V Sloveniji bodo danes osme lokalne volitve v zgodovini samostojne države – TOPNEWS.si

V Sloveniji bodo danes osme lokalne volitve v zgodovini samostojne države

V Sloveniji bodo danes osme lokalne volitve v zgodovini samostojne države

V Sloveniji bodo danes osme lokalne volitve v zgodovini samostojne države. Ob 7. uri se bo odprlo nekaj več kot 3200 volišč, na katerih bodo volivci odločali, kdo bo v prihodnjih štirih letih vodil 212 slovenskih občin. Poleg županov bodo volili tudi člane mestnih svetov in ponekod tudi svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Skupno se bo o novih predstavnikih lokalnih oblasti lahko danes izreklo nekaj manj kot 1,7 milijona volilnih upravičencev. Volivci bodo ob prihodu na volišče prejeli najmanj dve glasovnici, za volitve župana in člane občinskega sveta. Lahko pa bo glasovnic tudi več. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, bodo namreč potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti ali romske skupnosti, pa bodo volili tudi predstavnike teh skupnosti.

Za 212 županskih mest se skupaj poteguje 618 kandidatov, 3382 svetniških mest pa si želi zasesti 18.671 kandidatov.

Današnje volitve v vseh občinah sicer še ne bodo prinesle odgovora, kdo bo novi župan. Kjer noben od županskih kandidatov ne bo dobil večine glasov, bo namreč odločal drugi krog, ki bo 4. decembra. Medtem pa je v 51 občinah novi župan že znan, saj se v njih za to mesto poteguje le po en kandidat.

Po napovedih ministrstva za javno upravo naj bi bili prvi delni izidi lokalnih volitev danes znani po 20. uri, nato pa se bodo podatki osveževali predvidoma do 23. ure oziroma preštetja vseh glasov v vseh občinah.

COMMENTS

Wordpress (0)