(VIDEO) “In zdaj, da bi našo državo naredili uspešno, varno in veličastno, bom zelo, zelo, zelo verjetno to ponovil” – Donald Trump razmišlja o novi kandidaturi za Belo hišo – TOPNEWS.si

(VIDEO) “In zdaj, da bi našo državo naredili uspešno, varno in veličastno, bom zelo, zelo, zelo verjetno to ponovil” – Donald Trump razmišlja o novi kandidaturi za Belo hišo

(VIDEO) “In zdaj, da bi našo državo naredili uspešno, varno in veličastno, bom zelo, zelo, zelo verjetno to ponovil” – Donald Trump razmišlja o novi kandidaturi za Belo hišo

Nekdanji predsednik Donald Trump razmišlja o tretji kandidaturi za Belo hišo ta mesec, so v četrtek povedali trije Trumpovi svetovalci, medtem ko je sam Trump med zborovanjem v Iowi pozneje v Iowi dražil veliko možnost vrnitve, poroča Reuters.

“In zdaj, da bi našo državo naredili uspešno, varno in veličastno, bom zelo, zelo, zelo verjetno to ponovil,” je med shodom v četrtek zvečer dejal nekdanji predsednik, ki je dražil kandidaturo za leto 2024. Njegovi svetovalci so povedali, da je Trump hitro poklical zaupnike, da bi premislil o možnih scenarijih, saj naj bi imel koristi od pričakovane zmage republikancev na torkovih vmesnih volitvah.

“Mislim, da bo Trump leta 2024 kandidiral kot molj v plamenu,” je za Reuters povedal en višji svetovalec, ki je želel ostati anonimen. “Mislim, da želi kandidirati in napoved pred zahvalnim dnevom mu daje veliko prednost pred nasprotniki in to razume.”

Obvestilo v prihodnjih tednih bi lahko navedlo morebitne tekmece za nominacijo stranke, so povedali svetovalci, čeprav so dodali, da je možno, da bi nekdanji predsednik vseeno odložil odločitev ali si premislil. Trumpov predstavnik se ni odzval na prošnjo za komentar. Eden od virov, ki je seznanjen s Trumpovimi načrti, je povedal, da namerava napovedati svojo kampanjo za ponovno izvolitev kmalu po torkovih volitvah in preiskuje potencialne kadre. Vir se je obrnil s kampanjo, da bi ocenil zanimanje.

Nestrankarski volilni napovedovalci in ankete pravijo, da je zelo verjetno, da bodo republikanci osvojili večino v predstavniškem domu ameriškega kongresa in imeli tudi možnosti za prevzem nadzora nad senatom, kar bi jim dalo moč, da blokirajo zakonodajno agendo predsednika Joeja Bidna za naslednji dve leta.

Volilni upi demokratov so bili okrnjeni zaradi zaskrbljenosti volivcev glede visoke inflacije, Bidnova ocena javnega odobravanja pa je ostala pod 50 % že več kot leto dni, v nedavni anketi pa je znašala 40 %. Toda Trump ostaja nepriljubljen tudi po svojem razdiralnem štiriletnem mandatu, ki se je končal z napadom njegovih privržencev na prestolnico ZDA 6. januarja 2021, potem pa dve leti, v katerih je še naprej lažno trdil, da je bil njegov poraz na volitvah posledica goljufije.

Trump se trenutno sooča s številnimi preiskavami , vključno s preiskavo pravosodnega ministrstva o zaupnih dokumentih, ki jih je odnesel iz Bele hiše po odhodu s položaja in nekateri od njih po mnenju tožilcev še niso bili pridobljeni. In anketa Reuters/Ipsos konec prejšnjega meseca je pokazala, da le 41 % Američanov pozitivno gleda na Trumpa. Praznik zahvalnega dne je 24. novembra, kar daje Trumpu dva tedna časa po volitvah, da objavi svojo napoved, če to želi.

Trump je po odhodu s položaja vzdrževal stalen tempo političnih shodov, med katerimi se je redno spogledoval z možnostjo, da bi se znova potegoval za predsedniški položaj.

Pričakuje se, da bo v torek zvečer gostil družino in prijatelje v svojem klubu Mar-a-Lago v Palm Beachu na Floridi, da bi proslavil pričakovane zmage med kandidati, ki jih je podprl na vmesnih volitvah. V neposrednem izzivu Trumpu več pomembnih republikanskih osebnosti razmišlja o tem, ali bi leta 2024 kandidirali za strankino predsedniško nominacijo.

Trump pozorno spremlja guvernerja Floride Rona DeSantisa, ki naj bi v torek zmagal v tekmi za ponovno izvolitev proti demokratu Charlieju Cristu. Med potencialnimi tekmeci naj bi bila tudi guverner Virginije Glenn Youngkin in Trumpov nekdanji podpredsednik Mike Pence.

Če bi kmalu napovedal svojo kampanjo za ponovno izvolitev, bi lahko pomagal spodbuditi Trumpa v zveznih državah predčasnega glasovanja v Iowi – kjer naj bi se pojavil na shodu v četrtek – in Južni Karolini, medtem ko njegovi tekmeci še delajo na svojih načrtih za leto 2024, starejši je rekel svetovalec.

 

COMMENTS

Wordpress (0)