“Izvedeno je ” – Nekdanja britanska premierka Liz Truss naj bi ameriškemu državnemu sekretarju Anthonyju Blinknu le nekaj minut po eksploziji Severnega toka poslala SMS z besedami “izvedeno je” – TOPNEWS.si

“Izvedeno je ” – Nekdanja britanska premierka Liz Truss naj bi ameriškemu državnemu sekretarju Anthonyju Blinknu le nekaj minut po eksploziji Severnega toka poslala SMS z besedami “izvedeno je”

“Izvedeno je ” – Nekdanja britanska premierka Liz Truss naj bi ameriškemu državnemu sekretarju Anthonyju Blinknu le nekaj minut po eksploziji Severnega toka poslala SMS z besedami “izvedeno  je”

Ruske oblasti so danes na razgovor poklicale britansko veleposlanico v Moskvi Deborah Bronnert, potem ko so London obtožile, da je prejšnji teden pomagal Kijevu pri izvedbi napada na rusko floto v Sevastopolu na Krimu. Velika Britanija je sicer ruske obtožbe že zavrnila in jih označila za neutemeljene.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1588083099136626688

“Takšna dejanja Velike Britanije bi lahko privedla do nepredvidljivih in nevarnih posledic,” je v izjavi zapisalo rusko zunanje ministrstvo in dodalo, da je britanski veleposlanici predalo “konkretna dejstva” o sovražnih provokacijah Londona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogovor z britansko veleposlanico na ruskem zunanjem ministrstvu je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass trajal približno pol ure. Že pred samim srečanjem je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pojasnila, da nameravajo Rusija predstaviti dokaze, da so bili britanski strokovnjaki vpleteni pri organizaciji napada z brezpilotnim letalom na ruske ladje v pristanišču Sevastopol na Krimu.

Moskva je sicer Veliko Britanijo nedavno obtožila tudi, da stoji za sabotažo plinovodov Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju. London pa medtem vse ruske obtožbe zavrača kot neutemeljene.

Nekdanja britanska premierka Liz Truss naj bi ameriškemu državnemu sekretarju Anthonyju Blinknu le nekaj minut po eksploziji Severnega toka poslala SMS z besedami “Izvedeno je “.  Rusi so v zadnjih dneh za eksplozije obtožili Veliko Britanijo, ki naj bi akcijo izvedla ob podpori ZDA. Nekdanjo premierko Liz Truss so obtožili, da naj bi le nekaj minut po eksplozijah ameriškemu državenmu sekretarju Anthoniju Blinknu poslala SMS sporočilo “It’s done” (“Izvedeno je.”). Ameriške oblasti so ruske navedbe že zanikale. Teorijo o SMS sporočilu je pričel širiti razvpiti heker Kim Dot Com po tem, ko je v javnosti odjeknila novica, da naj bi nekdanji britanski premierki vdrli v telefon.

 

Velika Britanija je sicer  prav tako zavrnila trditve Kremlja, da naj bi bila prav britanska mornarica vpletena v sabotažo plinovodov Severni tok. Rusija pa  je sicer Združenemu kraljestvu naprtila krivdo za napad na rusko črnomorsko floto v Sevastopolu.

Je pa ob tem zanimivo, da BBC News  pred tremi dnevi poročal  o vdoru v telefon nekdanje premierke  Liz Truss. Vlado so pozvali, naj začne preiskavo trditev o vdoru v telefon nekdanje premierke Liz Truss, ko je bila zunanja ministrica. Mail on Sunday je poročal, da so zasebna sporočila med  Trussovo in tujimi uradniki, tudi o vojni v Ukrajini, padla v tuje roke. Vdor je bil odkrit med poletno kampanjo za vodenje torijevcev, vendar je bila novica zamolčana, piše časopis. Vlada je dejala, da ima vzpostavljeno “močno” zaščito pred kibernetskimi grožnjami. Tiskovni predstavnik je dodal, da vlada “ni komentirala varnostnih dogovorov posameznikov”.

Sekretar za izboljšanje ravni Michael Gove je za Sky News povedal, da ne pozna vseh podrobnosti o tem, “kakšne kršitve varnosti, če sploh, je prišlo”, vendar je dejal, da je vlada ta vprašanja jemala “neverjetno resno.

Podrobnosti o vdoru sta zamolčala tedanji premier Boris Johnson in sekretar kabineta Simon Case, je trdil The Mail on Sunday in navedel, da naj bi to pomenilo “izklop novic”, ki ga je uvedla Case. Časnik je tudi navedel, da so domnevni vdor odkrili zasebna sporočila med Trussovo in Kwasijem Kwartengom, njenim tesnim prijateljem, ki ga je imenovala za kanclerja, ko je postala premierka. Ni jasno, kako je prišlo do kakršnih koli vdorov, vendar so se tega vprašanja lotile opozicijske stranke.

“Obstajajo izjemno pomembna vprašanja nacionalne varnosti, ki jih sproži napad, kot je ta, s strani sovražne države, ki jih bodo naše obveščevalne in varnostne agencije vzele zelo resno,” je dejala notranja ministrica v senci Yvette Cooper. “Obstajajo tudi resna varnostna vprašanja o tem, zakaj in kako so te informacije ušle ali objavljene prav zdaj, kar je prav tako treba nujno raziskati.”

Časnik Mail on Sunday je poročal, da so za domnevno vdiranje odgovorni agenti, osumljeni dela za Rusijo, pri čemer se je skliceval na neimenovane vire, BBC pa tega ni mogel preveriti.

Tiskovna predstavnica liberalnih demokratov za zunanje zadeve Layla Moran je izrazila zaskrbljenost, zakaj domnevni vdor ni bil javno objavljen prej.  “Potrebujemo nujno   neodvisno preiskavo, da odkrijemo resnico,” je dejala  Moran. “Če se izkaže, da so bile te informacije javnosti prikrite, da bi zaščitili vodstveno ponudbo Liz Truss, bi bilo to neoprostljivo.” Vlada ni želela komentirati nobene podrobnosti, o kateri poroča Mail on Sunday.

“Vlada ima vzpostavljene robustne sisteme za zaščito pred kibernetskimi grožnjami,” je dejal tiskovni predstavnik. “To vključuje redne varnostne sestanke za ministre in nasvete o zaščiti njihovih osebnih podatkov in ublažitvi kibernetskih napadov.

COMMENTS

Wordpress (0)