“Rdeča zvezda, socializem, fuj, fuj, fuj, gremo dalje” – Branko Grims o “azilnem šopingu,”ko je odgovarjal ministrici Tatjani Bobnar zakaj begunci nočejo ostati v Sloveniji – TOPNEWS.si

“Rdeča zvezda, socializem, fuj, fuj, fuj, gremo dalje” – Branko Grims o “azilnem šopingu,”ko je odgovarjal ministrici Tatjani Bobnar zakaj begunci nočejo ostati v Sloveniji

“Rdeča zvezda, socializem, fuj, fuj, fuj, gremo dalje” – Branko Grims o “azilnem šopingu,”ko je odgovarjal ministrici Tatjani  Bobnar zakaj begunci nočejo ostati v Sloveniji

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je danes v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za interpelacijo je glasovalo 24 poslancev, 50 jih je bilo proti. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Bobnarjeva ostaja na ministrskem položaju.

Interpelacijo so podprli vsi prisotni poslanci največje opozicijske stranke SDS, ki so jo tudi predlagali. Za je glasovala tudi večina prisotnih poslancev NSi. Ministrico so medtem pri njenem delu podprli vsi prisotni poslanci koalicije in pa poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža.

Razprava o interpelaciji notranje ministrice je v državnem zboru potekala skoraj 13 ur. Poslanci opozicijskih strank so ministrici med drugim očitali ustvarjanje prepustne meje, ukinitev avtocestne policije in pritiske na policijo v aferi Fotopub. Ministrici so med drugim očitali, da z odstranjevanjem rezilne žice in ograje na južni meji v Slovenijo vabi nezakonite migrante, s tem pa ogroža varnost slovenskih državljanov.

Poslanci koalicije pa so po drugi strani poudarjali, da je interpelacija neutemeljena, nepotrebna, polna laži, opoziciji so očitali tudi, da z njo zavaja javnost. V razpravi so pohvalili delo ministrice in ocenili, da policiji vrača ugled. Po mnenju koalicije je odstranitev odstranitev žice na južni meji tudi velik civilizacijski napredek, ob čemer so pozdravili, da ministrica ustvarja novo paradigmo obravnave beguncev.

Očitke je v razpravi večkrat zavrnila tudi ministrica Bobnar. Glede navedb opozicije, da je odločitev o odstranitvi rezilne žice na južni meji povzročila poslabšanje varnostnih razmer na južni meji, je poudarila, da število kaznivih dejanj v obmejnih občinah letos pada, zagotovila je tudi, da se slovenska policija že več let pripravlja na vstop Hrvaške v schengensko območje. V ta namen ima policija pripravljeno strategijo dela po vstopu Hrvaške v schengensko območje, s katero se bo v prihodnjih dneh seznanila tudi vlada.

V povezavi z nezakonitimi migracijami se je med drugim dotaknila nedavne odločitve Avstrije o vnovičnem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo do maja prihodnje leto. Ministrica poudarja, da je število nezakonitih prehodov meje med državama majhno, zato je vztrajno podaljševanje nadzora neutemeljeno.

Nobena statistika ne utemeljuje vnovičnega podaljšanja nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo,” je poudarila. Za preprečevanje nezakonitih prehodov meje je po besedah ministrice sicer zelo pomembno tudi učinkovito preprečevanje trgovine z ljudmi in razbijanje tihotapskih združb, kar slovenska policija učinkovito izvaja tudi v mednarodnih akcijah agencije Interpol, je dejala Bobnarjeva.

V razpravi je bilo več govorniških bravur, ki jih je, sicer v več kot dvanajsturni razpravi, težko povzeti. Pa vendarle ni gre mimo razprave Braka Grimsa, ki je na vprašanje ministrice Bobnarjeve zakaj gredo begunci naprej in ne želijo ostati v Sloveniji.

Branko Grims:”…Bilo je prej zelo manipulativno vprašanje s strani ministrice, da le zakaj gredo naprej ilegalni migranti. Ja, zelo enostavno zaradi tega, ker je cela Evropa nasedla na tisto zgodbo, ki jo je takrat dala Nemčija. In potem, ker so vsi pač bili v tem špilu, kot se temu reče, se danes vsa Evropa samo trudi, kako bi to, kar so naredili, ker je vse nezakonito in to vsi dobro vedo, pometli pod preprogo, po bi pa sprejeli enkrat en tak pakt, pa enkrat neki Dublinski sporazum 2, pa je propadel, pa vse samo s čimer bi legalizirali za nazaj tisto, kar je bilo očitno nelegalno in nezakonito in seveda iz tega ni nič. V resnici pa zaradi tega ostajajo odprte meje brez zadostnega nadzora in zaradi tega potem ilegalni migranti se še vedno grejo kot tisto, ko čemur se reče pač azilni šoping, da gredo v tisto državo, kjer so najboljši pogoji, kjer bodo največ poželi iz sociale, kjer bodo najbolje živeli na tuji račun. Govoriti, da so oni okrepitev pa delovna sila, je božji, poglejte si številke, ki jih ima Nemčija. Od par milijonov, mislim, da jih dela 30 tisoč, pa še od tistih jih je toliko zaposlenih, koliko jih pa dela, bi se dalo pa izgovarjati. To sicer niso najbolj sveži podatki, ampak najbrž tudi sedanji niso kaj prav dosti drugačni. Zdaj, zakaj gredo naprej iz Slovenije? Saj ste prekrasen odgovor dobili pri tistem, predstavil se je, da je sicer begunci iz Sirije, ko so ga tri leta nazaj vprašali novinarji, kaj pa vi, zakaj pa ne ostanete v Sloveniji, ki je tako lepa, ne, pa je rekel, je rdeča zvezda socializem, fuj, fuj, fuj, gremo dalje. Pa imate odgovor, zakaj gredo migranti naprej, ne. Približno tako je bilo, lahko pogledate posnetek, ampak vsekakor mislim, da je dovolj jasen odgovor. Zdaj očitno igrate na to karto, ker to, kar vi vzpostavljate, je čisto ena varianta socializma, takega ali drugačnega, z enotnim sistemom.

