(VIDEO) Avtor tako imenovane “tajne študije” o Nataši Pirc Musar je, po informacijah Topnews.si, Rado Pezdir, sicer strokovni sodelavec v  parlamentarni preiskovalni komisiji o bančnih prevarah, ki jo je vodil protikandidat Pirc Musarjeve Anže Logar  – TOPNEWS.si

(VIDEO) Avtor tako imenovane “tajne študije” o Nataši Pirc Musar je, po informacijah Topnews.si, Rado Pezdir, sicer strokovni sodelavec v  parlamentarni preiskovalni komisiji o bančnih prevarah, ki jo je vodil protikandidat Pirc Musarjeve Anže Logar 

(VIDEO) Avtor tako imenovane “tajne študije” o Nataši Pirc Musar je, po informacijah Topnews.si, Rado Pezdir, sicer strokovni sodelavec v  parlamentarni preiskovalni komisiji o bančnih prevarah, ki jo je vodil protikandidat Pirc Musarjeve Anže Logar 

Včeraj je družbena omrežja in politiko zaposlovala “ekskluzivna” objava tako imenovane “tajne študije” o poslovnem omrežju zakoncev Pirc Musar. Bolj kot sam dokument je zanimiv spin, “da naj bi jo naročil Robert Golob, a so jo spravili v predal”.

Da je dokument nastal pred prvim krogom volitev je avtorju tega članka potrdil zanesljiv vir, ki mu je dva dni pred prvim krogom volitev omenil “študijo Rada Pezdirja” in ki je očitno razpolagal z dokumentom.

Dokument je v sredo 19. oktobra povzel portal Necenzurirano, ki pa dokumenta ni objavil v integralu, ampak iz njega povzel glavne ugotovitve, oziroma kar je bilo v dokumentu sploh uporabnega. Da je dokument bil v rokah konkurentov Nataše Pirc Musar je mogoče razbrati tudi iz nastopa Milana Brgleza na kongresu SD-ja v Ptuju.

“Če ne veste, katera kandidatka je odvisna od tranzicijskega kapitala, potem ne veste nič o politiki,” je 8. oktobra na kongresu Socialnih demokratov o Nataši Pirc Musar dejal njen protikandidat za predsednika republike, Milan Brglez.

Ker se takrat pred prvim krogom na levi sredini niso odločili za objavo “tajne študije” ampak zgolj za povzetek dokumenta, so to, pred drugim krogom predsedniških volitev, očitno naredili na desni v taboru Anžeta Logarja in dokument preko Požareporta plasirali v javnost.

“Sama analiza je sicer napisana zelo strokovno, podprta z natančnimi viri, je izjemno zanimiva in hkrati dokumentirani posnetek tipične slovenske tranzicijske zgodbe ter – zato – vredna pozornega branja,” je ob objavi študije zapisal portal Portal 24.

Predsedniški kandidat Anže Logar je na Twitterju včeraj zapisal, da dobiva novinarska vprašanja glede objavljene analize poslovanja protikandidatke Nataše Pirc Musar. “Ne z objavljeno analizo ne z davčnimi oazami nimam nič,” je zatrdil.

Požareport je namreč objavil analizo poslov in razvejane mreže podjetij v lasti Pirc Musarjeve in njenega soproga, o čemer so mediji sicer poročali v času pred prvim krogom predsedniških volitev. Pirc Musarjeva odgovarja, da je dokument sicer poln napak in netočnosti, v bistvu pa ne razkriva ničesar, kar med kampanjo ne bi že bilo povedano ali komentirano.

Ob tem so se pojavile tudi špekulacije, kdo je naročil izdelavo dokumenta. To so že zanikali v kabinetu premierja Roberta Goloba, da s tem nima nič, pa je torej zatrdil tudi Logar. Ob tem je dodal še ključnik s svojim geslom Sodelujmo za prihodnost.

 

Tajna študija o poslovnem omrežju zakoncev Pirc Musar  je datirana na oktober 2022,  sicer nima pa navedenega avtorja, ki je po dokaj zanesljivih informacijah Topnews.si Rado Pezdir. Kako je Pezdirjeva študija pred prvim krogom  prišla v roke  protikandidatom Pirc Musarjeve na levi sicer ostaja nepojasnjeno.

Ekonomist, publicist in strokovni sodelavec v  parlamentarni komisiji o bančnih prevarah Rado Pezdir, ki je skupa z Anžetom Logarje,  raziskoval predvsem Novo ljubljanske banke v zadevi pranja iranske milijarde dolarjev. Pezdir je tudi  tudi  avtor knjige Slovenska tranzicija od Kardelja do tajkunov  , skupaj  z Igorjem Omerzo pa je  soavtor knjige Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB. Pezdir je z Logarjem pred volitvami 2018 nastopil na znameniti okrogli mizi “Kdo nam krade” skupaj z Anžetom Logarjem in Jelko Godec.

Leta 2021 je izšla Pezdirjeva knjiga Vzporedni mehanizem globoke države, v kateri na podlagi arhivskih gradiv opisuje delovanje podjetij, ki so jih tajne službe v času Jugoslavije odprle v tujini, vlogo in delovanje Nika Kavčiča pri odprtju teh podjetij ter kasnejše delovanje teh podjetij do danes.

Junija 2011 je Pezdir skupaj z Žigo Turkom, Matejem Lahovnikom, Janezom Šušteršičem, Gregorjem Virantom in Markom Pavliho predstavil pobudo o predčasnih volitvah leta 2011 v državi s sloganom »resetirajmo Slovenijo«, zaradi česar se jih je prijel vzdevek »resetiranci«. Pozneje je Virant napovedal udeležbo na teh volitvah z lastno kandidatno listo, pri čemer je Pezdir odklonil kandidaturo ter je nastopal samo kot podpornik.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)