ZDA “zasebno” prosijo Ukrajino, naj pokaže, da je odprta za pogajanja z Rusijo – Zelenski pa je intervjuju v sredo povedal, da bi bila prva stvar, ki bi jo naredil, potem, ko bi Ukrajina zmagala v vojni, obisk ponovno zavzetega Krima. “Resnično si želim videti morje” – TOPNEWS.si

ZDA “zasebno” prosijo Ukrajino, naj pokaže, da je odprta za pogajanja z Rusijo – Zelenski pa je intervjuju v sredo povedal, da bi bila prva stvar, ki bi jo naredil, potem, ko bi Ukrajina zmagala v vojni, obisk ponovno zavzetega Krima. “Resnično si želim videti morje”

ZDA “zasebno” prosijo Ukrajino, naj pokaže, da je odprta za pogajanja z Rusijo – Zelenski  pa je intervjuju v sredo povedal, da bi bila prva stvar, ki bi jo naredil, potem, ko bi Ukrajina zmagala v vojni, obisk ponovno zavzetega Krima. “Resnično si želim videti morje”

Bidnova administracija zasebno spodbuja Zelenskega, naj pokaže Rusiji, da je Ukrajina odprta za pogajanja o koncu vojne. Spodbuda ni namenjena potiskanju Ukrajine z pogajalsko mizo, temveč kot poroča Washington Post zagotavljanju, da ohrani visoko moralno stališče v očeh svojih podpornikov.

 

“Uradniki ZDA pravijo, da verjamejo … da bi Zelenski verjetno podprl pogajanja in sčasoma sprejel koncesije … Verjamejo … da poskuša Kijev pridobiti čim več vojaških pridobitev, preden nastopi zima, ko bi se lahko odprlo okno za diplomacijo”

Bidnova administracija zasebno spodbuja ukrajinske voditelje, naj nakažejo odprtost za pogajanja z Rusijo in opustijo svoje javno zavračanje sodelovanja v mirovnih pogajanjih, razen če bo predsednik Vladimir Putin odstavljen z oblasti, pravijo ljudje, seznanjeni z razpravami.

Zahteva ameriških uradnikov ni namenjena potiskanju Ukrajine za pogajalsko mizo, so dejali ti ljudje. Namesto tega so ga označili za preračunljiv poskus, da bi vladi v Kijevu zagotovili podporo drugih narodov, ki se soočajo z volilnimi enotami, ki so previdne pred podžiganjem vojne v prihodnjih letih.

Razprave ponazarjajo, kako zapleteno je postalo stališče Bidnove administracije do Ukrajine, ko so ameriški uradniki javno obljubili, da bodo podprli Kijev z ogromnimi vsotami pomoči, “kolikor dolgo bo potrebno”, medtem ko upajo na rešitev konflikta, ki je v zadnjih osmih mesecih povzročilo hud davek na svetovnem gospodarstvu in sprožilo strah pred jedrsko vojno.

Medtem ko se ameriški uradniki strinjajo z oceno ukrajinskih kolegov, da Putin za zdaj ne misli resno s pogajanji, priznavajo, da je prepoved pogovorov z njim s strani predsednika Volodimirja Zelenskega vzbudila zaskrbljenost v delih Evrope, Afrike in Latinske Amerike, kjer je vojna moteča učinki na razpoložljivost in ceno hrane in goriva so najbolj občutni.

“Utrujenost zaradi Ukrajine je resnična stvar za nekatere naše partnerje,” je dejal eden od ameriških uradnikov, ki je tako kot drugi intervjuvani za to poročilo pod pogojem anonimnosti govoril o občutljivih pogovorih med Washingtonom in Kijevom.

Serhij Nikiforov, tiskovni predstavnik Zelenskega, se ni odzval na prošnjo za komentar.

V Združenih državah ankete kažejo, da se podpora med republikanci zmanjšuje za nadaljnje financiranje ukrajinske vojske na sedanjih ravneh, kar kaže na to, da bi se Bela hiša lahko soočila z odporom po torkovih vmesnih volitvah, ko želi nadaljevati program varnostne pomoči, ki je Ukrajini zagotovil največjo letno vsoto . od konca hladne vojne .

