(V ŽIVO) Pirc Musarjeva danes pri Borutu Pahorju, ona pa si želi srečanja z Janšo “na štiri oči,” čeprav Janša, od nje, najprej zahteva opravičilo – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Pirc Musarjeva danes pri Borutu Pahorju, ona pa si želi srečanja z Janšo “na štiri oči,” čeprav Janša, od nje, najprej zahteva opravičilo

(V ŽIVO) Pirc Musarjeva danes pri Borutu Pahorju, ona pa si želi srečanja z Janšo “na štiri oči,” čeprav Janša, od nje, najprej zahteva opravičilo

Prvo srečanje med predsednikom republike Borutom Pahorjem in novoizvoljeno predsednico Natašo Pirc Musar je bilo “prisrčno in ljubeznivo”, sta po srečanju dejala v izjavi za medije. Dogovorila sta se, da bo Pahor bo Pirc Musarjevi podrobneje predstavil proces Brdo-Brioni. Novoizvoljena predsednica bo obveznosti prevzela 23. decembra.

Pahor upa, da bo njuno sodelovanje tudi v prihodnje dobro. “V kolikor bo predsednica ocenila, da bi kakšno moje mnenje, nasvet prav prišel,” je dejal Pahor. Pirc Musarjeva je hvaležna, da bo Pahor z njo podelil svoje desetletne izkušnje na tej poziciji, kadarkoli bo potrebno.

Predvsem se bosta posvetovala glede procesa Brdo-Brioni, saj se zavedata, da sta mir in stabilnost v tej regiji izjemno pomembna, tudi za celotno Evropo. “Veselim se prenosa izkušenj in pogleda na to regijo, torej na zahodni Balkan,” je dejala Pirc Musar.

Pogovarjala sta se tudi o nestalnem članstvu Slovenije v varnostnem svetu, kjer je Pahor že sodeloval z ministrstvom za zunanje zadeve. Tudi tu je Pahor Pirc Musarjevi obljubil pomoč. “S svojimi poznanstvi in kontakti po svetu, ki jih ima, bo na tem področju še naprej pomagal delati za Slovenijo,” je dejala novoizvoljena predsednica.

Slednja Pahorju priznava, da je veliko naredil na področju sprave. “Mi ne moremo sami odločati o celi vrsti velikih stvari v svetu, o eni stvari pa odločamo sami in to je, kakšni bodo odnosi med nami,” je dejal Pahor. Slovenci imamo obe zgodovinski izkušnji – tako razkola, kot osamosvojitve, kjer smo stopili skupaj, je dejal. “Zdaj je potrebno s strpnostjo, s sožitjem, z razumevanjem, z upoštevanjem tistih, ki mislijo drugače, nekako gojiti to kulturo, da si pripadamo,” je še dodal.

Pirc Musarjeva je dejala, da je Slovenija čudovit mozaik različnih ljudi in da nas ta različnost bogati. “Predsednik Pahor je naredil ogromno, sama bom morala paziti, da ne gremo nekaj korakov nazaj, koraki naprej so težji, nazaj gre hitro,” je dejala. Ceni tudi vse, kar je Pahor naredil za Slovence v zamejstvu. Sama obljublja, da bo to politiko in držo do Slovencev izza meje nadaljevala.

Pirc Musarjeva se bo s Pahorjem posvetovala tudi o tem, katera pot v tujino bi bila tista, ki bi morala biti prva. “Tu mu bom res zaupala, ker se mi zdi pomembno, da ima Slovenija na področju zunanje politike in mednarodnih odnosov,” je dejala. Oba pa menita, da bi moral biti tudi njen fokus na zahodnem Balkanu.

Dogovorila sta se, da bo ob zadnjem uradnem obisku avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellena v času Pahorjevega mandata v neformalnem delu prisotna tudi Pirc Musarjeva. “Tudi jaz si želim, da v kolikor ji lahko prenesem moje odlične odnose z vrsto voditeljev v Evropi in po svetu, bom to z veseljem naredil in Van der Bellen je gotovo eden izmed njih,” je dejal Pahor.

Novoizvoljena predsednica bo predsedniške obveznosti v celoti prevzela 23. decembra, do takrat bo naloge predsednika v celoti opravljal Pahor, ki bo opravil še kar nekaj obiskov v tujini. Poleg obiska avstrijskega predsednika bo Pahor zadnji uradni dvodnevni obisk opravil na Hrvaškem. Nazadnje pa se bo obiskal italijanskega predsednika Sergia Mattarello, s katerim ju po njegovih besedah povezuje “malo več kot samo običajni državniški odnosi”. “Da zapustimo naši naslednici dediščino dobrega sosedstva, ki smo jo dolžni razvijati naprej,” je dejal.

Do polnega prevzema funkcije so predsednici na voljo tako Pahor kot njegovi sodelavci, je dejal Pahor. Dogovorila pa sta se, da se bo Pirc Musarjeva od 5. decembra naprej seznanjala z administrativnim delom urada predsednika.

Pahor je Pirc Musarjevi zaželel vse najboljše pri opravljanju dolžnosti predsednice in da bo ob prenehanju funkcije čutila zadoščenje, saj je to nagrada, ki je “noben drug občutek ne nadomesti”. “Človek potemtakem v sebi čuti, ne glede na mnenja drugih, da je delo opravil tako, kot si ga je zastavil,” je poudaril, čeprav morda ni bilo vse narejeno tako, kot si je sprva zamislil.

Pirc Musarjeva pa je dejala, da ima vsak na funkciji svoj pogled in tudi če bi hotela, ne bi mogla biti enaka kot Pahor, se pa zaveda odgovornosti, ki je naložena na njena ramena. Zagotovila je, da je ne bomo “poslušali vsak dan”, ampak se bo oglašala premišljeno. “Te modrosti bi se nekaj rada tudi nalezla od gospoda predsednika,” je zaključila.

Novi predsednici je sicer Pahor v nedeljo v telefonskem pogovoru ob čestitkah tudi zaželel uspešno delo.

Zmagovalki na predsedniških volitvah Nataši Pirc Musar je včeraj čestital tudi predsednik SDS Janez Janša. »Pričakujemo, da bo res pravična, srčna in pozorna. Pričakujemo konstruktivno sodelovanje v skupno dobro v zahtevnih časih, ki so pred nami,« je zapisal na twitterju.

“Zelo tipično njegovo. Jaz bi si želela, da tudi on izstopi kdaj iz te svoje, jaz se opravičujem, res cinične kože. Želim si, da se pogovoriva enkrat na štiri oči. Nikoli v življenju se že nisva, da ne bo pomote. Niti kot novinarka ne, mislim, da sem mu dvakrat v življenju segla v roko. Res bi se rada srečala z njim in kot sem rekla, ena prvih stvari , ki jih bom naredila je srečanje z vsemi predsedniki in predsednico parlamentarnih strank,” je sinoči v odmevih dejala Nataša Pirc Musar.

COMMENTS

Wordpress (0)