“Torej je volilna udeležba tokrat v drugem krogu višja kot v prvem krogu, kar mislim, da se v zgodovini Republike Slovenije še ni zgodilo,” je v izjavi za medije v Ljubljani dejal predsednik volilne komisije Peter Golob – TOPNEWS.si

“Torej je volilna udeležba tokrat v drugem krogu višja kot v prvem krogu, kar mislim, da se v zgodovini Republike Slovenije še ni zgodilo,” je v izjavi za medije v Ljubljani dejal predsednik volilne komisije Peter Golob

“Torej je volilna udeležba tokrat v drugem krogu višja kot v prvem krogu, kar mislim, da se v zgodovini Republike Slovenije še ni zgodilo,” je v izjavi za medije v Ljubljani dejal predsednik volilne komisije Peter Golob

Do 16. ure je v drugem krogu volitev predsednika republike glasovalo 622.317 volivk in volivcev oz. 36,73 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije. Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 38,61-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 33,63-odstotna.

V prvem krogu predsedniških volitev je bila volilna udeležba do 16. ure 34,78-odstotna. Na predsedniških volitvah leta 2017 se je medtem glasovanja do 16. ure v drugem krogu udeležilo 30,45 odstotka volivk in volivcev, v drugem krogu predsedniških volitev leta 2012 pa 35,86 odstotka. Volivci danes v drugem krogu sedmih predsedniških volitev v zgodovini samostojne države izbirajo novega predsednika ali predsednico republike. Med 7. in 19. uro je v Sloveniji odprtih 2999 rednih volišč in 88 volišč omnia. 30 volišč je odprtih v tujini.

Do 11. ure je pa  v drugem krogu volitev predsednika republike glasovalo 248.333 volivk in volivcev oz. 14,66 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije. Najvišja udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 15,9-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Ptuj, in sicer 13,45-odstotna. V prvem krogu predsedniških volitev je bila volilna udeležba do 11. ure 13,63-odstotna, na predsedniških volitvah leta 2017 pa se je glasovanja do 11. ure v drugem krogu udeležilo 12,31 odstotka volivk in volivcev.

“Torej je volilna udeležba tokrat v drugem krogu višja kot v prvem krogu, kar mislim, da se v zgodovini Republike Slovenije še ni zgodilo,” je v izjavi za medije v Ljubljani dejal predsednik volilne komisije Peter Golob. Iz tega sklepa tudi na višjo končno udeležbo, okrog 50-odstotno ali morda še nekoliko več. V te številke niso zajeti podatki o glasovanju na predčasnih volitvah, na katerih je glasovalo 4,8 odstotka volivcev, je dodal. Na predčasnem glasovanju je v drugem krogu predsedniških volitev glasovalo več kot 76.900 volivk in volivcev, v prvem krogu pa približno 67.900.

 

Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar je po oddaji glasu v današnjem drugem krogu predsedniških volitev pozvala volivke in volivce, da odidejo na volišča. Sicer pa bo čas do razglasitve predčasnih rezultatov preživela mirno, morda ob branju knjige.

Pirc Musarjeva, ki je na volišče prišla v spremstvu svojega moža, je predvolilno kampanjo ocenila kot zahtevno, vesela pa je, da se je okrog nje zbralo veliko srčnih ljudi. V neprecenljivo pomoč so ji bili prostovoljke in prostovoljci, ki se jim je danes zahvalila za vso podporo. Ti bodo v volilni štab zvečer prinesli torte, medtem ko je po prvem krogu torto spekla sama, je dejala novinarjem po oddaji glasu na volišču v Radomljah.

Kandidat za predsednika republike Anže Logar, ki kandidira s podpisi volivcev in podporo strank SDS, SLS in NSi, je na volišče na Parmovi ulici v Ljubljani prišel v družbi svoje partnerke in dobro razpoložen.

Preostanek dneva bo po svojih besedah preživel v krogu družine. “Danes pakiramo, hčerka jutri odpotuje za tri dni na tabor, se že zelo veseli, skuhal bom kosilo in dan preživel v krogu družine,” je povedal. Na vprašanje kakšno volilno udeležbo pričakuje, je odgovoril, da si ne upa podajati napovedi, saj je “zadnjič brcnil mimo”, si pa želi, da bi bila čim višja.

Ocenjuje, da je volilna kampanja nudila neposredni stik z volivci in da so soočenja ljudem omogočila, da so si ustvarili sliko o vsakem od kandidatov.

 

COMMENTS

Wordpress (0)