Na petkovem obisku v Kijevu je svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan dejal, da ZDA podpirajo pravičen in trajen mir za Ukrajino in dejal, da se bo podpora ZDA nadaljevala ne glede na notranjo politiko. “Popolnoma nameravamo zagotoviti, da bodo sredstva na voljo, kot je potrebno, in da bomo pridobili glasove z obeh strani, da se to zgodi,” je dejal med brifingom.

Znotraj ZDA so vse večje republikanske razpoke glede pomoči Ukrajini Nestrpnost za morebitno rešitev vojne se je okrepila, ko so ukrajinske sile ponovno zavzele okupirano ozemlje in se približale območjem, ki jih ceni Putin. Ti se začnejo s Krimom, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014, in vključujejo mesta ob Azovskem morju, ki mu zdaj predstavljajo “kopenski most” do ukrajinskega polotoka. Zelenski je obljubil, da se bo boril za vsak centimeter ukrajinskega ozemlja .

Diplomatski veteran Alexander Vershbow, ki je služil kot veleposlanik ZDA v Rusiji in namestnik generalnega sekretarja Nata, je dejal, da si ZDA ne morejo privoščiti, da bi bile popolnoma “agnostične” glede tega, kako in kdaj se bo vojna končala, glede na interes ZDA za zagotavljanje evropske varnosti in odvrnitev nadaljnje agresije Kremlja izven ruskih meja.

“Če bodo razmere postale ugodnejše za pogajanja, mislim, da uprava ne bo pasivna,” je dejal Vershbow. “Toda navsezadnje so Ukrajinci tisti, ki se borijo, zato moramo paziti, da jih ne ugibamo.”

Medtem ko je Zelenski v tednih po Putinovi invaziji 24. februarja predstavil predloge za sklenjen mir s pogajanji , vključno z ukrajinsko nevtralnostjo in vrnitvijo območij, ki jih je od tega datuma zasedla Rusija, so ukrajinski uradniki v zadnjih mesecih zaostrili svoje stališče.

Konec septembra, po Putinovi priključitvi štirih dodatnih ukrajinskih regij na vzhodu in jugu, je Zelenski izdal odlok , v katerem razglaša, da se z ruskim voditeljem »nemogoče« pogajati. “Z novim predsednikom se bomo pogajali,” je dejal v video nagovoru.

Ta premik so spodbudila sistematična grozodejstva na območjih pod ruskim nadzorom, vključno s posilstvom in mučenjem, skupaj z rednimi zračnimi napadi na Kijev in druga mesta ter dekretom Kremlja o priključitvi.

 

Ukrajinci so se odzvali z ogorčenjem, ko so tujci predlagali, naj predajo območja svoje države kot del mirovnega sporazuma, kot so storili prejšnji mesec, ko je milijarder Elon Musk, ki je ukrajinski vojski pomagal pri oskrbi s satelitskimi komunikacijskimi napravami, na Twitterju objavil predlog , ki bi lahko dovolite Rusiji, da z referendumom utrdi svoj nadzor nad deli Ukrajine in dajo Kremlju Krim.

V zadnjih tednih so ukrajinske kritike predlaganih koncesij postale bolj ostre, saj uradniki obsojajo “koristne idiote” na Zahodu, ki so jih obtožili, da služijo interesom Kremlja.

“Če zmaga Rusija, bomo dobili obdobje kaosa: razcvet tiranije, vojne, genocide, jedrske tekme,” je v petek dejal predsedniški svetovalec Mykhailo Podolyak . »Kakršne koli ‘koncesije’ Putinu danes — dogovor s hudičem. Ne bo vam všeč njegova cena.”

Ukrajinski uradniki poudarjajo, da je mirovni sporazum iz leta 2015 v vzhodni regiji Donbas v državi – kjer je Moskva podprla separatistično kampanjo – dal Rusiji le čas, preden je Putin letos začel svojo obsežno invazijo. Sprašujejo se, zakaj bi bil kakršen koli nov mirovni dogovor drugačen, in trdijo, da je edini način, da se Rusiji prepreči vrnitev za nadaljnje napade, premagati njeno vojsko na bojišču.

