(V ŽIVO) Okrogla miza Renew Europe: “Osvobodilna fronta za medije in demokracijo” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Okrogla miza Renew Europe: “Osvobodilna fronta za medije in demokracijo”

(V ŽIVO) Okrogla miza Renew Europe: “Osvobodilna fronta za medije in demokracijo”

Evropska poslanca Irena Joveva in dr. Klemen Grošelj sta danes gostila okroglo mizo z naslovom Osvobodilna fronta za medije in demokracijo: Pomen in vpliv Evropskega akta o svobodi medijev. Na razpravi so sodelovali novinar in nekdanji urednik ter televizijski voditelj Tone Hočevar, znanstvena sodelavka na FDV in nekdanja sekretarka na ministrstvu za kulturo Tanja Kerševan Smokvina in novinar Večera ter asistent na FDV Blaž Petkovič.

Sogovorniki so analizirali stanje medijske svobode in sodobne izzive novinarstva tako v Sloveniji kot širše v Evropi. Slovenija je bila v preteklih mesecih ena tistih članic EU, ki so zaradi političnih pritiskov na javne medije spodbudile določene člene v Evropskem aktu o svobodi medijev (Media Freedom Act – MFA).

Evropska poslanka Irena Joveva je poudarila, da en sam zakonski predlog žal ne bo rešil vseh težav na medijskem področju. Po njenih besedah je potreben stalen napor za zagotavljanje kakovostnega in profesionalnega novinarstva. Dejala je tudi, da je skoraj nemogoče postavljati nazaj ravnovesje, ko pridemo do točke, ko so javni mediji samo še propaganda ene politične stranke, kot je to recimo na Madžarskem.

Evropski poslanec Klemen Grošelj pa je izrazil zaskrbljenost, ker se moramo z vprašanjem svobode medijev in demokratičnih standardov soočati v Evropi 21. stoletja. Pri tem po njegovem mnenju ne gre spregledati dejstva, da je to proces, ki je načrten in tesno povezan z vse večjo radikalizacijo družbe. Tudi Slovenija ni imuna nanj. Ravno rušenje javnih medijev ima namen doseči cilj zožanja medijske krajine in s tem zmanjšanje možnosti izbire do preverjenih informacij, hkrati pa doseči normalizacijo vse bolj politično motiviranega javnega diskurza po meni predvsem ene politične stranke, je dodal poslanec Grošelj. Pri tem je še poudaril, da bo medijski prostor, ki so ga zasedali javni medij, zasedel kapital s svojimi interesi, ki pa ne bo enak javnemu interesu.

Tanja Kerševan Smokvina je pozdravila, da se trženjski vidik medijske zakonodaje premika v smeri večje zaščite demokratičnih standardov in človekovih pravic: »Znanstveno-raziskovalna sfera pozdravlja premik iz strogo trženjskih pristopov v bolj znanstveni vidik na področju medijske zakonodaje.« Obenem je vesela večjega angažmaja in poguma evropske komisije, saj so poskusi velikokrat razvodeneli zaradi moči velikih lobijev in pristikov korporacij: »Pogostokrat so ti začetni dobri nameni razvodeneli zaradi interesa držav članic in velikih korporacij, ki so vedno intrenzivno lobirali. In vsi imajo svoje pisarne v Bruslju in vsak ima številko ljudi, ki so pomembni odločevalci v Bruslju.«

O pomembnosti aktivnega spremljanja dogajanj na področju medijske zakonodaje je spomnil Blaž Petkovič: »Pomembno se mi zdi, da vsakič, ko politika poskuša spreminjati zakonodajo, zastrižemo z ušesi. Da se vprašamo, kakšen je namen? Kaj želimo doseči s temi spremembami? Kaj je v ozadju? Kdo tukaj pomaga? Kdo lobira? Skratka, v našem prostoru smo imeli tudi toliko poskusov, ko nismo vedeli kaj se dogaja v ozadju, da res moramo biti na preži in gledati kaj se dogaja z medijsko politiko.«

»Vsaki stranki, ki se je prikopala do oblasti, je ustrezalo, da je imela kolikor je mogče močen vpliv na medije. Zlasti govorim o javnih medijih in zlasti o RTV. In nobena stranka ni znala stopiti na zavoro, oziroma imela toliko gasa, da bi to speljala do konca«, je o tem, da v Sloveniji nismo nikoli izpeljali do konca zakonodaje, ki bi zagotovila medijsko svobodo, povedal Tone Hočevar.

Z videonagovorom sta prisotne in tiste, ki so okroglo mizo spremljali prek prenosa v živo, pozdravila tudi predsednik politične Renew Europe Stephane Sejourne in predsednica odbora za kulturo in izobraževanje v Evropskem parlamentu Sabine Verheyen.

Dogodek je poslanka Joveva sklenila z mislijo, da se mora politiko odstraniti iz organov upravljanja, zagotoviti zadostno število varovalk tako na nacionalni kot na EU ravni za vzdržno neodvisnost javnih medijev, zagotoviti pogoje reproduciranja kulture profesionalizma na javnih servisih ter zagotoviti ne le finančno vzdržnost in neodvisnost, temveč tudi ohranjanje gledanosti in vpliva kritičnega poročanja v javnih servisih v kontekstu aktualnega tehnološkega sveta ter odvračanju dezinformacij, groženj novinarjem in rušenju njihove kredibilnosti.

Dogodek se bomo ob 17 uri v živo prenašali na Topnews.si in Toptv.si končal pa se bo predvidoma do 18.30 ure.

COMMENTS

Wordpress (0)