(VIDEO) Mar-a-Lago: “Da bi Ameriko znova naredili veliko in veličastno, objavljam svojo kandidaturo za predsednika ZDA – “Nekdanji predsednik Donald Trump napovedal še eno kandidaturo za Belo hišo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Mar-a-Lago: “Da bi Ameriko znova naredili veliko in veličastno, objavljam svojo kandidaturo za predsednika ZDA – “Nekdanji predsednik Donald Trump napovedal še eno kandidaturo za Belo hišo

(VIDEO) Mar-a-Lago: “Da bi Ameriko znova naredili veliko in veličastno, objavljam svojo kandidaturo za predsednika ZDA – “Nekdanji predsednik Donald Trump napovedal še eno kandidaturo za Belo hišo

Nekdanji predsednik Donald Trump napoveduje še eno kandidaturo za Belo hišo in vstopa v tekmo leta 2024, s ciljem postati šele drugi predsednik ZDA, ki je bil kadarkoli izvoljen v dveh nezaporednih mandatih.

Trump je v torek vstopil v predsedniško tekmo leta 2024 in s tem uradno razkril, kar se je ugibalo že več mesecev, ravno ko se številni republikanci pripravljajo, da bi seoddaljili od njega.

Tuji  mediji so ponoči novici namenili veliko pozornost. Nekdanji predsednik Donald Trump je napovedal, da kandidira za republikansko nominacijo za predsednika leta 2024, s čimer želi uprizoriti dramatično vrnitev v Belo hišo, potem ko je leta 2020 izgubil svojo potegovanje za ponovno izvolitev proti Joeju Bidnu.

Trump, republikanec in vodja gibanja “Naredimo Ameriko znova veliko”, je v torek med govorom v svojem domu v Mar-a-Lagu na Floridi napovedal svojo tretjo predsedniško kandidaturo, potem ko je od odhoda s položaja leta 2021 dražil svojo kandidaturo.

“Da bi Ameriko znova naredili veliko in veličastno. Nocoj objavljam svojo kandidaturo za predsednika ZDA,” je v torek zvečer dejal Trump množici privržencev.

“A tako kot sem obljubil leta 2016, sem vaš glas. Jaz sem vaš glas. Washingtonski establišment nas želi utišati, vendar jim tega ne bomo dovolili. Kar smo skupaj zgradili v zadnjih šestih letih, je največje gibanje v zgodovini, ker ne gre za politiko. Gre za našo ljubezen do te velike države, Amerike, in ne bomo pustili, da propade,” je dejal Trump.

 

“Kandidiram, ker verjamem, da svet še ni videl prave slave tega, kar ta narod lahko je. Nismo dosegli tega vrhunca, verjeli ali ne,” je nadaljeval in okrivil predsednika Bidna za trenutno stanje v državi. “Pravzaprav lahko gremo zelo daleč. Najprej bomo morali daleč. Moramo priti ven iz tega jarka. In ko bomo enkrat ven, boste videli stvari, ki si jih nihče ni predstavljal za nobeno državo. To je imenujemo Združene države Amerike. In to je neverjeten kraj.”
)

Trump je prvič zmagal na predsedniških volitvah leta 2016 proti nekdanji državni sekretarki Hillary Clinton. Če bo ponovno izvoljen, bo postal šele drugi predsednik, ki bo ponovno zasedel Belo hišo , potem ko je bil odstavljen, kar je uspelo Groverju Clevelandu leta 1892, potem ko je leta 1888 izgubil predsedniški položaj proti Benjaminu Harrisonu. Z zmago bi Trump postal 45. in 47. predsednik.

Od svojega poraza je Trump izpodbijal legitimnost rezultatov volitev leta 2020 in večkrat trdil, da je bila tekma “prirejena” zaradi postopka glasovanja po pošti v obdobju pandemije COVID. Trump je lažno trdil, da so bile volitve ukradene, njegova pravna ekipa pa je vložila množico tožb v zveznih državah po vsej državi.