Rusija, ki se sooča s slabim položajem na bojišču, je predlagala pogajanja, a se je v preteklosti izkazalo, da ni pripravljena sprejeti ničesar drugega kot ukrajinsko kapitulacijo.

»Cinično, Rusija in njeni zahodni podporniki držijo oljčno vejico. Prosim, ne pustite se preslepiti: Agresor ne more biti mirovnik,« je v nedavnem komentarju, ki ga je objavil The Washington Post , zapisal Andriy Yermak, vodja ukrajinske predsedniške administracije .

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan (desno) se v petek sreča z Andrijem Yermakom, vodjo urada ukrajinskega predsednika, v Kijevu. (Gleb Garanič/Reuters)
Ukrajinski uradniki se tudi sprašujejo, kako lahko vodijo pogajanja z ruskimi voditelji, ki v osnovi verjamejo v pravico Moskve do hegemonije nad Kijevom.

Putin je še naprej spodkopaval pojem suverene in neodvisne Ukrajine, vključno s pripombami prejšnji mesec, ko je znova zatrdil, da so Rusi in Ukrajinci eno ljudstvo, in trdil, da je Rusija lahko »edini pravi in ​​resni porok državnosti Ukrajine, suverenosti in ozemeljsko celovitost.”

Medtem ko zahodni uradniki močno dvomijo v ruske cilje, so jezni na ostre javne graje Ukrajine, saj Kijev ostaja v celoti odvisen od pomoči Zahoda. Pogovarjanje z donatorji in izključevanje pogovorov bi lahko dolgoročno škodovalo Kijevu, pravijo uradniki.

Maksimalistične pripombe na obeh straneh so povečale globalne strahove pred dolgoletnim konfliktom, ki zajema življenje 70-letnega ruskega voditelja, čigar oblast se je v zadnjih letih samo še okrepila. Že vojna je poglobila svetovne gospodarske težave, pripomogla k skokovitemu dvigu cen energije za evropske potrošnike in povzročila skokovit dvig cen surovin, ki je povečal lakoto v državah, vključno s Somalijo, Jemnom in Afganistanom.

 

V Združenih državah je naraščajoča inflacija, delno povezana z vojno, okrepila udarce za predsednika Bidna in njegovo stranko pred vmesnimi volitvami 8. novembra in sprožila nova vprašanja o prihodnosti ameriške varnostne pomoči, ki je od vojne znašala 18,2 milijarde dolarjev začelo. Glede na anketo, ki jo je 3. novembra objavil Wall Street Journal , je 48 odstotkov republikancev dejalo, da ZDA delajo “preveč”, da bi podprle Ukrajino, v primerjavi s 6 odstotki marca.

Progresivci znotraj Demokratske stranke pozivajo k diplomaciji, da bi se izognili dolgotrajni vojni, in objavili, a pozneje umaknili pismo , v katerem so Bidna pozvali, naj podvoji prizadevanja za iskanje “realističnega okvira” za zaustavitev spopadov.

Sullivan je v govoru v Kijevu dejal, da bi se vojna zlahka končala. “Rusija se je odločila za začetek,” je dejal. “Rusija bi se lahko odločila, da ga konča s prenehanjem napada na Ukrajino, prekinitvijo okupacije Ukrajine, in natanko to bi morala storiti z našega vidika.”

Zaskrbljenost glede daljšega konflikta je še posebej izrazita v državah, ki so že oklevale, da bi se zavzele za koalicijo pod vodstvom ZDA v podporo Ukrajini, bodisi zaradi vezi z Moskvo bodisi zaradi nepripravljenosti, da bi se postavile za Washington.

Južna Afrika se je vzdržala nedavnega glasovanja v ZN, ki je obsodilo ruske dekrete o priključitvi, in dejala, da se mora svet namesto tega osredotočiti na spodbujanje prekinitve ognja in politične rešitve. Novi brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva je dejal, da je Zelenski enako odgovoren za vojno kot Putin.

