(VIDEO) Bela hiša po pogovoru Bidna z Dudo zadržana – V Pentagonu pa so navedli, da “preučujejo” poročila medijev, da sta ruski raketi eksplodirali na Poljskem, vendar teh poročil ne morejo potrditi – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bela hiša po pogovoru Bidna z Dudo zadržana – V Pentagonu pa so navedli, da “preučujejo” poročila medijev, da sta ruski raketi eksplodirali na Poljskem, vendar teh poročil ne morejo potrditi

(VIDEO) Bela hiša po pogovoru Bidna z Dudo zadržana – V Pentagonu pa so navedli, da “preučujejo” poročila medijev, da sta ruski raketi eksplodirali na Poljskem, vendar teh poročil ne morejo potrditi

Zveza Nato preučuje nepotrjena poročila, da sta ruski raketi danes zadeli ozemlje Poljske in da sta bili v eksploziji blizu meje z Ukrajino ubiti dve osebi. “Preučujemo ta poročila in se tesno usklajujemo s Poljsko, našo zaveznico,” je za nemško tiskovno agencijo dpa izjavil neimenovani predstavnik zveze Nato.

V eksploziji na kmetiji v kraju Przewodow blizu meje z Ukrajino sta danes umrla dva človeka, je za dpa potrdil tiskovni predstavnik lokalnih gasilcev in dodal, da vzrok eksplozije še ni znan. Po nepotrjenih podatkih naj bi šlo za eksplozijo rakete.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je zaradi poročil, da so ruske rakete pristale na ozemlju Poljske, sklical sejo sveta za nacionalno varnost. Poljska vlada je po zasedanju sporočila, da je dvignila pripravljenost dela poljskih oboroženih sil.

V Pentagonu pa so navedli, da “preučujejo” poročila medijev, da sta ruski raketi eksplodirali na Poljskem, vendar teh poročil ne morejo potrditi.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1592596573011136512

Rusko obrambno ministrstvo je poročila o domnevnem padcu ruskih raket na poljsko vas blizu meje z Ukrajino zavrnilo kot “namerno provokacijo”.

“Izjave poljskih medijev in uradnikov o domnevnem padcu ruskih raket v bližini kraja Przewodow so namerna provokacija z namenom zaostrovanja razmer,” je na Telegramu sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Ameriški predsednik Joe Biden je po izrednem sestanku voditeljev držav G7 in nekaterih držav zveze Nato na Baliju, kjer poteka vrh skupine G20 dejal, da je malo verjetno, da je je bila raketa, ki je na vzhodu Poljske ubila dve osebi, izstreljena iz Rusije.

Uvodne informacije kažejo, da raketa najverjetneje ni bila izstreljena iz Rusije, je dejal Biden in obljubil, da bodo ZDA z zavezniki podpirale Poljsko pri preiskavi tega kaj natančno se je zgodilo. “Zagotovil bom, da ugotovimo kaj natanko se je zgodilo,” je po poročanju AFP izjavil Biden.

“Z drugimi voditelji smo se soglasno odločili, da najprej opravimo preiskavo, da bi natančno razumeli kaj se je zgodilo, nato pa se bomo skupaj odločili kako se bomo odzvali,” je dejal Biden.

Povedal je tudi, da je povsem nepredstavljivo, da Rusija v času, ko ves svet poziva k umirjanju položaja, nadaljuje z zaostrovanjem. S tem je mislil na več kot 100 raket, ki jih je Rusija v torek izstrelila na Ukrajino in pri tem povzročila izklop elektrike za več kot sedem milijonov ljudi.

Sestanka so se poleg Bidna udeležili še predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, japonski premier Fumio Kishida, britanski premier Rishi Sunak, kanadski premier Justin Trudeau, francoski predsednik Emmanuel Macron, španski premier Pedro Sanchez, premier Nizozemske Mark Rutte in italijanska premierka Giorgia Meloni.

Zaradi incidenta se bo danes na ravni veleposlanikov sestal Svet zveze Nato v Bruslju. “Izrednemu zasedanju bo predsedoval generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg,” so sporočili iz Bruslja.

Za zasedanje je prosila Poljska, v skladu s 4. členom Washingtonske pogodbe, ki določa, da lahko vsaka članica zaprosi za posvetovanja, ko čuti, da je ogrožena njena varnost.

Ruska tiskovna agencija Tass poroča, da rusko obrambno ministrstvo zanika napade v bližini ukrajinsko-poljske meje. “Ruševine, ki so jih objavili poljski množični mediji iz Przewodowa nimajo nobene zveze z rusko ognjeno močjo” so sporočili z ruskega ministrstva.

Eksplozija na Poljskem je takoj sprožila zaskrbljenost, da bo zavezništvo vpleteno v skoraj devetmesečno vojno Rusije proti Ukrajini.

