Druga največja kripto borza na svetu FTX, ki je svojim uporabnikom ukradla osem milijard dolarjev, je v podjetju organizirala množične spolne orgije – Kriptoimperij Sama Bankman-Frieda je “vodila tolpa otrok na Bahamih”, ki so hodili drug z drugim, piše revija Fortune – TOPNEWS.si

Druga največja kripto borza na svetu FTX, ki je svojim uporabnikom ukradla osem milijard dolarjev, je v podjetju organizirala množične spolne orgije – Kriptoimperij Sama Bankman-Frieda je “vodila tolpa otrok na Bahamih”, ki so hodili drug z drugim, piše revija Fortune

Druga največja kripto borza na svetu FTX, ki je svojim uporabnikom ukradla osem milijard dolarjev, je v podjetju organizirala množične spolne orgije –    Kriptoimperij Sama Bankman-Frieda je “vodila tolpa otrok na Bahamih”, ki so hodili drug z drugim, piše revija Fortune

 

Ena največjih platform za trgovanje s kriptovalutami FTX je v ZDA razglasila bankrot, glavni izvršni direktor in ustanovitelj podjetja Sam Bankman-Fried pa je odstopil s položaja, so danes sporočili iz podjetja. Bankrot je sledil odstopu konkurenčne platforme Binance od prevzema s težavami prežete družbe FTX.
FTX je pravkar objavil to sporočilo na svojem kanalu Telegram. Videti je, da trdijo, da gre za vdor in da so denarnice FTX nocoj ropane. V veljavi je zamrznitev stečaja. Stečajni upravitelj pravi, da ni vpleten v nocojšnje dogajanje.

Po spletu pa že krožijo razne teorije zarote po katerih je bil FTX namenoma morda ustanovljen, “da bi naredil prav to, kar se zdaj dogaja. Zato je bil SBF tako nepreviden in kriminalen s sredstvi strank. Nameravali so zrušiti trg. Stavim, da je ta zgodba veliko večja, kot jo bomo kdaj izvedeli”.

 

Kriptoimperij Sama Bankman-Frieda je “vodila tolpa otrok na Bahamih”, ki so hodili drug z drugim, piše revija Fortune. »Šokantno« je beseda, ki primerno opisuje hiter padec imperija kriptovalut Sama Bankman-Frieda . Do presenetljive stopnje je to čustvo, ki izvira iz ljudi, ki so delali zanj, ljudi, za katere bi mislili, da bi imeli pojma.

Kako je to mogoče? Morda ima nekaj opraviti z luksuznim penthouseom na Bahamih . Tam je 30-letni Bankman-Fried sostanovalec v ožjem krogu, ki je vodil njegovo kripto borzo FTX, ki je zdaj v težavah, in trgovskega velikana Alameda Research.

Mnogi so nekdanji sodelavci iz kvantitativnega trgovskega podjetja Jane Street, druge je spoznal na Massachusetts Institute of Technology, svoji alma mater. Vseh 10 je ali je nekoč bilo v romantičnih odnosih drug z drugim. To vključuje izvršno direktorico Alamede Caroline Ellison, katere podjetje je imelo osrednjo vlogo pri propadu podjetja – in ki je včasih hodila z Bankman-Friedom, pravijo ljudje, ki so seznanjeni z zadevo.

CoinDesk se je pogovarjal z več sedanjimi in nekdanjimi zaposlenimi pri FTX in Alamedi, ki so privolili v pogovor pod pogojem anonimnosti, pri čemer so navedli nenehno nadlegovanje in grožnje s smrtjo zaradi težav s solventnostjo borze. In rekli so v bistvu tole: To je kraj, poln navzkrižja interesov, nepotizma in pomanjkanja nadzora.

“Celotno operacijo je vodila tolpa otrok na Bahamih,” je za CoinDesk povedala oseba, seznanjena z zadevo, ki je želela ostati anonimna.

Zaposleni FTX in Alameda, s katerimi je CoinDesk intervjuval, pravijo, da so bili v temi o dogodkih v preteklem tednu, in dodajajo, da je le ožji krog izvršnega direktorja Bankman-Frieda morda vedel, da je borza, kot poroča Wall Street Journal , črpala sredstva strank. v korporativnega brata Alameda.

“To je bila radijska tišina od Sama,” je v sredo za CoinDesk povedal drugi uslužbenec Bankman-Frieda. »Ko smo videli CZ [izvršni direktor Changpeng Zhao] tvit, ki pravi, da bo Binance kupil FTX , smo pošteno mislili, da je lažen. Potem pa je Samov tvit to le potrdil.”

Bankman-Fried je pozneje v sredo končno nagovoril zaposlene – teden dni po tem, ko je članek CoinDeska sprožil krizo – in napisal: “Popolnoma razumem, če se želite umakniti,” na interno sporočilo zaposlenim, ki si ga je ogledal CoinDesk.

Med njegovimi devetimi sostanovalci so soustanovitelj FTX in glavni tehnološki direktor Gary Wang, direktor inženiringa FTX Nishad Singh in Ellison iz Alamede, trgovskega podjetja Bankman-Fried, ki je v središču trenutnega kaosa in za katerega je Wall Street Journal poročal, da je dobil 10 $ milijarde denarja strank FTX. Preostalih šest je prav tako zaposlenih v FTX.