Indijski premier Narendra Modi, ki je poskušal ohraniti dobre odnose z Moskvo in Kijevom, je v klicu z Zelenskim prejšnji mesec ponudil pomoč pri mirovnih pogajanjih. Ukrajinski voditelj ga je zavrnil.

Zelenski mu je dejal, da se Ukrajina ne bo pogajala s Putinom, vendar je dejal, da je Ukrajina “zavezana k mirni rešitvi z dialogom,” v skladu z izjavo, ki jo je objavil urad Zelenskega. V izjavi je navedeno, da je Rusija namerno spodkopavala prizadevanja za dialog.

Ukrajina postavlja zahteve po mirovnih pogovorih, medtem ko se Zahod pripravlja na stopnjevanje

Kljub zavračanju ukrajinskih voditeljev, da bi se pogovarjali s Putinom, in njihovi obljubi, da se bodo borili za ponovni prevzem celotne Ukrajine, ameriški uradniki pravijo, da verjamejo, da bi Zelenski verjetno podprl pogajanja in sčasoma sprejel koncesije, kot je predlagal, da bo na začetku vojne. Verjamejo, da skuša Kijev pridobiti čim več vojaških prednosti, preden nastopi zima, ko bi se lahko odprlo okno za diplomacijo.

Zelenski se sooča z izzivom, kako pritegniti domače volilce, ki so zaradi ruskih okupatorjev močno trpeli, in tuje občinstvo, ki njegovim silam zagotavlja orožje, s katerim se borijo. Da bi motiviral Ukrajince doma, je Zelenski spodbujal zmago namesto poravnave in postal simbol kljubovanja, ki je motiviralo ukrajinske sile na bojišču.

Medtem ko so se članice skupine sedmih industrializiranih držav prejšnji mesec navidezno zavzele za ukrajinsko vizijo zmage in podprle načrt za “pravičen mir “, vključno z morebitnimi ruskimi odškodninami in varnostnimi jamstvi za Ukrajino, nekatere od teh istih držav vidijo potencialna prelomnica, če se ukrajinske sile približajo Krimu.

Poročila o ruskem umiku iz južnega mesta Kherson so sprožila vprašanje, ali bi lahko ukrajinske sile sčasoma vkorakale na strateški polotok, za katerega uradniki ZDA in Nata verjamejo, da Putin gleda drugače kot na druga območja Ukrajine pod ruskim nadzorom, in kaj je verjetno vse -izhod iz boja za Krim bi pomenil za podpornike Kijeva na Zahodu.

Ne samo, da je bil Krim pod neposrednim ruskim nadzorom dlje kot območja, ki so bila zasežena od februarja, ampak je že dolgo kraj ruske mornariške baze in dom številnih upokojenih ruskih vojaških uslužbencev.

Kot ponazoritev ruskega povzdigovanja Krima se je Kremelj prejšnji mesec odzval na eksplozijo na mostu, ki povezuje regijo s celinsko Rusijo – simbol moskovskega primeža polotoka – z izstrelitvijo raket na ukrajinska mesta, vključno s Kijevom, s čimer se je končalo dolgo obdobje miru v prestolnici.

Medtem ukrajinski voditelji še naprej sporočajo svojo namero, da si prizadevajo za popolno zmago, ne le svojim obleganim državljanom, ampak tudi Moskvi. Zelenski je intervjuju v sredo povedal, da bi bila prva stvar, ki bi jo naredil, potem ko bi Ukrajina zmagala v vojni, obisk ponovno zavzetega Krima. “Resnično si želim videti morje,” je rekel.

 

Po oktobrskih podatkih Eurobarometra je skoraj tretjina Ukrajincev za takojšnjo mirovno pogajanje. Tam, kjer vojno vidijo skozi svoja okna, jih tako misli skoraj polovica.

https://twitter.com/Peanutsatay/status/1589025000027467776

“Ta vojna se konča na dva načina. Pogajati se ali WW3. Tako preprosto,” je zapisal eden od uporabnikov Twitterja v polemiki glede informacije Washinton Posta.

COMMENTS

Wordpress (0)