Pred drugim krogom predsedniških volitev ob polnoči nastopil volilni molk – TOPNEWS.si

Pred drugim krogom predsedniških volitev ob polnoči nastopil volilni molk

Pred drugim krogom predsedniških volitev ob polnoči nastopil volilni molk

Pred nedeljskim drugim krogom volitev predsednika republike se je ob polnoči uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi.

Volilna kampanja se mora namreč v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji zaključiti najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Zakon tako prepoveduje propagando v medijih, elektronskih publikacijah in propagando z uporabo telekomunikacijskih storitev. Prav tako niso dovoljeni nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank, pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo, ter javni shodi v zvezi z volilno kampanjo.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

V nočnem času, in sicer danes od polnoči pa do 7. ure je podatke o domnevnih kršitvah mogoče sporočiti operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki pa bodo prijave sprejemali tudi danes od 19. ure do nedelje do 7. ure.

Preko dneva, torej danes in v nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

COMMENTS

Wordpress (0)