Trumpova napoved prihaja en teden po vmesnih volitvah leta 2022, na katerih republikanci niso dosegli pričakovanega “rdečega vala” zmag. Demokrati so ohranili nadzor nad senatom in če bo republikancem uspelo pridobiti večino v predstavniškem domu, bo ta po pričakovanjih majhna. Nekdanji predsednik je bil močno vpleten v vmesne volitve in je podpiral republikanske kandidate po vsej državi. Med predizbori je zmagala večina kandidatov, ki jih je Trump podprl, in postali kandidati republikanske stranke v svojih dirkah.

Gospodarstvo, ki je bilo med ciklom vmesnih volitev leta 2022 med rekordno visoko inflacijo glavna tema za volivce, je bilo med Trumpovim predsedovanjem močno – s povečanjem družinskega dohodka srednjega razreda, najnižjo stopnjo brezposelnosti v pol stoletja in delovnimi mesti brez primere. rast.

Delniški trg je dosegel rekordne vrednosti, pri čemer je Dow leta 2017 prvič zaključil nad 20.000 in leta 2020 presegel 30.000, S&P 500 in NASDAQ pa sta prav tako dosegla rekordne vrednosti.

Trump si je prizadeval tudi za zmanjšanje birokracije in predpisov, s katerimi se soočajo ameriška podjetja in delavci, ter si prizadeval za vzpostavitev politik za vrnitev dobavnih verig iz tujine v skladu s svojim sporočilom “Naredimo Ameriko spet veliko” in “Amerika na prvem mestu”.

Kar zadeva trgovinske odnose, se je Trump nemudoma umaknil iz transpacifiškega partnerstva in januarja 2017 prekinil severnoameriški sporazum o prosti trgovini (NAFTA), ki ga je nadomestil z obstoječim sporazumom med Združenimi državami, Mehiko in Kanado (USMCA), ki je vključeval nove zaščite za Ameriški proizvajalci in delavci.

Trump je podpisal tudi izvršni ukaz, s katerim je vladna politika “Kupuj ameriško in najemaj Američane”, in ukrepal za ustavitev zunanjega izvajanja delovnih mest v tujini.

Drugo vprašanje za Američane v ciklu vmesnih volitev so bile energija in rekordno visoke cene plina.

Nekdanji predsednik Donald Trump pozdravi podpornike pred govorom na shodu v četrtek, 3. novembra 2022, v Sioux Cityju v Iowi. (AP Photo/Charlie Neibergall)
Nekdanji predsednik Donald Trump pozdravi podpornike pred govorom na shodu v četrtek, 3. novembra 2022, v Sioux Cityju v Iowi. (AP Photo/Charlie Neibergall) (AP)

Pod Trumpovo administracijo je Trump zagotovil, da so ZDA proizvajalke nafte in zemeljskega plina številka ena na svetu, vendar je predsednik Biden obrnil nekatere od teh politik in se ponovno osredotočil na čisto energijo.

Medtem se je zunanjepolitično sporočilo Trumpove administracije osredotočalo na “mir skozi moč”.

Trump se je umaknil iz iranskega jedrskega sporazuma – za katerega je Bidnova administracija začela sprejemati ukrepe za ponovni vstop, ko je leta 2021 prevzel položaj.

Trump je imel junija 2018 zgodovinski vrh s Kim Džong Unom – bil je prvi predsednik ZDA, ki je prečkal demilitarizirano območje v Severno Korejo. Testiranje ICBM je bilo začasno ustavljeno med Trumpovo administracijo, Severna Koreja pa je nadaljevala s testiranjem balističnih raket kratkega in srednjega dosega. Severna Koreja je pod Bidnovo administracijo okrepila testiranje balističnih raket.

Kar zadeva Bližnji vzhod, je Trumpova administracija posredovala pri Abrahamovih sporazumih, “zgodovinskem mirovnem sporazumu” med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati, ki je normaliziral odnose in ustvaril dvostranske sporazume o “naložbah, turizmu, direktnih letih, varnosti, telekomunikacijah, tehnologiji, energiji, zdravstvo, kultura, okolje, vzpostavitev vzajemnih veleposlaništev in druga področja v obojestransko korist.«

Leta 2018 je Trumpova administracija preselila ameriško veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem – selitev, o kateri so v Washingtonu dolgo razpravljali – in tista, ki je pokazala, da ZDA uradno priznavajo Jeruzalem kot prestolnico Izraela.