Vendar so se Bela hiša in zavezniki odzvali previdno, napetosti pa je skušal umiriti tudi poljski predsednik Andrzej Duda, ki je dejal, da ni nedvoumnih dokazov o tem, od kod je raketa priletela, in da je po njegovem mnenju šlo za osamljen incident. “Nič ne kaže na to, da bi jih bilo še več,” je dejal, poroča AFP.

Zunanje ministrstvo Poljske je pred tem poklicalo ruskega veleposlanika v Varšavi, da poda takojšnja podrobna pojasnila glede napada.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer hitro obtožil Rusijo in napad označil za udarec v obraz skupini G20.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na Twitterju zapisal, da “Rusija širi teorijo zarote, da naj bi na poljsko ozemlje padla raketa ukrajinske protiletalske obrambe”. “To ne drži, nihče ne sme kupiti ruske propagande in širiti njenih sporočil,” je dodal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že pred tem odgovornost pripisal Rusiji in izjavil, da gre za napad na Poljsko. Kot je dejal, gre za raketni napad na ozemlje Nata. “To je ruski raketni napad na skupno varnost! To je resna eskalacija. Moramo ukrepati,” je po poročanju poljske tiskovne agencije PAP dejal Zelenski.

– Poljski predsednik Andrzej Duda je na novinarski konferenci v Varšavi dejal, da Poljska nima nedvoumnih dokazov o tem kdo je izstrelil raketo, ki je ubila dve osebi na vzhodu države. Zatrdil pa je, da je bila raketa najverjetneje ruske izdelave, poroča AFP.

Poljska vlada je potrdila, da sta v eksploziji rakete v poljski vasi Przewodow blizu meje z Ukrajino v torek popoldne umrli dve osebi. Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Mueller je potrdil, da je prišlo do eksplozije, v kateri sta umrli dve osebi, vendar ni želel potrditi, ali je šlo za žrtvi ruskega izstrelka.

Mueller je dejal, da je Poljska povečala pripravljenost nekaterih svojih vojaških sil. Dejstvo, da je eksplozijo povzročila ruska raketa, je šele po polnoči potrdil tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Lukasz Jasina, ki je predstavil stališče vlade, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Najvišji poljski uradniki so imeli po incidentu vrsto dolgih varnostnih sestankov, poljski predsednik Andrzej Duda pa se je posvetoval s svojim ameriškim kolegom Joejem Bidenom in generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

Duda je za sredo sklical tudi sestanek Sveta za nacionalno varnost (RBN), je povedal vodja predsednikovega urada.

Pentagon zaenkrat še ni želel prevzeti krivde na Rusijo, njegov tiskovni predstavnik general Patrick Ryder pa je dejal, da Pentagon v tem trenutku nima nobenih informacij, ki bi potrdile poročila.

Poljski in ameriški uradniki za nacionalno varnost so se dogovorili, da bodo raziskali eksplozijo.

Če bi potrdili, da je eksplozijo povzročila ruska raketa, bi šlo za resen varnostni incident, saj bi prvič v rusko-ukrajinskem konfliktu državo članico Nata zadelo rusko strelivo.

Rusija je v torek izvedla množične raketne napade na ukrajinska mesta in infrastrukturo. Ukrajina je sporočila, da je po napadih približno sedem milijonov ljudi ostalo brez elektrike.

V torek zvečer je Poljska prejela sožalja in izraze podpore od partnerjev iz Nata in EU ter Ukrajine ter pozive k temeljiti preiskavi in nadaljnjim ukrepom, če se bo potrdila vpletenost Rusije.

Bela hiša je sporočila, da je predsednik ZDA Joe Biden govoril po telefonu s poljskim kolegom Andrzejem Dudo in mu izrazil globoko sožalje zaradi izgube življenj na vzhodu Poljske. Duda je Bidnu opisal poljsko oceno eksplozije blizu meje z Ukrajino, Biden pa je ponudil ameriško podporo in pomoč pri preiskavi.

“Predsednik Biden je ponovno izrazil trdno podporo ZDA zvezi Nato. Voditelja sta povedala, da bosta ostala v tesnem stiku, kakor tudi njuni ekipi pri določanju naslednjih korakov med nadaljevanjem preiskave,” je sporočila Bela hiša.

Poljska je po eksploziji, v kateri sta v vasi Przewodow v bližini meje z Ukrajino umrli dve osebi, razglasila povečano pripravljenost dela svojih oboroženih sil, je po izredni seji sveta za nacionalno varnost v Varšavi sporočil tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller.

Do eksplozije je prišlo, ko je Rusija silovito obstreljevala Ukrajino, na katero je izstrelila več kot 100 raket. Po navedbah Kijeva je šlo za najobsežnejše napade na energetsko infrastrukturo od začetka vojne.

Brez električne energije je ostalo več kot sedem milijonov gospodinjstev. V prestolnici Kijev so rakete zadele dve stanovanjski zgradbi in terjale najmanj eno smrtno žrtev. Po vsej Ukrajini pa je bil razglašen alarm zaradi nevarnosti zračnih napadov.

COMMENTS

Wordpress (0)