(V ŽIVO) Interpelacije: Danes na situ poslancev Fajonova, v ponedeljek Bobnarjeva – Robert Golob pravi, da bo branil “svoje ženske,” tudi Asto Vrečko, če bo NSi uresničila grožnjo in zoper njo vložila interpelacijo – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Interpelacije: Danes na situ poslancev Fajonova, v ponedeljek Bobnarjeva – Robert Golob pravi, da bo branil “svoje ženske,” tudi Asto Vrečko, če bo NSi uresničila grožnjo in zoper njo vložila interpelacijo

(V ŽIVO) Interpelacije: Danes na situ poslancev Fajonova, v ponedeljek Bobnarjeva – Robert Golob pravi, da bo branil “svoje ženske,” tudi Asto Vrečko, če bo NSi uresničila grožnjo in zoper njo vložila interpelacijo

Podporo interpelaciji zunanje ministrice Tanje Fajon so danes v državnem zboru v razpravi poslanskih skupin poleg SDS napovedali tudi v NSi. V koalicijski poslanskih skupinah Gibanje Svoboda, SD in Levica pa so poudarili, da so očitki neutemeljeni, in napovedali podporo ministrici. SDS so med drugim očitali zlorabo instituta interpelacije.

V imenu poslanske skupine SD je očitke iz interpelacije kot neutemeljen zavrnil Predrag Bakovič ter poudaril, da je zunanja ministrica in predsednica SD Fajonova ravnala zakonito in na podlagi pravil. Preiskava je nedvoumno pokazala kršitve s strani kasneje razrešenega veleposlanika Toneta Kajzerja, je dejal in opozoril na nepooblaščeno razkritje depeše na družbenih omrežjih.

Da je Kajzer že pred odločitvijo o odpoklicu zunanji ministrici zagrozil z interpelacijo, po Bakovičevi oceni največ pove o njem samem. “Pove pa tudi veliko o Tanji Fajon, ki ni dovolila, da bi jo prestrašili ali ustrahovali, temveč se je odločno postavila na stran zakonitosti in vladavine prava. V tej državi moramo pač biti vsi enaki, ne glede na to, kdo je naš prijatelj,” je dodal. Očitki v interpelaciji so neutemeljeni, povlečeni iz petnih žil, so brez argumentacije in imajo popolnoma drug namen, kot je namen instituta interpelacije v DZ, je v imenu Levice poudaril Matej Tašner Vatovec.

Poslanci te stranke bodo interpelacijo zavrnili in ponovili dvoje: do zlorabe depešnega sistema s strani Fajonove ni prišlo, zloraba je bilo nepooblaščeno fotografiranje depeše s strani veleposlanika Kajzerja. Ministrica tudi ni kršila zakona o zunanjih zadevah, ni pa v zakonu nikjer določeno, da se mora predsednik države še dodatno seznaniti z odpoklicem, je dejal. Interpelacijo bodo zavrnili tudi poslanci Gibanja Svoboda, je poudaril Dušan Stojanovič. Tudi on je opozoril, da je Kajzer, ki je bil imenovan v času prejšnje vlade, v začetku septembra nepooblaščeno poslal depešo predsedniku SDS, ki jo je objavil na svojem Twitter profilu.

“Priča smo absurdni situaciji, da se zaradi afere ni treba zagovarjati Kajzerju ali predsedniku SDS, ampak Fajonovi, ki je zaščitila zunanjepolitične interese Slovenije,” je dejal Stojanovič. Po njegovih besedah gre tudi pri interpelaciji za pogost manever SDS, ki skuša prikriti svoje sporne prakse in jih očita političnim tekmecem. V imenu poslanske skupine SDS je Eva Irgl ponovila očitke Fajonovi ter med drugim poudarila, da Kajzer ni zlorabil depešnega sistem in ni kršil zakonodaje. Je pa opozoril na zlorabo za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah.

Ključen očitek ministrici, zaradi česar bi morala odstopiti, je po njenem zloraba depešnega sistema v politične namene. V zadnjih dveh letih, ko je zunanje ministrstvo vodil Anže Logar, smo Slovenijo postavili na zemljevid držav, ki so prepoznavne v mednarodnem prostoru, Fajonova pa je mlačna in neodzivna pri odločitvah, ki umeščajo državo navzven, je opozorila Irglova. Podporo interpelaciji je napovedala tudi poslanska skupina NSi. Razloge za to je pojasnil Jernej Vrtovec, ki je sicer ocenil, da ravnanje veleposlanika zagotovo ni bilo primerno, kot tudi ni bilo primerno agitiranje za zgolj eno kandidatko na predsedniških volitvah. Ukrepanje Fajonove je bilo nesorazmerno, morala bi upoštevati zakon o zunanjih zadevah in se posvetovati s Pahorjem; ta komunikacija je šepala, bila prepozna ali je sploh ni bilo, je opozoril.

V NSi zunanji ministrici očitajo, da zunanje politike ne vodi proaktivno. V zapleteni geopolitični situaciji Slovenija zgolj sledi, kar rečejo jedrne države, je opozoril Vrtovec. Med razlogi, da bodo podprli interpelacijo, je odnos s sosednjimi državami ter neaktivna vloga slovenske diplomacije v vojni v Ukrajini. V NSi se tudi ne strinjajo s stališčem Fajonove glede vstopa Ukrajine v Nato, da je to grožnja za začetek vojne, je med drugim poudaril Vrtovec.

Predsednik vlade Robert Golob je ob robu seje DZ za medije ocenil, da v stranki SDS očitno vztrajajo pri dveh argumentih. Prvi je, da je njihov poslanec Anže Logar neodvisni predsedniški kandidat, drugi pa, da so veleposlaniki, ki jih je imenoval SDS v svojem mandatu, najprej dolžni odgovarjati tej stranki in šele potem državi. “Nič novega, nič presenetljivega in nič od tega nima zveze z interpelacijo ali z zaupanjem v ministrico Fajon,” je poudaril Golob. Dejal je še, da bo morda v parlamentu vihar v kozarcu vode, da pa ne bo nič spremenilo. “Tudi pri glasovanju nimam nobenih dilem, kakšno bo,” je dejal predsednik vlade.

Za uspeh interpelacije je potrebnih 46 poslanskih glasov. Predlagateljica SDS, ki sicer šteje 27 poslancev, teh glasov kljub napovedani podpori opozicijske NSi nima, zato interpelacija nima realnih možnosti za uspeh.

COMMENTS

Wordpress (0)