Trumpova administracija je obnovila tudi vojsko z več kot 2,2 bilijona dolarjev obrambnih izdatkov, kar je zagotovilo povišanje plač pripadnikom in njihovim družinam. Trumpova administracija je ustanovila tudi novo vejo vojske – vesoljske sile.

Trump je v času svojega predsedovanja imenoval in potrdil tri konservativne sodnike na vrhovnem sodišču – sodnike Neila Gorsucha, Bretta Kavanaugha in Amy Coney Barrett.

Medtem je Trumpova administracija delala na tem, da bi skupnosti postala varnejša, in podpisala zakon o prvem koraku – prvo prelomno zakonodajo o reformi kazenskega pravosodja, sprejeto za zmanjšanje recidivizma in pomoč nekdanjim zapornikom, da se uspešno ponovno pridružijo družbi.

Kot predsednik, ki se zavzema za red in mir, je Trump podpiral organe kazenskega pregona in se osredotočil na zaščito in zavarovanje južne meje med ZDA in Mehiko.
Kot predsednik, ki se zavzema za red in mir, je Trump podpiral organe kazenskega pregona in se osredotočil na zaščito in zavarovanje južne meje med ZDA in Mehiko. (James Devaney/GC Images)

Kot predsednik, ki se zavzema za red in mir, je Trump podpiral organe kazenskega pregona in se osredotočil na zaščito in zavarovanje južne meje med ZDA in Mehiko.

Trumpovo predsedovanje od leta 2017 do 2021 je bilo zamegljeno s preiskavami – več o tem, ali se je dogovarjal z Rusijo, da bi vplival na volitve leta 2016, nekatere so bile osredotočene na njegove finance, druge pa so privedle do obtožbe, s čimer je postal prvi predsednik v zgodovini Združenih držav Amerike. dvakrat obtožen.

Trumpovo postpredsedniško življenje je spominjalo na njegove dneve v Ovalni pisarni, ki so jih zaznamovale preiskave, za katere so nekdanji predsednik in njegovi zavezniki trdili, da so le del prizadevanj njegovih političnih nasprotnikov, da bi mu preprečili ponovno kandidaturo leta 2024.

Nekdanji predsednik je trenutno pod preiskavo zveznega ministrstva za pravosodje zaradi domnevnega napačnega ravnanja s tajnimi dokumenti v skladu z zakonom o predsedniških evidencah. Zvezni sodnik je imenoval sodnika Raymonda Dearieja za posebnega poveljnika in pregleda na tisoče dokumentov, ki jih je zasegel FBI. Trump in njegova pravna ekipa so trdili, da nobeden od dokumentov, odvzetih iz njegovega doma v Mar-a-Lagu, ni bil tajen.

FBI je avgusta pred zoro izvedel racijo brez primere v njegovi zasebni rezidenci v Mar-a-Lagu, pri čemer je trdil, da ima nekdanji predsednik tajne informacije o nacionalni varnosti.

Preiskava poteka sredi kazenske preiskave Trumpa in poslovnih praks njegove družine, ki jo vodi newyorška državna tožilka Letitia James.

Trump je avgusta zbral 10,2 milijona dolarjev po napadu FBI brez primere – največ, kar je Save America PAC zbral v enem mesecu, odkar je Trump na položaju. Od sredine oktobra je imel Trumpov Save America PAC nekaj manj kot 100 milijonov dolarjev gotovine.

FBI je bil kritiziran zaradi racije na domu nekdanjega predsednika Donalda Trumpa v Mar-a-Lagu.
FBI je bil kritiziran zaradi racije na domu nekdanjega predsednika Donalda Trumpa v Mar-a-Lagu. (Fox News)

Tudi to poletje je zvezno prizivno sodišče tlakovalo pot Odboru predstavniškega doma za načine in sredstva, da končno pridobi Trumpove davčne napovedi od davčne službe – nekaj, kar komisija poskuša pridobiti od leta 2019, v skladu z zakonom, ki dovoljuje razkritje posameznikove davčne napovedi kongresnemu odboru.

Trump bo morda od vrhovnega sodišča zahteval nujne intervencijske ukrepe, da bi začasno blokiral kakršno koli objavo teh davčnih evidenc – kar bo verjetno pod ponovnim nadzorom zdaj, ko se je odločil kandidirati še tretjič.

