandidatka stranke za županjo Osilnice Alenka Kovač.

Stranka je sicer veliko stavila tudi na svojega kandidata za župana Maribora Vojka Flisa, ki pa mu po delnih neuradnih rezultatih ni uspel preboj v drugi krog. Majerle priznava, da sicer s tem rezultatom res ne morejo biti zadovoljni, a poudarja, da se uspeh stranke ne meri samo z uspehom posameznih županskih kandidatov, ampak tudi osvojenim številom sedežev v občinskih svetih. “Kako se bodo na koncu razporedili glasovi, ni toliko pomembno kot to, da je Maribor prepoznal Gibanje Svoboda, stranko, ki lahko vpliva na njihovo prihodnost,” je še ocenil.

 

COMMENTS

Wordpress (0)