(VIDEO) Jair Bolsonaro prekinil skoraj dvodnevni javni molk in sporočil, da bo spoštoval brazilsko ustavo, potem ko se je po porazu, proti levičarju Luli de Silvi, za dva dni umaknil v svojo spalnico – TOPNEWS.si

(VIDEO) Jair Bolsonaro prekinil skoraj dvodnevni javni molk in sporočil, da bo spoštoval brazilsko ustavo, potem ko se je po porazu, proti levičarju Luli de Silvi, za dva dni umaknil v svojo spalnico

(VIDEO)  Jair Bolsonaro prekinil skoraj dvodnevni javni molk in sporočil, da bo spoštoval brazilsko ustavo, potem ko se je po porazu, proti levičarju Luli de Silvi, za dva dni umaknil v svojo spalnico

Brazilski skrajno desni predsednik Jair Bolsonaro se je v torek izognil priznanju poraza levičarju Luizu Inaciu Luli da Silvi v svojih prvih javnih izjavah po nedeljskih volitvah in dejal, da so bili protesti od takrat plod “ogorčenja in občutek krivice” zaradi glasovanja. Jair Bolsonaro pravi, da bo spoštoval brazilsko ustavo po porazu na volitvah proti Luizu Inaciu Luli da Silvi in ​​s tem prekinil skoraj dvodnevni javni molk.

Njegov vodja kabineta Ciro Nogueira je po Bolsonarovem kratkem javnem nagovoru dejal, da bodo začeli postopek prehoda na Lulino vlado. Dosedanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro je včeraj napovedal, da bo ravnal v skladu z ustavo, ni pa v kratkem nagovoru omenil svojega poraza v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, pa je vodja njegovega kabineta Ciro Nogueira potrdil, da se bo začel “proces predaje” oblasti.

 

Protesti, ki so blokirali brazilske ceste v več zveznih državah, motijo ​​distribucijo goriva po vsej državi, je v torkovem intervjuju za Reuters povedal Brazilski inštitut za nafto in plin (IBP). Razmere so bile po navedbah energetskega lobija opisane kot kritične, ki so navedle veliko tveganje pomanjkanja goriva v zveznih državah Santa Catarina in Parana ter morebitne motnje v Sao Paulu, najbogatejši zvezni državi Brazilije.

V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev je bil za brazilskega predsednika s 50,9 odstotka glasov izvoljen Luiz Inacio Lula da Silva, Bolsonaro pa jih je prejel 49,1 odstotka. Bolsonaro, ki je po nedeljskem porazu v javnosti zdaj prvič spregovoril v javnosti, je sicer še dejal, da morajo biti vsi protesti mirni. Njegovi podporniki so namreč, nezadovoljni zaradi njegovega poraza na volitvah, s tovornjaki blokirali številne ceste in avtoceste po vsej državi.

https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1587530357011881987

Državna zvezna avtocestna policija je poročala o več kot 250 popolnih ali delnih blokadah cest in avtocest v najmanj 23 od 27 brazilskih zveznih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Največ preglavic zaradi cestnih blokad je v zvezni državi Santa Catarina na jugu države, kjer je Bolsonara podprlo skoraj 70 odstotkov volivcev.V Sao Paulu so podporniki Bolsonara s tovornjaki blokirali avtocesto, ki vodi do letališča Guarhulos, glavnega mednarodnega vozlišča v Braziliji. Zaradi blokad so na letališču ponoči odpovedali nekatere lete. Upravljalec letališča je opozoril na težave pri dostopu in potnike pozval, naj pri letalskih družbah preverijo status svojih letov, poroča Ansa.

 

COMMENTS

Wordpress (0)