Ko je Trump prvič prevzel položaj januarja 2017, je bil FBI sredi protiobveščevalne preiskave o tem, ali so se kandidat Donald Trump in člani njegove kampanje dogovarjali ali usklajevali z Rusijo, da bi vplivali na volitve leta 2016. Ta preiskava je bila znotraj biroja imenovana “Crossfire Hurricane” in se je začela 31. julija 2016.

Ta preiskava je bila odprta, kljub temu, da je takratni direktor Cie John Brennan 28. julija 2016 obvestil takratnega predsednika Obamo o domnevnem predlogu enega od svetovalcev za zunanjo politiko iz kampanje Hillary Clinton, “da bi očrnili Donalda Trumpa z zanetitvijo škandala o vmešavanju Rusije varnostna služba.”

Posebni tožilec Robert Mueller je bil na koncu imenovan, da prevzame preiskavo, vendar po skoraj dveh letih Muellerjeva preiskava, ki se je zaključila marca 2019, ni prinesla nobenih dokazov o kriminalni zaroti ali koordinaciji med Trumpovo kampanjo in ruskimi uradniki med predsedniškimi volitvami leta 2016.

Posebni tožilec John Durham trenutno preiskuje izvor FBI-jeve preiskave Trump-Rusija.

Muellerjeva preiskava ni prinesla nobenih dokazov o kriminalni zaroti ali koordinaciji med Trumpovo kampanjo in ruskimi uradniki med predsedniškimi volitvami leta 2016.
Muellerjeva preiskava ni prinesla nobenih dokazov o kriminalni zaroti ali koordinaciji med Trumpovo kampanjo in ruskimi uradniki med predsedniškimi volitvami leta 2016.
Nekaj ​​tednov po tem, ko je bila Muellerjeva preiskava končana, je imel Trump telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, med katerim je pritisnil na Zelenskega, naj sproži preiskave dejanj in poslovnih odnosov družine Biden v Ukrajini – zlasti podvigov Hunterja Bidna z ukrajinskim podjetjem za zemeljski plin Burisma Holdings. Hunter Biden je bil takrat in je še vedno v zvezni kazenski preiskavi zaradi svojih davčnih zadev, ki so jo spodbudile sumljive transakcije v tujini.

Predsednikova zahteva je prišla po tem, ko je bila zamrznjena milijonska ameriška vojaška pomoč Ukrajini, kar so demokrati in nekatere priče navedli kot dogovor quid pro quo. Demokrati so tudi trdili, da se je Trump vmešaval v naslednje predsedniške volitve, tako da je od tujega voditelja zahteval, naj preuči demokratskega političnega nasprotnika.

Trumpov pogovor z Zelenskim je sprožil pritožbo žvižgača, ki je vodila do preiskave predstavniškega doma o obtožbi in na koncu do postopka obtožbe v senatu.

Predstavniški dom je decembra 2019 glasoval za obtožbo Trumpa v dveh točkah – zlorabi moči in oviranju kongresa. Senat je februarja 2020 glasoval za oprostitev.

Medtem so 6. januarja 2021 pro-Trumpovi izgredniki med skupnim zasedanjem kongresa vdrli v prestolnico ZDA, da bi potrdili rezultate volilnega kolegija v korist predsednika Bidna. Trumpu so po nemirih trajno prepovedali uporabo Facebooka, Twitterja, Instagrama, Snapchata in YouTuba.

Predstavniški dom je nato ponovno pripravil osnutke členov o obtožbi proti njemu in na koncu izglasoval njegovo obtožbo zaradi obtožbe spodbujanja upora za nemire na Kapitolu 6. januarja – s čimer je postal prvi in ​​edini predsednik, ki je bil obtožen in na koncu dvakrat oproščen. v zgodovini.

Trumpova pravna ekipa je postopek obsodila kot protiustavno “navidezno obtožbo” zoper zasebnega državljana, ki sta jo vodila “sovraštva” demokratov do Trumpa in želja po utišanju političnega nasprotnika.

Senat je glasoval za oprostitev, a če bi bil Trump obsojen, bi senat odločil, da 45. predsedniku nikoli več ne bi opravljal zvezne funkcije, s čimer bi leta 2024 preprečil kandidaturo za Belo hišo.

COMMENTS

Wordpress (0)