“Gary, Nishad in Sam nadzorujejo kodo, mehanizem za ujemanje borze in sredstva,” je povedala prva oseba, seznanjena z zadevo. “Če bi jih premaknili ali vnesli svoje številke, nisem prepričan, kdo bi opazil.” Tretja oseba, ki pozna delovanje podjetja, je dejala: “Drug za drugega bosta naredila vse.”

Bankman-Fried in Ellison nista odgovorila na prošnjo za komentar, poslano neposredno njima. Wang in Singh nista bila dosegljiva za komentar. Tiskovni predstavnik FTX je bil tudi naprošen, naj posreduje zahtevo CoinDeska za komentar Bankman-Friedu, Ellisonu, Wangu in Singhu.

Bankman-Friedov oče, stanfordski profesor prava Joseph Bankman, prav tako igra vlogo v podjetju. Avgusta se je pojavil v epizodi oddaje »FTX Podcast« in opisal dobrodelne projekte in projekte, povezane z zakonodajo, v katere je bil vključen.

Wang, Singh in Ellison sestavljajo tudi upravni odbor Bankman-Friedove fundacije FTX , človekoljubne veje podjetja. Več sostanovalcev, vključno z Bankman-Friedom in Ellisonom, so dejavni udeleženci učinkovitega altruizma, gibanja, katerega cilj je najti najboljše načine za pomoč drugim , po možnosti s filantropijo.

Na Bahamih se pisarni FTX in Alameda nahajata le nekaj korakov narazen v coworking kompleksu na Bahamih, kjer so bili tudi razvijalci Solane in drugi projekti kripto inkubacije. “Vse zainteresirane strani bi močno preučili upravljanje FTX,” je v četrtek tvitnil Bankman-Fried . “Ne bom zraven, če ne bom zaželen.” Medtem ko so nekateri zaposleni pri FTX izrazili odobravanje pogostejše komunikacije Bankman-Frieda v zadnjem času, drugi niso tako potolaženi. “Nekateri zaposleni so svoje življenjske prihranke hranili pri FTX,” je za CoinDesk povedal drugi anonimni zaposleni. “Zaupali smo, da je vse v redu.”

Iz družbe FTX Group so sporočili, da so vložili predlog za stečajni postopek po poglavju 11 ter začeli “urejen postopek pregleda in unovčenja sredstev v korist vseh globalnih deležnikov”. Poglavje 11 je ameriški mehanizem, ki podjetju omogoča, da pod nadzorom sodišča prestrukturira svoje dolgove in hkrati nadaljuje poslovanje, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

“Lahko se je šaliti o tem, vendar si ne morem predstavljati, da bi izgubil svoje življenjske prihranke zaradi teh kriminalcev samo zato, ker bi slišal, da se drogirajo in prirejajo orgije, medtem ko ti kradejo denar. Resnično sočustvujem s prizadetimi in upam, da bo pravica zmagala,” je na Twitterju zapisal eden od ogorčenih uporabnikov platforme.

Bankmana-Frieda je na čelu družbe že zamenjal John J. Ray. Ta je v sporočilu za javnost ocenil, da bo stečajni postopek po poglavju 11 skupini omogočil, da oceni svoj položaj. “Zainteresirane strani morajo razumeti, da so se dogodki odvijali hitro in da je nova ekipa začela delati šele pred kratkim,” je opozoril.

Kriptovalute so se ta teden znašle pod udarom, potem ko se je največja platforma za kriptovalute Binance v torek dogovorila za prevzem konkurenta FTX.com, a le dan pozneje od prevzema odstopila. “Na začetku smo upali, da bomo lahko strankam FTX pomagali zagotoviti likvidnost, ampak težave presegajo naše zmožnosti,” je v sredo na družbenem omrežju Twitter zapisal Binance.

Ustanovitelj FTX Sam Bankman-Fried je v sredo, preden je Binance najavil umik od prevzema, vlagateljem povedal, da bo moralo podjetje, če ne dobi finančne injekcije, v stečaj. FTX se po njegovih besedah sooča z izpadom v višini osem milijard dolarjev in bi potreboval štiri milijarde dolarjev, da bi ostal plačilno sposoben.

Po poročanju tujih medijev naj bi FTX neustrezno ravnal s sredstvi strank. Trenutno je pod drobnogledom ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo, ministrstva za pravosodje in Zvezne komisije za trgovino, navaja Reuters.

Zaradi dogajanja okoli FTX so številne večje kriptovalute v tem tednu strmo padle. Tečaj bitcoina, s katerim se je pretekli petek trgovalo po tečaju 21.144 dolarjev, je danes okoli 16.40 znašal 16.847 dolarjev.

Moštvo Mercedes v formuli 1 je danes sporočilo, da je prekinilo sponzorsko pogodbo z družbo FTX in pred dirko za veliko nagrado Sao Paula ta konec tedna odstranilo logotipe tega podjetja s svojih dirkalnikov. Mercedes je pogodbo z družbo FTX, ki je sicer veljala za ključnega sponzorja pri Mercedesu, podpisal septembra 2021, navaja AFP.

Predstavnik moštva je ob tem pojasnil, da bodo pozorno spremljali razvoj situacije okoli družbe FTX.

COMMENTS

Wordpress (0)