(VIDEO) G-20: Poglejte prepir med kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, ki ga Xi obtožil razkritja vsebine njunih zaupnih pogovorov – TOPNEWS.si

(VIDEO) G-20: Poglejte prepir med kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, ki ga Xi obtožil razkritja vsebine njunih zaupnih pogovorov

(VIDEO) G-20: Poglejte prepir med kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, ki ga Xi obtožil razkritja vsebine njunih zaupnih pogovorov

Kitajski predsednik Xi Jinping se je na vrhu G-20 soočil s Kanadčanom Justinom Trudeaujem in zahteval “medsebojno spoštovanje” ter ga obtožil razkritja podrobnosti zasebnega srečanja – za katerega je dejal, da “ni primerno”.

Vidno nezadovoljen kitajski predsednik Xi Jinping se je v sredo ob robu vrha skupine G20 na Baliju pritožil kanadskemu premierju Justinu Trudeauju zaradi pomanjkanja zaupnosti po njunem bilateralnem srečanju. “Vse, kar sva razpravljala, je pricurljalo v časopise,” je Xi dejal Trudeauju med pogovorom, ki so ga ujele kamere.

Predsednik kanadske vlade Trudeau se je poskušal braniti, rekoč da v Kanadi verjamejo v “svoboden, odprt in odkrit dialog”. Ob tem je dejal, da je pripravljen na konstruktivno sodelovanje, a v isti sapi dodal, da bodo obstajale stvari, glede katerih se ne bosta strinjala.

“Ustvarimo pogoje za to,” je Trudeauja s pomočjo prevajalca prekinil Xi, se rokoval z njim ter s tem zaključil pogovor.

 

Oglejte si, kako se kitajski predsednik Xi Jinping sooči s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, ki trdi, da so informacije o njunem srečanju za zaprtimi vrati na vrhu G20 pricurljale v javnost. Xi Jinping je  kanadskega premierja Justina Trudeauja soočil z dejstvom, da je razkril nju zaupni pogovor. Odgovor Trudeauja je bil bil , da se v Kanadi odkrito in oprto pogovarjajo, ker je sicer neobičajno v mednarodni diplomaciji.

Srečanje voditeljev Kitajske in Kanade na Baliju ni imelo statusa uradnega sestanka. Na njem se je po navedbah kanadskih medijev Trudeau pritoževal nad domnevnim kitajskim vpletanjem v kanadske notranje zadeve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na posnetek izmenjave mnenj med voditeljema so se danes odzvali v Pekingu, kjer je tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning poskušala pomiriti odzive z besedami, da Xijevih izjav ne bi smeli interpretirati kot kritik ali obtožb na račun kogarkoli.

Odnosi med državama so sicer zaostreni od leta 2018, ko je Kanada na zahtevo ZDA pridržala glavno finančno direktorico in hčer izvršnega direktorja tehnološkega podjetja Huawei Meng Wanzhou. Kitajska je nato pridržala dva kanadska državljana in ju obtožila vohunjenja.

Po dolgotrajnih pogajanjih se je Meng lahko vrnila na Kitajsko leta 2021, Peking pa je hkrati izpustil domnevna vohuna.

Kitajski predsednik Xi je medtem danes po navedbah kitajske televizije CCTV z Balija že pripotoval na Tajsko, kjer se bo udeležil vrha azijsko-pacifiškega gospodarskega foruma (APEC).

V Bangkoku se bo Xi med drugim srečal z japonskim premierjem Fumiom Kishido. To bo prvo srečanje voditeljev držav od leta 2019, potekalo pa bo v času povečanih napetosti v Aziji zaradi Tajvana in izstreljevanja raket s strani Severne Koreje.

COMMENTS

Wordpress (0)