Ministrica Bobnarjeva je nasprotnike podiranja ograje na koncu razorožila z otroškim čeveljčkom begunskega otroka, ki ga je prinesla v državni zbor in ga pokazala poslancem:

“In tu imam pravzaprav za zaključek svojega svoje, svojega izjavljanja, imam ta čeveljček, čeveljček, kot, bom rekla, simbol odgovornosti do človeka. / pokaže zboru/ Ta čeveljček, veste, je čeveljček otroka migranta, ki je pripotoval v resnici, tako da ve kot in gre kdo ve kam in to gre za odgovornost do sočloveka, do slehernika, do domačega in do tujega. In ta čeveljček je nosil čisto pravi migrantski otrok, ne vemo, kakšno pot je prehodil in kam je namenjen in s kakšnim ciljem. To je samo še ena od zgodb, ali kot je napisal Boris A. Novak v svoji baladi o desetletni gluhonemi invalidni kurdski deklici, ki je umrla v Dragonji: »Le zakaj so šli od doma? Bolje bi bilo ostati še kako naj hčerka hroma trka po zaprtih vratih, prečka meje pred soldati, ki jih ne razume, gluha hočejo le košček kruha onstran te ledene vode«.

Poleg očitkov Glede afere Fotopub pa je poudarila, da je zadeva dobila epilog na policiji in da je bilo ob tem vloženih več kazenskih ovadb.

“Torej še enkrat, policija je začela zbirati obvestila po uradni dolžnosti, takoj, ko je izvedela za razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. Ampak veste, pri preiskavi kaznivih dejanj je tako, da policija mora najti torej dejstva, mora odgovoriti na tako imenovanih 9 kriminalističnih zlatih vprašanj, na to pa ne more odgovoriti, če ne dobi oškodovanca oziroma žrtve, ker v takih primerih kaznivih dejanj seveda, ker kjer, bom rekla, gre za posege v telesno nedotakljivost, je seveda zelo veliko informacij in dokazov na strani oškodovancev, na strani žrtve, zato seveda je bil poziv policije, da je policija lahko sestavila verzijo, zgodbo, če želite, kako je kaznivo dejanje pač potekalo. Zato je policija delala in preiskovala na tak način in to je, tako določa kriminalistična taktika, tehnika in metodika in veste, policija ne dela po navodilih ministra. Jaz ne vem, kako je to nemogoče razumeti. Še enkrat, tako je očitno delala v prejšnjem mandatu, v tem mandatu dela policija po zakonodaji, po Zakonu o kazenskem postopku, torej po uradni dolžnosti, kot organ odkrivanja kaznivih dejanj, ne pregona, ker organ pregona je državni tožilec.
In, jaz, torej kot ministrica, sem zahtevala poročilo o delu policije na podlagi Zakona o organiziranosti in delu policije. To ne pomeni, da jaz policiji naročam kaj mora storiti. To pomeni, da sem jaz zahtevala od policije poročilo, kaj je naredila v tem primeru, to je bistvena razlika in to ne pomeni, da je bilo zamujeno pet dni po oddaji Tarča, kajne, ker je tarča bila v četrtek, poročilo, zahtevek za poročilo pa je bil posredovan v naslednjem tednu, da je potem pet dni lahko domnevni osumljenec delal, kar je želel. Ves ta čas je policija opravljala svoje naloge v skladu z usmeritvami državnega tožilca.
Jaz mislim in verjamem in sem prepričana, da je to zdaj jasno, ker po magnetogramu sem jaz izjavila tako »in potem sem 13. 9. po oddaji Tarča…«, tako sem rekla, »…zaradi tega, ker so se pojavile kritike na račun dela policije v javnosti, zahtevala drugo poročanje, to je namreč moja pristojnost, ne pa, da policiji naročam, kaj naj dela.« To se je dogajalo v prejšnjem mandatu, kar menda preko Twitterja.

Med prednostnimi nalogami svojega mandata je Bobnarjeva izpostavila tudi preprečevanje femicida in nasilja nad ženskami. Nestrpnost do žensk v izrečeni ali zapisani besedi na družbenih omrežjih lahko pripelje do fizičnega nasilja, kar je po mnenju ministrice nesprejemljivo. “Zoper povzročitelje je treba jasno ukrepati,” je poudarila.

Med razpravo je protestiral Tomaž Lisec: “Eden izmed prejšnjih razpravljavcev je govoril, kako slovenski desničarji pošiljamo ženske za štedilnik oziroma kuhinjo. In to govori poslanec, o katerem govori članek Nizkotnost ali slaba šala – župan sodelavcem podarja sladkarije v obliki spolnih organov. To je ta razlika. Eni obsojajo …”

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)